بلوغ یکی از پرچالش ترین دوران زندگی نوجوانان است و گاهی اتفاقات و رفتارها به قدری پر تنش می شوند که مشکلاتی را ایجاد می کنند. وقتی والدین این تغییرات را در فرزند نوجوان خود مشاهده می کنند بهتر است قبل از هر اقدامی، دوران بلوغ خود را در گذشته به یاد بیاورند! سپس می توانند با آرامش خاطر و کمی صبور بودن، به نوجوان شان کمک کنند تا این دوره مهم را پشت سر بگذارند. بلوغ، یک دوره بحران زا است اما با آگاهی و رفتار درست می توان آن را مدیریت نمود. در این مطلب به طور ویژه درباره نحوه برخورد صحیح با نوجوانان در دوران بلوغ صحبت کنیم.

دوران بلوغ یکی از مهم ترین بخش های زندگی هر فرد است. دختران و پسران نوجوان در این دوره با بحران ها، چالش ها و مشکلاتی روبرو هستند که گاهی خودشان از نحوه برخورد درست با آنها آگاهی ندارند. این وظیفه والدین است که در کنار فرزندان نوجوان خود بمانند و به آنها کمک کنند این دوره را پشت سر بگذارند.

اگر فرزند نوجوان در خانه داشته باشید حتماً از خود می پرسید که برای توضیح تغییرات دوره بلوغ به فرزند خود باید چه کار کنیم؟ چطور می توانیم درباره مشکلات و چالش ها با نوجوان خود صحبت کنیم؟ آیا آنها درک مسائل و اتفاقات جدید را دارند یا خیر؟ مشاوره تربیتی نوجوان چطور در این مسیر به ما کمک می کند؟ و ….

اولین کاری که والدین باید در نحوه برخورد با نوجوانان در دوران بلوغ انجام دهند این است که آگاهی خود را درباره هر مسئله یا تغییرات جسمی و روانی افزایش دهند. پدرها و مادرها باید بدانند که یک نوجوان دختر یا پسر چه تغییراتی روحی و جسمی در این دوره پیدا می کند و طرز نگاهش نسبت به اطرافیان و مسائل چگونه است. به این ترتیب از هر قضاوت زودهنگام، یا سرزنش ها یا هر اقدام عجولانه و غیر منطقی جلوگیری خواهد شد.

در ادامه به چند تا از مهم ترین راهکارها اشاره می کنیم که والدین می توانند برای برخورد با نوجوانان در دوران بلوغ، از آنها کمک بگیرند.

تغییرات عاطفی و روانی دوران بلوغ در دختران و پسران

قبلاً نیز اشاره کردیم که اولین قدم برای نحوه برخورد درست با نوجوانان در دوران بلوغ، افزایش آگاهی نسبت به تغییرات جسمی و روانی است. بلوغ یک دوره میانی برای انتقال از کودکی به بزرگسالی است. دختران و پسران در این دوره، تغییرات قابل توجهی را در روحیه و جسم خود مشاهده می کنند.

دوران بلوغ در دختران، حدود سن ۱۰ تا ۱۱ سال و در پسران، حدود سن ۱۱ تا ۱۴ سالگی اتفاق می افتد. این دوران، بسته به شرایط بدنی، اقلیم منطقه زندگی و مسائل ژنتیکی، ممکن است تا ۵ سال طول بکشد، اما به طور معمول، بلوغ فقط حدود ۲ تا ۳ سال ادامه دارد.

مهم ترین تغییرات عاطفی و روانی نوجوانان در دوران بلوغ عبارتند از:

  • نوجوانان احساس سردرگمی و عصبانیت دارند.
  • نوجوان با بزرگ تر شدن می تواند مهارت های خودکنترلی، تصمیم گیری و حل مسئله را یاد بگیرد اما مغز آنها تا سن ۲۰ سالگی هنوز برای این پیشرفت ها توسعه نیافته است.
  • تغییرات جسمی و فیزیکی نوجوانان شامل جوش های پوستی، افزایش وزن، تعریق زیاد، رشد موهای زائد، پرخاشگری و حساسیت پذیری است.

چطور با نوجوانان در دوران بلوغ، خوب رفتار کنیم؟

راهکارهایی برای والدین….

صحبت کردن درباره تغییرات روانی و جسمی با نوجوانان همیشه هم کار آسانی نیست. اما والدین با انجام یک سری کارها و مدیریت رفتار خودشان می توانند به فرزندان نوجوان خود کمک کنند.

