عادات غذایی سالم در فرزندان چنانچه از دوران کودکی به یک امر روزانه تبدیل شود، احتمال ابتلای آنها به مشکلات سلامتی در بزرگسالی را کاهش میدهد. یک رژیم غذایی متعادل و سالم شامل ۵ گروه مواد غذایی میشود که عبارت است از: میوهها و سبزیجات، غلات، پروتئینها و لبنیات. همه ما میدانیم که غذاهای سرشار از مواد قندی، چربیهای اشباع، نمک زیاد، انواع شیرینیجات، برای سلامتی مضر هستند و مصرف آنها تا حد امکان باید محدود شود. به این ترتیب والدین با تهیه مواد غذایی سالم، سلامت جسمی و روانی را به فرزندانشان هدیه میدهند. عادتهای غذایی سالم در خانواده شکل میگیرند. والدین میتوانند حتی در این زمینه با متخصصان تغذیه مشورت داشته باشند. در این مطلب به طور ویژه درباره انواع تغذیه سالم برای کودکان و نوجوانان صحبت میکنیم.
تغذیه سالم برای سلامت جسمی و رشد کودکان ضروری است. این عادات غذایی میتوانند از همان دوران کودکی در فرزندان ایجاد شوند؛ و بنابراین در طول دوره رشد از نوجوانی تا بزرگسالی، سلامت آنها را تضمین میکنند. با خوردن غذاهای سالم، فرزندان ما از بیماریهای قلبی و عروقی، خطر سکته مغزی، چاقی، دیابت، فشار خون و برخی سرطانها در امان خواهند بود. جای تعجب نیست اگر بگوییم عادات غذایی سالم در فرزندان، احساس بهتری به آنها میدهد و باعث میشود از زندگی خود لذت بیشتری ببرند.
در کنار داشتن یک روتین غذایی سالم، کودکان و نوجوانان برای سلامت جسمی و حفظ وزن متعادل خود باید فعالیتهای ورزشی داشته باشند. غذا خوردن به معنای کسب انرژی است که کالری در بدن اندوخته میکند؛ وقتی فرد فعالیت بدنی داشته باشد، کالریهای جذب شده را میسوزاند و این باعث تناسب اندام میگردد. انواع مواد غذایی، کالری متفاوتی دارند، پس با رعایت رژیم تغذیه سالم برای فرزندان خود، امکان دریافت مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت آنها را فراهم میآورید.
همه منابع مربوط به تغذیه سالم در سراسر جهان بر این باور هستند که کودکان و نوجوانان باید انواع مواد غذایی را مصرف کنند؛ و چه بسا تحقیقات زیادی انجام گرفته و نتایج نیز این موارد را ثابت کردهاند. به طور کلی مواد غذایی به ۵ گروه اصلی میوهها، سبزیجات، غلات، پروتئین و حبوبات دستهبندی میشوند. منابع حاوی پروتئین میتواند گوشت قرمز یا گوشت مرغ و ماهی باشد. برخی منابع پروتئین گیاهی مانند سویا نیز در دسترس هستند. در این سبد غذایی نباید از مصرف لبنیات نظیر شیر، ماست، پنیر و کره غافل شد. البته انواع لبنیات کم چرب در اولویت قرار دارند.
نکته مهم درباره عادات غذایی سالم فرزندان، ایجاد یک رژیم کم نمک و کم شکر است. حجم زیاد نمک و شکر در خوراک روزانه، احتمال ابتلای کودکان و نوجوانان در بزرگسالی به بیماریهای مزمن زمینهای از جمله دیابت نوع ۱ و ۲ و فشار خون یا گرفتگی عروق خونی را افزایش میدهد.
مقدار استاندارد مواد غذایی در رژیم روزانه فرزندان
مقدار دریافت مواد غذایی سالم به تناسب سن فرزندان تنظیم میشود. به طور مثال کودکان ۲ تا ۳ ساله در طول روز باید یک واحد میوه مصرف کنند، اما این مقدار برای سنین ۴ تا ۸ سال معادل یک و نیم واحد میوه و برای سنین بالاتر معادل ۲ تا ۳ واحد میوه است. این مقدار مقادیر استاندارد در مورد پروتئینها از منابع گوشت، مرغ و تخم مرغ و همچنین سبزیجات و غلات به نسبت تعیین میشود.
والدین میتوانند با ایجاد یک برنامه غذایی سالم که شامل همه موارد فوق میشود عادات تغذیهای مطلوب را در فرزندان خود ایجاد کنند. در قسمت بعدی با چند راهکار خوب در این مورد آشنا میشوید.
چطور میتوانیم عادات غذایی سالم را در فرزندانمان ایجاد کنیم؟
خوردن غذاهای سالم، به خصوص سبزیجات و میوههای تازه، اگرچه به سلامتی کمک میکند اما ایجاد یک عادت غذایی در این مورد از دوران کودکی کمی دشوار است. خردسالان به خوردن تنقلات علاقه زیادی دارند، پس یک چالش برای والدین این است که نمیدانند چطور این عادتهای غذایی سالم را در فرزندانشان به وجود بیاورند.
