بیان داستان های کودکانه یا داستان سرایی با رنگ ها نیازمند شناخت رنگ ها توسط کودکان است. برای این کار، ترفندها و راهکارهایی وجود دارد که از همان آموزش های اولیه در سنین ۲ تا ۷ سال باید انجام شوند. رنگ ها نقش مهمی در رشد کودک دارند؛ و نه تنها دنیا را به مکانی پر جنب و جوش و هیجان انگیز تبدیل می کنند، بلکه به کودکان یاد می دهند دنیای اطراف خود را بهتر درک کرده و اشیا را دسته بندی کنند. یادگیری رنگ ها یک نقطه عطف مهم در آموزش های اولیه کودک است، زیرا پایه و اساس مهارت های شناختی و زبانی مختلف را در بر می گیرد. بنابراین، آموزش رنگ ها به کودکان به شیوه ای جذاب و سرگرم کننده بسیار مهم است. از طرفی، تکنولوژی های آموزشی مدرن در آموزش زبان انگلیسی به کودکان، اغلب بر پایه رنگ های جذاب و شاد است که محیطی پر انرژی را برای یادگیری ایجاد می کند. بیایید درباره این موضوع بیشتر صحبت کنیم.

آموزش رنگ ها به کودکان را از چه زمانی باید شروع کرد؟

کودکان از سن ۱۸ ماهگی به رنگ ها علاقه نشان می دهند. با این حال، اهمیت زیادی دارد که توجه داشته باشید هر کودک به طور منحصر به فرد، رشد می کند و دارای ویژگی های شخصیتی و جسمانی خاص خود است. برخی از بچه ها ممکن است رنگ ها را زودتر درک کنند و یاد بگیرند، در حالی که برخی دیگر شاید در مدت زمان بیشتری با رنگ ها آشنا شوند. نکته کلیدی این است که رنگ‌ها را باید به شیوه‌ای سرگرم‌کننده و جذاب به بچه ها یاد بدهید. باید برای کودکان این فرصت را فرآهم کنید تا بر اساس توانایی ها و استعدادهای فردی خودشان، کاوشگری کنند و مفاهیم را یاد بگیرند.

راهکارهایی برای آموزش رنگ ها به کودکان

۱- در قدم اول، رنگ های اصلی را به آنها یاد بدهید:

اولین قدم برای آموزش رنگ ها به کودکان، در زبان فارسی یا آموزش زبان انگلیسی به کودکان، شروع از رنگ های اصلی است. کار خود را با معرفی رنگ های اصلی قرمز، آبی و زرد شروع کنید. این رنگ ها در اکثر سازه های لگو یافت می شوند. از اشیای ساده مانند لگوها یا اسباب بازی ها برای نشان دادن هر رنگ استفاده کنید. اشیا را به کودکان معرفی کرده و نام رنگ ها را چندین بار تکرار کنید.

۲- مثال عملی برای رنگ ها بیان کنید

در دومین راهکار برای آموزش رنگ ها به کودکان و داستان سرایی جذاب، باید آنها را در فعالیت های عملی که شامل بازی با رنگ ها می شود، شرکت دهید. از کتاب‌های رنگ ‌آمیزی، نقاشی با انگشت یا بازی‌های مرتب‌سازی تکه های پازل رنگی، برای لذت بردن از فرآیند یادگیری استفاده کنید. کودکان را تشویق کنید تا هنگام بازی، رنگ ها را شناسایی کرده و نام ببرند. اگر بتوانید به بچه ها یاد بدهید که از طریق رنگ ها، داستان دلخواه خود را در بازی هایشان بسازند، یک فعالیت سرگرم کننده و لذت بخش خواهد بود.

۳- از وسایل کمک آموزشی استفاده کنید

در فرآیند آموزش رنگ ها به کودکان، لازم است که از وسایل کمک آموزشی زیبا مانند فلش کارت ها، پوستر یا کتاب های تصویری که رنگ های مختلف را به نمایش می گذارند، استفاده کنید. برای کمک به تقویت قوه تخیل بچه ها و داستان سرایی می توانید همزمان با بیان رنگ ها، به اشیایی با رنگ های مختلف در محیط اشاره کنید و بچه ها را تشویق کنید تا آنها را شناسایی کنند یا داستانی برایش بسازند.

