در عصر دیجیتال امروزی، فناوری های نوین آموزشی به طور فزاینده ای رواج پیدا کرده اند و راه های خلاقانه و نوآورانه را برای تقویت یادگیری کودکان و نوجوانان (نسل دیجیتال) ارائه می دهند. ابزارهای دیجیتال می توانند تجربیات آموزشی تعاملی، شخصی سازی شده و بسیار جذاب کودکان را بسیار متحول کنند. در صورت استفاده درست از همه این فناوری ها، مهارت های سواد رسانه ای و فرآیند یاددهی – یادگیری دانش آموزان نسل دیجیتال، بهبود پیدا می کند. همچنین به پرورش خلاقیت و تفکر انتقادی آنها نیز کمک خواهد کرد. در این مطلب به بررسی نقش و اهمیت روش های نوین یادگیری برای نسل دیجیتال امروزی خواهیم پرداخت.
ابزارهای دیجیتال در حال حاضر به بخش جدایی ناپذیر از دنیای آموزش تبدیل شده اند و توانسته اند شیوه های سنتی تدریس را متحول نموده و مسیرهای یادگیری نوین را باز نمایند. این برنامه ها و ابزارها بر مبنای پلتفرم های جذاب و متنوع و بازی های تعاملی، بهترین بازدهی در آموزش را ایجاد می کنند. در حال حاضر، کلاس های آنلاین در هر موضوع، با تکیه بر همین فناوری های دیجیتال برای نسل امروزی، در دسترس هستند و با نهایت کیفیت ارائه می شوند.
مزیت مهم ابزارهای دیجیتال برای آموزش نسل جدید، توانایی آنها برای ایجاد تجربه شخصی سازی شده، متناسب با هر نیاز آموزشی، ویژه هر فرد است. این به معنای آن است که هر دانش آموز می تواند به تناسب سن، استعداد، توانایی درک و تحیلی، موضوعات و مفاهیم متنوع را یاد بگیرد.
روش های نوین یادگیری با تکیه بر ابزارهای دیجیتال می توانند فرآیند آموزش را جذاب تر و تعاملی کنند، پس توجه فراگیران به سمت موضوع هدف، بهتر جلب خواهد شد. به طور مثال، کودکان به جای اینکه فقط مطلبی را درباره یک آزمایش علمی بخوانند، می توانند با استفاده از ابزار دیجیتال واقعیت مجازی، در یک محیط سه بعدی، همان آزمایش را انجام دهند و تجربه یاگیری لذت بخش تری داشته باشند. این نوع آموزش قطعاً ماندگارتر خواهد بود.
علاوه بر این، ابزارهای آموزشی نوین مبتنی بر فناوری های دیجیتال، مدرسان را قادر می سازد تا اطلاعات ارزشمند پیرامون موضوعات مختلف تدریس را جمع آوری نموده و آنها را متناسب با سطح کلاس درس، آماده کنند. با استفاده از این روش ها می توان به راحتی، شکاف های یادگیری را شناسایی نمود و آموزش ها را برای همه دانش آموزان، شخصی سازی کرد. انواع محتوای کمک آموزشی دیجیتال، یکی از این ابزارها است و تا به امروز توانسته شور و اشتیاق به یادگیری را در کودکان نسل دیجیتال برانگیزد!
مزایای روش های نوین یادگیری مبتنی بر فناوری دیجیتال
ادغام ابزارهای دیجیتال برای اجرای برنامه های آموزشی دانش آموزان نسل جدید، بی تردید، مزایای بیشماری به همراه دارد و می تواند تجربه یادگیری را لذت بخش سازد و مفاهیم را برای همیشه در خاطر فراگیران ثبت نماید. در این بخش با مهم ترین مزایای اجرای روش های نوین یادگیری با استفاده از فناوری های دیجیتال برای نسل امروزی آشنا می شوید:
۱- قابلیت شخصی سازی آموزش ها:
ابزارهای دیجیتال، امکان سفارشی سازی برنامه های آموزشی را فرآهم می کنند؛ به این معنا که مدرسان با توجه به نیازها و سطح یادگیری هر کدام از دانش آموزان خود قادر هستند محتوای آموزشی را طراحی و اجرا نمایند. پلتفرم های آنلاین و برنامه های کاربردی، دو بستر مفید هستند که امکاناتی را ارائه می دهند تا مدرسان و معلمان بتوانند دروس مختلف را طبقه بندی نموده و آزمون ها را طراحی کنند. سختی و آسانی آزمون ها یا فعالیت های کلاسی نیز متناسب با سطح یادگیری هر دانش آموزان، قابل تنظیم است. همه این کارها بر توسعه مهارت های جدید در فراگیران تمرکز دارند.
