شکست، اتفاقی اجتناب ناپذیر در زندگی همه ما است، پس باید یاد بگیریم که چطور با این اتفاق روبرو شویم و از آن برای رشد و رسیدن به موفقیت های بعدی استفاده کنیم. این نحوه برخورد با شکست ها، یک مهارت است و والدین باید آن را به فرزندان خود بیاموزند. به عنوان والدین، ایجاد یک محیط که کودکان در آنجا بتوانند ارتباط سالم تری با شکست های خود برقرار کنند، ضروری است. این موضوع برای تربیت و پرورش فرزندان خلاق، با مهارت های فردی توسعه یافته اهمیت زیادی دارد. بنابراین در این مطلب به جزئیات بیشتری در این مورد اشاره می کنیم و راهکارهای کاربردی را ارائه خواهیم داد.
وقتی فرزندان ما موفقیت هایی را به دست می آورند، طبیعتاً آنها را تشویق می کنیم و برایشان هدیه می خریم. هنگامی که کاری را به درستی انجام می دهند یا نمرات خوبی در درس ها کسب می کنند، بارها و بارها از تلاش و زحمات شان قدردانی می کنیم و می دانیم که این رفتار باعث می شود که احساس بزرگی و اعتماد به نفس داشته باشند.
اما آیا این رفتارها را همچنان در مواقع شکست فرزندان خود، بروز می دهیم؟ آیا به عنوان والدین، خودمان می دانیم که شکست نیز بخشی از زندگی است و باید اتفاق بیوفتد تا موفقیت های بعدی حاصل شود؟…
به عنوان والدین وظیفه داریم به فرزندان خود یاد بدهیم شکست، پایان دنیا نیست! آنها می توانند موقعیت های مختلف را تجربه کنند، شکست بخورند، و تجربه کسب کنند؛ و این موضوع بسیار مهم است که پس از هر شکست، دوباره روی پای خود بایستند و تلاش کنند. همه فرزندان در این مسیر به کمک و راهنمایی والدین خود نیاز دارند.
والدین با تشویق فرزندان شان و تقویت روحیه مثبت اندیشی و تاب آوری می توانند به آنها یاد بدهند که با شکست ها و مشکلات روبرو شوند. شکست، مقدمه موفقیت است و این ذهنیت باید در کودکان و نوجوانان ایجاد شود.
در این مطلب می خواهیم راهکارهای عملی و کاربردی را بیان کنیم که به والدین کمک می کنند به فرزندان خود بیاموزند، شکست، مقدمه موفقیت است.
چطور به فرزندان یاد بدهیم شکست، مقدمه ای برای موفقیت است؟
۱- ذهنیت مثبت در فرزندان ایجاد کنید
اولین گام برای آموزش نحوه روبرو شدن با شکست ها به فرزندان، ایجاد ذهنیت مثبت و انگیزه در آنها است. والدین باید ذهن کودک را تشویق کنند، در حالیکه تأکید دارند که فرزندشان می تواند بر توانایی ها و استعدادهایش، موفقیت های بیشتری کسب کند.
به فرزندان خود یاد بدهید که شکست، یک بازتاب از ارزش آنها نیست؛ بلکه می تواند فرصتی برای یادگیری، پیشرفت و رشد بهتر باشد. والدین می توانند کودکان و نوجوانان خود را تشویق کنند تا چالش ها را بدون استرس، بپذیرند و بهترین راه حل ها را برای ادامه مسیر موفقیت پیدا کنند. تقویت مهارت حل مسئله در کودکان، یک ضرورت است و به آنها کمک می کند تا با مشکلات خود مواجه شوند.
از طریق پرورش ذهنیت مثبت در فرزندان، آنها روحیه انعطاف پذیر و دیدگاه خوشبینانه خواهند داشت؛ پس هر بار که شکست را تجربه کردند، با طرز فکر مثبت با آن برخورد می کنند.
۲- شکست را به عنوان یک تجربه برای یادگیری معرفی کنید
کودکان و نوجوانان، فرصت های زیادی برای یادگیری دارند که شکست نیز بخشی از این مسیر است. به عنوان والدین، محیط امن و حمایتی در خانه ایجاد کنید تا فرزندان شما، شکست را به عنوان یک فرصت خوب برای یادگیری و تجربه های جدید ببینند. درباره مسائلی که واقعاً دردسرساز نیستند یا مشکلات جدی تلقی نمی شوند با فرزندان خود صحبت کنید و به آنها نشان دهید که این موارد، شکست محسوب نمی شوند و آنها باید همچنان تلاش کنند.
در این روش آموزش برخورد با شکست های زندگی، والدین بهتر است تجربیات خود را که نشان می دهد در گذشته با چه شکست هایی مواجه بوده اند، با فرزندان خود به اشتراک بگذارند. وقتی بچه ها می بینند که چطور والدین شان با موقعیت های مشابه شکست و بحران مواجه شده اند و چطور آن را حل کرده اند و اکنون موفق هستند، به این نتیجه می رسند که شکست می تواند پله ای به سوی موفقیت های آینده باشد.