اگر فرزند خردسال در خانه دارید و میخواهید از همان کودکی او را به تغذیه سالم عادت دهید این توصیهها را در نظر بگیرید:
- برای خوردن وعدههای غذایی، سر میز غذا بنشینید. ترجیحاً به دور از تلویزیون و رسانههای آنلاین باشید. کنار هم غذا خوردن، یک حس خوشایند ایجاد میکند و اشتها را به تحریک وا میدارد. مشکلات اصلی غذا خوردن کودکان به این روش حل میشوند.
- برای اینکهکودک خود را به خوردن غذاهای سالم تشویق کنید، مواد غذایی مورد نظرتان را به شکلهای ظاهری زیبا در بشقاب غذا قرار دهید. مثلاً میوهها را به شکل فانتزی برش بزنید، یا ساندویچ سالم را به مدلهایی در بیاورید که کودکتان به آن علاقه دارد.
- تکههای میوه های رنگارنگ را با سلیقه کنار هم در ظرف بچینید تا کودک شما از ظاهر آن لذت ببرد، در نتیجه اشتیاق بیشتری برای خوردن میوهها دارد.
- همراه با فرزندانتان آشپزی کنید.این یکی از بهترین روشهای پرورش مهارتهای تمرکز در کودکان است. رعایت توالیها در آشپزی، پیروی کردن از دستورات و همکاری با سایرین، مهارتهای ارتباطی فرزندان را توسعه میدهد. در چنین شرایطی، کودکان و نوجوانان علاقه بیشتری دارند تا غذایی که خود آماده کردهاند را میل کنند.
- حجم غذاهای ناسالم که در خانه نگهداری میکنید را تا حد امکان محدود سازید.
- همیشه پیشنهادهای جذاب برای میان وعدههای سالم ارائه دهید.
- اگر کودکتان به نوعی خوراکی علاقه داردکه در بازار وجود دارد، اما حاوی قند یا چربی بالا است، سعی کنید خودتان به شکل سالم آن را در خانه تهیه کنید.
مواد غذایی ناسالم برای فرزندان ما کدامند؟
مواد غذایی ناسالم، جایی در تغذیه سالم ندارند. با اینکه همه ما از خوردن انواع فست فود لذت میبریم، اما باید بدانیم که افراط در این غذاها نتیجه ای جز ضرر رساندن به سلامتی ما ندارند.
برخی غذاها سرشار از کالری، چربی اشباع، قند اضافی و نمک افزوده هستند. این مواد را تا حد امکان از رژیم غذایی روزانه فرزندان خود حذف کنید. چاقی مفرط کودکان نسل جدید به همین دلیل اتفاق افتاده است. والدین میتوانند با کنترل غذایی سالم، سلامتی فرزندان خود را تضمین کنند.
فهرستی از مواد غذایی ناسالم که باید مصرف آنها را محدود کرد به شرح زیر است:
- انواع کیک و بیسکویت و کلوچه
- دسر و ژله
- انواع گوشت، ژامبون و سوسیس و کالباس فراوری شده
- بستنی، شیرینی و شکلات
- انواع برگرهای آماده طبخ
- کیک خامهای و کرهای
- انواع پیتزا، هات چیپس، سوخاریها و غذاهای سرخ شده
- انواع نوشابه و نوشیدنیهای شیرین و گازدار
نکته مهم درباره عادات غذایی سالم در فرزندان، شناخت کامل شرایط سلامتی جسمانی آنها است. یک مثال خوب در این مورد، حساسیت برخی کودکان نسبت به لاکتوز موجود در لبنیات است. در این صورت والدین باید ابتدا مطمئن شوند که فرزند آنها نسبت به هیچ مواد غذایی خاص، مانند مرکبات، آجیل، غلات یا لبنیات، حساسیت مشکل ساز ندارد و سپس برای یک عادت غذایی سالم برنامهریزی کنند. در غیر این صورت، مشورت با متخصص تغذیه در مورد مدیریت برنامه غذایی، مشکلات را حل میکند.
جمعبندی
عادات غذایی سالم در فرزندان به سلامت جسمانی آنها کمک میکند و در بزرگسالی، خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش میدهد. والدین میتوانند با به کار بردن یک سری ترفندها، فرزندان خود را به خوردن مواد غذایی سالم تشویق نمایند. نکاتی که در این مطلب اشاره کردیم، هم به نفع اعضای خانواده و هم به سود جامعه است.
مدارس سیمناد نماینده رسمی علوی تهران در تبریز با رویکردهای نوین آموزشی و پرورشی مدیریت میشوند. سنگ بنای فعالیت مدیران و کادر آموزشی این مدارس در تمام مقاطع آموزشی، توجه به سلامت جسمی و روانی دانش آموزان است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات و امکانات مدارس سیمناد و همچنین شرایط ثبت نام دانش آموز همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.