۴- شعرهایی با موضوع رنگ ها بخوانید

شعر و موسیقی، ابزاری قدرتمند برای یادگیری هستند. برای آموزش رنگ ها به کودکان و تقویت توانایی داستان سرایی، و همچنین آموزش های زبان خارجی، به راحتی می توانید از روش پخش موسیقی و شعر استفاده کنید. آهنگ هایی در مورد رنگ ها برای بچه ها پخش کنید؛ در این شرایط، کودکان تشویق می شوند تا نام رنگ ها را با ملودی دلنشین یاد بگیرند و این می تواند تجربه یادگیری را برای آنها به یاد ماندنی تر سازد.

۵- بازی های آموزشی انجام دهید

بازی های آموزشی که به طور خاص برای آموزش رنگ ها طراحی شده اند، ابزار ارزشمندی هستند. این بازی ها معمولاً شامل تطبیق رنگ ها، مرتب سازی یا شناسایی اشیاء با یک رنگ خاص است. بازی ها و ابزارهای کمک آموزشی رنگی، چیزی مانند پازل ها، یادگیری رنگ ها را سرگرم کننده و تعاملی تر می کنند.

بازی های آموزشی، روشی موثر برای تقویت مفاهیم یادگیری به شیوه های فعال هستند. بازی ها، تجربیات و فرصت های استثنایی را برای کودکان فراهم می کنند تا کسب مهارت های تشخیص رنگ را تمرین کنند. کودکان از طریق شرکت در بازی های آموزشی می توانند توانایی های شناختی، مهارت های حل مسئله و تفکر انتقادی را در خود را پرورش دهند.

روش های آموزش رنگ ها به کودکان پیش دبستانی

یادگیری رنگ های اصلی برای کودکان پیش دبستانی، ضرورت دارد اما این یک کار نسبتاً پیچیده است! تحقیقات ثابت کرده اند اگر برای این گروه سنی از بچه ها، رنگ ها را همراه با اشیا به آنها معرفی کنید، یادگیری، اثربخش تر خواهد بود. به طور مثال برای آموزش رنگ قرمز به کودکان می توانید بادکنک های قرمز رنگ را به آن ها بدهید تا بازی کنند. در این روش، کودک ابتدا بر روی شیء تمرکز می کند و سپس رنگ ها را یاد می گیرد.

در این قسمت با چند فعالیت خلاقانه برای آموزش رنگ ها به کودکان پیش دبستانی آشنا می شوید:

۱- استفاده از کاربرگ های رنگ آمیزی

تقریباً همه کودکان رنگ آمیزی را دوست دارند. رنگ آمیزی با مداد رنگی، مداد شمعی یا آبرنگ در واقع می تواند بیش از یک هدف را دنبال کند؛ شما نه تنها می توانید در مورد رنگ های مناسب برای رنگ آمیزی تصویر با کودک خود صحبت کنید، بلکه مهارت های حرکتی ظریف مهم را نیز در او تقویت می کنید (مانند گرفتن مداد در دست یا هماهنگی دست و چشم). حتی می توانید این فعالیت را یک قدم جلوتر ببرید و اشکال مختلفی از حروف و اعداد را برای رنگ آمیزی به فرزندتان بدهید؛ پس می توانید همزمان روی تشخیص حروف و اعداد نیز کار کنید. این روش، یک آموزش همه جانبه است. شاید ایده خوبی باشد اگر این آموزش را با داستان سرایی نیز ترکیب کنید.

۲- ترکیب و مخلوط کردن رنگ ها

در این روش، چند رنگ خوراکی مایع به بچه ها بدهید و از آنها بخواهید چند قطره از آن را در یک قالب پلاستیکی یا پالت رنگ بریزند. تماشای شناور شدن و غوطه وری رنگ در آب، برای کودکان لذت بخش است. با این روش می توانید هر رنگ را به طور جداگانه به کودک آموزش بدهید. این آموزش می تواند جنبه های خلاقانه نیز داشته باشد. ترکیب دو یا چند رنگ با همدیگر، تخیل و قدرت پیش بینی ذهن کودک را تقویت می کند. هنگام مخلوط کردن رنگ ها با همدیگر، از کودک خود بپرسید که فکر می کند چه اتفاق افتد و چه رنگ جدیدی حاصل می شود؟!