۲- بهبود تعامل دانش آموزان با ابزارهای دیجیتال
نسل دیجیتال، یعنی کودکان باهوش امروزی، طبیعتاً به سمت فناوری هایی جذب می شوند که محتواهای جذاب تر و خلاقانه تری ارائه دهند؛ بسیاری از ابزارهای دیجیتال، اینچنین ویژگی هایی را دارند و یادگیری را به یک کار خوشایند تبدیل می کنند. وبسایت های تعاملی – آموزشی، بازی های رایانه ای پرزرق و برق با محتوای چند رسانه ای آموزشی مفید، همگی می توانند تأثیر عمیق بر یادگیری کودکان داشته باشند. این یعنی تعامل آنها با آموزش، بهبود پیدا می کند و منجر به حفظ بهتر اطلاعات و درک عالی از مفاهیم می شود.
۳- تقویت همکاری بین دانش آموزان
همکاری بین دانش آموزان یکی از مهارت های ضروری در یادگیری است؛ و این می تواند باعث افزایش تعامل بین فراگیران شود. به لطف روش های نوین و فناوری های دیجیتال، بهترین فرصت جهت همکاری و تعامل فرآهم می شود. محیط یادگیری مشارکتی که بر رسانه دیجیتال تکیه دارد، به کودکان کمک می کند تا مهارت های اجتماعی ضروری را در خود پرورش دهند؛ از جمله، ارتباط بین فردی، همدلی، مهارت حل مسئله، کار گروهی، همفکری، تفکر انتقادی، تصمیم گیری، روحیه پرسشگری، مسئولیت پذیری و … .
۴- بهبود و تقویت خلاقیت
فناوری های دیجیتال برای اهداف آموزشی نسل امروزی، نه تنها بسیار جذاب و هیجان انگیز هستند، بلکه به توسعه و تقویت خلاقیت آنها نیز کمک می کنند. محتواهای دیجیتال چه از طریق خلق هنر یا ملودی و موسیقی باشد یا برنامه نویسی، بازی های موبایلی یا محتوای الکترونیکی، هر کدام در جای خود، به کودکان اجازه می دهند آزمایش و کاوشگری کنند، راه های نوآورانه ارائه دهند و حتی در بسیاری از موضوعات، خلاقیت و ابداع داشته باشند.
۵- دسترسی به منابع آموزشی بی انتها!
اینترنت، منبعی عظیم از اطلاعات و دانش است که در قالب محتواهای آموزشی و جذاب ارائه شده اند. ابزارهای دیجیتال می توانند موضوعات متنوع را به شیوه هایی بسیار مجذوب کننده در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهند. از کتابخانه های آنلاین گرفته تا پایگاه داده، ویدیوهای آموزشی و کتاب های صوتی، همه، موضوعات را با عمق بیشتری مورد بررسی قرار می دهند. این باعث می شود دانش آموزان نسل دیجیتال بتوانند بدون محدودیت زمانی و مکانی، به اطلاعات مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.
۶- توسعه سواد دیجیتال
آموزش سواد دیجیتال به کودکان و نوجوانان، یعنی نسل دیجیتال امروزی، یک ضرورت است. علت اهمیت آن، توسعه فزاینده فناوری ها در زندگی امروزی است. کودکان و نوجوانان با استفاده از منابع دیجیتال می توانند مفاهیم را یاد بگیرند اما این چالش همیشه وجود دارد که با برخی محتواهای نامناسب روبرو می شوند؛ و در این شرایط، سواد دیجیتال به کمک آنها می آید. مهارت سواد دیجیتال به فرزندان ما یاد می دهد چطور به صورت ایمن و بی تهدید، از منابع اینترنت استفاده کنند، خطرهای احتمالی و حملات سایبری را بشناسند و هویت خود را در فضای مجازی محافظت کنند.
۷- پشتیبانی از نیازهای متنوع یادگیری
روش های نوین یادگیری مبتنی بر ابزارهای دیجیتال برای کودکانی که نیازهای آموزشی ویژه ای دارند، مفید است. بسیاری از پلتفرم ها و برنامه ها می توانند قابلیت هایی را ارائه دهند که با هر سبک و سطح یادگیری، سازگاری دارند. از جمله برنامه های تبدیل متن به گفتار، تبدیل متن به عکس، اپلیکیشن های تولید محتوای آموزشی، ابزارهای جلوه بصری و …، بستر پویا برای آموزش و یادگیری هستند. این نوع فناوری ها تضمین می کنند همه کودکان می توانند به هر روشی که برایشان مناسب تر است، مفاهیم را یاد بگیرند.
۸- ایجاد فرصت های یادگیری مداوم و پیوسته
دانش آموزان نسل دیجیتال، یادگیرندگانی کاوشگر و باهوش هستند که به منابعی پایدار و به روز نیاز دارند. ابزارهای مبتنی بر فناوری های نوین آموزشی می تواند این امکانات ضروری را برای آنها فرآهم سازد. فرصت های یادگیری در کلاس های آنلاین، شرکت در آزمون های آنلاین، مشارکت در تدریس و تحقیق و پژوهش از طریق بهترین وبسایت ها، به دانش آموزان امروزی این اجازه را می دهند تا خودشان، دنیای علم و دانش را کشف کنند و به صورت کاملاً انعطاف پذیر، یاد بگیرند. این روند می تواند به آنها کمک کند مستقل تر شوند.
متداول ترین ابزارهای دیجیتال برای روش های آموزشی نوین
- اپلیکیشن های موبایلی
- بازی های تعاملی آموزشی (قابل اجرا در پلتفرم های آنلاین یا تخته هوشمند مدرسه)
- وبسایت های آنلاین برای مشارکت در تدریس
- برنامه های اختصاصی تعاملی بین مدرس و دانش آموز
- سیستم آزمون ساز آنلاین
- سیستم مدریت مدرسه هوشمند
چالش های مهم در استفاده از روش های یادگیری نوین و ابزارهای دیجیتال چیست؟
روش های نوین یادگیری برای نسل دیجیتال امروزی اگرچه مزایای زیادی به همراه دارند اما بدون چالش و مشکل نیستند! در این مورد، خوب است که مهم ترین شکاف ها و مسائل این حوزه را بشناسیم:
- همه کودکان به طور یکسان به فناوری های دیجیتال دسترسی ندارند و این یعنی فرصت آموزشی نوین برای همه، فرآهم نیست!
- همه دانش آموزان در هر منطقه، هر شهر یا هر روستا، یکسان و یکنواخت به اینترنت و تجهیزات شبکه، دسترسی ندارند و این یعنی تفاوت در امکانات آموزشی نوین!
- دانش آموزان نسل دیجیتال، بیش از حد به فناوری های نوین وابسته هستند و گاهی مشکل ساز می شوند! کار کردن افراطی با تلفن همراه و تبلت می تواند دردسرهایی را از نظر چاقی، بی تحرکی، تغییر خلق و خو، دوری از جمع دوستان و … را ایجاد کند.
- امنیت داده ها در فضای آنلاین بسیار اهمیت دارد. محافظت از حریم خصوصی کاربران، یک نگرانی جدی است؛ بخصوص که کودکان و نوجوانان هنوز بر این محیط مجازی، مسلط نیستند! آموزش سواد دیجیتال به دانش آموزان، بهترین راه حل برای این مشکل است.
- کیفیت محتواهای آنلاین، همیشه حفظ نمی شود و این یک چالش بزرگ است. والدین باید کیفیت انواع محتوای آموزشی که در پلتفرم ها و وبسایت ها ارائه شده اند را ارزیابی نموده و سپس به فرزندان خود اجازه استفاده از آنها را بدهند.
جمع بندی و نتیجه گیری
روش های نوین یادگیری برای نسل دیجیتال، بر اپلیکیشن ها و برنامه های آنلاین تمرکز دارند. ابزارهایی مدرن و واقعیت مجازی، هر دو به کمک فرآیندهای یاددهی – یادگیری آمده اند تا تجربه لذت بخش از آموزش را برای دانش آموزان نسل امروزی ایجاد کنند. مدرسان و معلمان در کنار والدین هستند تا کودکان و نوجوانان، باهوش و خلاق، برای ورود به آینده، پرورش یابند.
با توجه به اینکه فرآهم کردن امکانات دیجیتال در مدارس از اهمیت زیادی برخوردار است، و نقش کلیدی در آموزش عمیق به دانش آموزان ایفا می کند، مدیریت مجموعه مدارس علوی شعبه تبریز – سیمناد، بستری پویا و جذاب را در این زمینه فرآهم نموده است. فرزندان عزیز شما در تمام مقاطع دبستان و دبیرستان می توانند از بهترین امکانات آموزشی دیجیتال بهره مند شوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر، کافیست با کارشناسان ما تماس بگیرید.