برای این صحبت درباره تغییرات بلوغ را با نوجوان خود شروع کنید مطمئن شوید که او در آرامش است و عوامل حواس پرتی نظیر تماشای تلویزیون یا موبایل در اطراف شما وجود ندارد. می توانید ابتدا درباره وضعیت و اتفاقات مدرسه صحبت کنید و کم کم به سراغ بحث بلوغ بروید. بهتر است ابتدا متوجه شوید که فرزند شما چقدر درباره بلوغ اطلاعات دارد و سپس مسیر صحبت را در همان راستا پیش ببرید.

به عنوان والدین این کارها را انجام ندهید؛ یعنی اینها باید جزو خط قرمز رفتاری شما باشند:

  • هرگز نوجوان خود را با هم سن و سال هایش، دوستانش، بچه های فامیل و آشنایان یا همکلاسی هایش مقایسه نکنید.
  • فرزند خود را همان طور که هست بپذیرید؛ با کم و کاستی ها، نقاط ضعف و قوت، استعدادها یا هر توانایی و مهارت.
  • از کلمات صحیح و مثبت و محترمانه در طول صحبت استفاده کنید. نباید خبری از سرزنش، سرکوبی احساسات، بی توجهی، پرخاشگری یا عصبانیت در شما دیده شود.

یکی دیگر از اقدامات خوب برای برخورد با نوجوانان در دوران بلوغ این است که آنها را به ورزش کردن و برقراری ارتباط با گروه همسالان در فعالیت های گروهی تشویق کنید. این یعنی آنها یاد می گیرند چطور از سلامت جسمی و روانی خود مراقبت کنند. فعالیت های بدنی باید حداقل ۶۰ دقیقه در روز انجام شود تا تأثیر بهتری داشته باشد.

الگوسازی برای تغذیه سالم، آموزش مهارت هوش هیجانی، تصمیم گیری، انتخاب بین چند گزینه، مدیریت احساسات، مدیریت مالی، احترام به سایرین، از دیگر نکات مهم برای آموزش به نوجوانان در دوران بلوغ هستند.

دقت داشته باشید هر نوجوان، دارای شرایط منحصر به فرد است و نمی توانید یک راهکار و پیشنهاد را برای گروهی از نوجوانان دختر و پسر اجرا کنید. مشاوران تربیتی در مدارس یا مؤسسات مشاوره ای می توانند والدین را در این مسیر راهنمایی کنند.

راز موفقیت والدین در برخورد با نوجوانان در دوران بلوغ این است که به فرزندان خود نشان دهند، دلسوز آنها هستند و احساسات شان را درک می کنند. نوجوانان در این دوران، نیازهای متنوعی دارند و شاید برخی خواسته های آنها منطقی نباشد؛ که در این شرایط، والدین باید با آرامش و صبر، همه چیز را مدیریت و کنترل نمایند.

اگر در برخی موقعیت ها مشاهده می کنید که نوجوان تان رفتارهای پرخاشگری یا عصبانیت دارد، صبر کنید تا آرام تر شود و آنگاه می توانید درباره مسئله یا مشکل پیش آمده با او صحبت کنید.

نقش والدین به عنوان حامی فرزندان، بسیار پر رنگ است. پدر و مادر، تنها افرادی هستند که باید در این دوران حساس، در کنار نوجوانان باشند و هیچ فرد دیگر نمی تواند دقیقاً این مسئولیت ها را قبول کند.

جمع بندی

بهترین راهکارها برای برخورد صحیح با نوجوانان در دوران بلوغ این است که به آنها نشان دهید همراه و حامی شان هستید و احساسات آنها را درک می کنید. پرهیز از رفتارهای خشن با نوجوان، عدم عصبانیت و پرخاشگری، مقایسه نکردن با سایر همسالان، حفظ آرامش و صحبت کردن درباره مسائل مختلف، نمونه ای از مهم ترین اقدامات هستند که والدین باید بر آنها مسلط باشند.

برخورد درست با نوجوانان در دوران بلوغ، اثرات بسیار خوبی دارد که از آن جمله می توانیم به افزایش اعتماد به نفس، کسب آرامش خاطر، مدیریت احساسات، تقویت مهارت های ارتباطی و مدیریت زمان اشاره کنیم.

مدارس علوی تبریز، ارائه دهنده خدمات آموزشی و تربیتی در مقاطع مختلف تحصیلی به دانش آموزان، حامی همه فرزندان خانواده ها است تا آینده ای موفق داشته باشند. فرآهم کردن محیط آموزشی مجهز، داشتن تیم تخصصی آموزشی و پرورشی، برنامه های سرگرمی و تفریحی، فعالیت های فوق برنامه، برخی از اقدامات در مدارس سیمناد هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شرایط ثبت نام و برنامه زمانی می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *