والدین در دوران نوجوانی، به ویژه در سنین بلوغ و رشد، شاهد رفتارهای مختلفی از سمت بچه ها هستند. گاهی اوقات نوجوانان، درست مانند یک بزرگسال عادی بالغ رفتار می کنند، اما گاهی اوقات از مسیر عادی خود خارج می شوند و علائم ناپختگی را نشان می دهند. در برخی مواقع، آنها سرکشانه عمل می کنند و در هنگام تصمیم گیری به حرف هیچ کسی گوش نمی دهند. آنها در مقابل عموم مردم دیگر، رفتار ناپخته تری از خود نشان می دهند؛ این رفتارها نه تنها می تواند برای آنها، بلکه برای والدینشان نیز تا حدودی شرم آور باشد.
درست در این شرایط است که روانشناسان بر لزوم و درستی رفتار والدین با بلوغ نوجوانان تأکید می کنند.
مغز نوجوان دقیقاً مانند اکثر بزرگسالان، پیچیده و فعال است، بنابراین والدین وظیفه دارند که به طور مؤثر با آنها ارتباط برقرار کنند. رفتار والدین با بلوغ نوجوانان یعنی چطور با فرزندشان کنار بیایند و بدانند چگونه با موقعیتهای مشکلساز روبرو شوند. اولین قدم، درک علت اصلی بروز رفتارهای بلوغ در نوجوانان است. هنگامی که والدین این رفتارها و علت آنها را درک کردند، می توانند نوجوانان خود را در گفتگوها شرکت دهند. با حرف زدن و صحبت کردن به شیوه های درست، والدین می توانند نوجوانان را به الگوگیری از رفتارهای بزرگسالان بالغ سوق دهند.
با کمک روش های زیر والدین می توانند به نوجوانان خود کمک کنند تا دوره بلوغ را پشت سر بگذارند.
مهم ترین گزینه های رفتار والدین با بلوغ نوجوانان که باید بدانید
-
علت تغییر رفتارهای دوره بلوغ را درک کنید
همانطور که در بالا نیز ذکر شد، والدین باید علت واقعی رفتارهای متغیر را در نوجوانان خود درک کنند. مغز نوجوانان بسیار پیچیده است. زمانی که فرزندان در سنین نوجوانی هستند، نیازهای بزرگسالی را دارند و اغلب از تکنیک های کودکانه خود برای برآورده شدن آنها استفاده می کنند. والدین باید درک کنند که این رفتار ناپخته، هرگز عمدی نیست، بلکه یک اثر جانبی ناشی از ندانستن چگونه به دست آوردن آنچه می خواهند است.
-
در تعیین اهداف به آنها کمک کنید
بیشتر نوجوانان وقتی نوبت به هدف گذاری برای زندگی خود می رسد، بی اطلاع و نا آگاه هستند. در واقع، ممکن است آنها در نهایت، مسیرهای نامناسبی را برای رسیدن به اهداف خود انتخاب کنند. در چنین سناریوها، باید راه بهتری برای رسیدن به اهدافشان و تصمیم گیری بهتر داشته باشند.
یکی از رفتار والدین با بلوغ نوجوانان، تعیین هدف و کمک به نوجوان است. والدین باید به آنها اجازه دهند در مورد اهداف خود صحبت کنند و بدون قضاوت کردن، به آنها گوش دهند. والدین باید با نوجوانان خود از طریق طوفان فکری همکاری کنند. این کار می تواند به نوجوانان کمک کند تا راه های بهتری برای رسیدن به اهداف خود پیدا کنند.
-
اجتناب از تغییرات هویتی
نوجوانان، بیشتر تحت تأثیر همسالان خود قرار می گیرند، بنابراین ممکن است سبک زندگی خود را به طور کامل با آن مدل ها تغییر دهند. آنها پوشیدن لباسهای مختلف را امتحان میکنند، با دوستان شان برای بازدید از مکانهای مختلف بیرون میروند، نگرشهای متفاوتی را بر می گزینند و غیره.
از آنجایی که نوجوانان در سنی هستند که در همه چیز کنجکاو به نظر میرسند، تمایل به تغییر هویت دارند. والدین نباید به چنین تغییرات هویتی غیر مضر، واکنش منفی نشان دهند، زیرا اگر چنین رفتار کنند، نوجوانان ممکن است باور کنند که خود واقعی آنها مورد اعتماد نیست.
درست است که بسیاری از این تغییرات هویتی فقط موقتی و سطحی هستند، بنابراین نباید والدین درگیر آنها شوند. اگر نوجوانان با مشکلات جدی روبهرو باشند، خودشان به تنهایی با والدین شان در این مورد صحبت میکنند.
-
به آنها کمک کنید تا احساسات خود را کنترل کنند
چند موقعیت مختلف وجود دارد که نوجوانان قادر به کنترل احساسات خود در آن شرایط نیستند. گاهی اوقات، احساسات آنها بر تفکر منطقی شان تأثیر می گذارد. قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، باید درباره نحوه برخورد با احساسات، آموزش های ضروری را به آنها بدهید. والدین باید به نوجوانان خود کمک کنند تا عواطف خود را بشناسند؛ همچنین لازم است به آنها بگویند که چگونه این احساسات می تواند آنها را به رفتار بلوغ و تفکر منطقی سوق دهد.
به این ترتیب نوجوانان در نهایت به بزرگسالانی مسئولیت پذیر تبدیل می شوند. نوجوانانی که از طریق مهارتهای هوش هیجانی، توانایی مقابله با احساسات خود را دارند، میتوانند انگیزههای ناپخته خود را کنترل کنند و مسائل را از طریق ارتباط، بدون استراتژیهای ناپخته، خشونت یا سرپیچی، حل و فصل نمایند.
جمع بندی و نتیجه گیری:
رفتار والدین با بلوغ نوجوانان تأثیر زیادی در دوران جوانی و بروز رفتارهای درست در بزرگسالی آنها دارد. والدین آگاه در کنار نوجوان خود هستند تا این دوران را پشت سر بگذارد. الگوگیری صحیح، راهنمایی در مورد انتخاب درست هدف ها، معرفی تفکرات مثبت و هدایت به سمت مسیرهای درست و معرفی ارزش ها، مهمترین کارهایی است که والدین می توانند برای نوجوان خود در دوره بلوغ انجام دهند.