۳- مهارت خود ارزیابی را به فرزندان یاد بدهید
مهارت خود ارزیابی در کودکان به معنای توانایی تفکر درباره عملکرد، ویژگی ها و توانایی های فردی است. اگر فرزندان ما این مهارت را کسب کنند، خیلی راحت و آسان می توانند با شکست ها کنار بیایند.
والدین می توانند فرزندان خود را تشویق کنند در مورد نوع عملکرد خود، شکست ها و موفقیت ها، دقیق فکر کنند و خودشان را ارزیابی نمایند. این روش به کودکان یا نوجوانان کمک می کند عواملی را که باعث شکست شان شده شناسایی نموده و در ادامه راه، آنها را برطرف نمایند.
از سوی دیگر، والدین می توانند فرزندان خود را راهنمایی کنند تا الگوهای درست را بشناسند؛ نقاط ضعف و قوت خود را شناسیی کرده و بهترین راه حل را برای رسیدن به موفقیت های بهتر پیدا کنند. این روند می تواند به توسعه مهارت تصمیم گیری در کودکان کمک کند و باعث شود که آنها در آینده، انتخاب های بهتری داشته باشند.
۴- تمرکز بر تلاش و پشتکار را به آنها آموزش دهید
از دیگر راهکارهای مؤثر که والدین می توانند نحوه برخورد با شکست ها در زندگی را به فرزندان خود یاد بدهند این است که ارزش تلاش و پشتکار را درک کنند. بچه ها باید بفهمند که موفقیت، به تلاش های زیادی نیاز دارد و در این مسیر، شکست ها امری اجتناب ناپذیر هستند.
فرزندان خود را تشویق کنید تا روحیه انعطاف پذیر داشته باشند، پس از تجربه شکست، ذهنیت خود را حفظ کنند و به تلاش و پشتکار ادامه دهند. خسته نشدن از چالش ها و مشکلات، یک مهارت است و همه ما باید این را بلد باشیم.
وقتی این مهارت ها را در فرزندان خود تقویت کنید، آنها دارای عزم راسخ، روحیه انعطاف پذیر، اعتماد به نفس هستند که می توانند بر مشکلات غلبه کنند و راه های رسیدن به آرزوهایشان را پیدا کنند.
۵- فرزندان را برای هر موفقیت و حتی شکست ها، حمایت و تشویق کنید
هنگامی که فرزندانتان شکست را تجربه می کنند، آنها را حمایت و تشویق کنید. حس همدلی خود را نسبت به آنها ابزار کنید، برای احساساتی که موقع شکست خوردن دارند، ارزش قائل شوید و به حرف هایشان گوش دهید.
اگر والدین نقش حمایتی داشته باشند و فضای امنی را ایجاد کنند، کودکان در آن، احساس راحتی دارند و بهتر می توانند تجربه های خود را با والدین به اشتراک بگذارند و به دنبال راهنمایی گرفتن از آنها باشند. والدین نیز باید شنونده خوبی باشند و هرگز فرزندان خود را قضاوت نکنند. حفظ آرامش و صبوری، بزرگ ترین راز موفقیت در این مسیر است.
جمع بندی
اینکه فرزندان در خانواده احساس کنند که شکست ها، فرصت های مثبت و سازنده برای یادگیری، رشد و موفقیت هستند، کاملاً به عملکرد والدین برمی گردد. این والدین هستند که باید به کودکان و نوجوانان خود بیاموزند بهترین راه های مقابله با شکست، چالش ها یا مشکلات چیست.
ایجاد انگیزه در فرزندان، تقویت نگرش مثبت نسبت به شکست، ایجاد ذهنیت مثبت نسبت به تلاش و پشتکار، تقویت روحیه انعطاف پذیری و تاب آوری، اهمیت دادن به قدردانی از تلاش ها، برخی از مهم ترین راهکارهای آموزش روبرو شدن با شکست به فرزندان هستند. همه ما بدون شک تمایل داریم که فرزندانی موفق و شاد داشته باشیم.
در همین راستا، مدارس علوی شعبه تبریز، خدمات کامل را برای دانش آموزان همه مقاطع تحصیلی ارائه می دهد. برنامه های آموزشی دوره دبستان و دبیرستان، مشاوره و برنامه ریزی درسی، مشاوره پیشرفت تحصیلی، کلاس های فوق برنامه و کلاس آموزش زبان خارجی به کودکان، مهم ترین برنامه های مدارس سیمناد هستند. شما می توانید برای سال تحصیلی جدید، فرزندان خود را در این مجموعه معتبر ثبت نام کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.