۳- بازی پرتاب توپ های رنگی در سبد

یکی از روش های جذاب و پرانرژی برای آموزش رنگ ها به کودکان پیش دبستانی، بازی کردن با توپ های رنگی است. در این روش باید از توپ هایی استفاده کنید که رنگ معینی دارند (یعنی توپ های خال دار یا راه راه نباشند). سبدهایی به رنگ های مختلف تهیه کنید و در یک مکان قرار دهید. از کودک بخواهید در یک فاصله معین از سبدها بایستد. شما نام هر رنگ را می آورید، کودک باید توپ متناسب با همان رنگ را در سبد همرنگ خود پرتاب کند. این یک بازی پرهیجان است. در پایان می توانید به پرتاب های بیشتر، جایزه بدهید.

۴- آموزش یک رنگ در یک هفته

یک راه عالی برای آموزش های تشخیص رنگ این است که فقط روی یک رنگ، در یک هفته معین کار کنید. هر هفته، یک رنگ را انتخاب کنید؛ هر کاری که در آن هفته انجام می دهید باید مربوط به آن رنگ باشد. می توانید غذای مرتبط با آن رنگ را برای کودک خود تهیه کنید، یا از او بخواهید با آن رنگ نقاشی کند. حتی می توانید به پیاده روی بروید و از کودک بخواهید به دنبال چیزهایی باشد که با آن رنگ، همسان است.

۵- مرتب سازی اشیا با رنگ ها

کودکان خردسال بسیار علاقه مند هستند، لوازم و اشیاء را مرتب کنند. از این علاقه مندی می توانید برای آموزش رنگ ها کمک بگیرید. مجموعه‌ای از لوازم، اسباب بازی های لگو، مهره‌ها یا دکمه‌های چوبی رنگارنگ را کنار هم قرار دهید و از کودکتان بخواهید آن‌ها را بر اساس رنگ، دسته ‌بندی کند.

۶- خواندن کتاب داستان

کتاب های زیادی در بازار وجود دارد که با اهداف آموزش رنگ ها به کودکان پیش دبستانی منتشر شده اند. این شیوه برای هر نوع آموزش، مفید است. کتاب خوانی برای کودکان، به تقویت تمرکز و توجه، پرورش تخیل و خلاقیت آنها کمک می کند. از کودکان بخواهید داستان ها را حدس بزنند، رنگ های صفحات کتاب را برای شما بگویند، و آن قصه را برای شما بازگو کنند؛ بنابراین، این روش، یک فرصت عالی برای یادگیری همزمان است.

جمع بندی

آموزش رنگ ها به کودکان، هیجان انگیز است و به آنها کمک می کند تا دنیای اطراف خود را بهتر درک کنند. کودکان با یادگیری رنگ ها از طریق فعالیت های تعاملی، وسایل و بازی های آموزشی می توانند مهارت های شناختی، زبانی و اجتماعی خود را توسعه دهند. به عنوان والدین، باید  در آموزش های کودکان خود، صبور باشید، فرصت های زیادی برای کاوشگری آنها فراهم کنید و فرآیند یادگیری را برایشان لذت بخش سازید. آموزش رنگ ها به کودکان، یادگیری زبان خارجی یا داستان سرایی، فرآیندهایی است که به زمان نیاز دارد و به تدریج، حاصل می گردد.

بسیاری از کودکان نوپا می توانند اکثر رنگ ها را قبل از رسیدن به سن پیش دبستانی تشخیص دهند. نکته کلیدی این است که فرصت یادگیری را در طول فعالیت های روزمره به کودکان خود بدهید و یادگیری را به یک سرگرمی لذت بخش و بخشی طبیعی از روزمرگی آنها تبدیل کنید.

گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، ارائه دهنده خدمات نوین تحصیلی برای تمامی مقاطع است و دانش آموزان را از دوره دبستان تا دبیرستان و آمادگی برای کنکور، پشتیبانی می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *