تربیت فرزندانی که دارای ویژگی های ارزشمندی از جمله خودآگاهی و اعتماد به نفس باشند و بتوانند از عهده مسئولیت های خود برآیند، کار نسبتاً دشواری است اما والدین می توانند به راحتی و با استفاده از یک سری راهکارها، این مسیر را طی کنند. خودآگاهی یکی از مهارت های مورد نیاز برای رسیدن به موفقیت های آینده است. این تنها یک گزینه است و شاید لازم باشد ده ها مهارت فردی و اجتماعی دیگر را به فرزندتان بیاموزید. ما در این مطلب می خواهیم درباره روش های تربیت فرزندان خودآگاه و موفق صحبت کنیم.

خودآگاهی یک مهارت فردی مهم و حیاتی برای کودکان است که می تواند مسیر رسیدن به موفقیت های آینده را برای آنها هموارتر سازد. مزیت دیگر کسب این مهارت، افزایش اعتماد به نفس در کودکان است زیرا هر فرد در دوران مختلف زندگی به آن نیاز دارد.

مهارت خودآگاهی در کودکان را می توانیم به این صورت تعریف کنیم: “تشخیص و درک احساسات، افکار و رفتارها، از روش های درست؛ و ابزار آن به تناسب شرایط و وضعیت موجود.”

می توانیم بگوییم این مهارت، بخشی از هوش هیجانی است که باعث می شود فرد احساس شادی و موفقیت داشته باشد. به زبان ساده تر، تقویت خودآگاهی به کودکان ما کمک می کند تا دنیای اطراف و جایگاه خود را بهتر درک کنند. همچنین باعث می شود بتوانند نقاط قوت و ضعف خود را به درستی و به موقع شناسایی نمایند.

اگر در زندگی افرادی که موفقیت هایی را کسب کرده اند جستجو کنید قطعاً متوجه می شوید که آنها قادر هستند احساسات و تصمیم گیری های خود را کنترل کنند؛ انگیزه دارند و مثبت اندیش هستند. این افراد، در دوران کودکی آموخته اند تا چطور شاد باشند و فرصت ها را شناسایی کنند.

اثرات منفی عدم آموزش خودآگاهی به کودکان شامل ضعف آنها در تصمیم گیری درست، مشکل در برقراری روابط اجتماعی و درک نادرست از احساسات خود است. این دسته از کودکان نمی توانند در گروه همسالان، فعالیت کنند، در کار گروهی با مشکلاتی مواجه هستند و این وضعیت به تدریج، آنها را به فردی گوشه گیر تبدیل می کند.

بنابراین حتماً متوجه اهمیت تربیت فرزندان خودآگاه و موفق هستید و تمایل دارید که شما نیز والدینی خوب و کارآمد برای کودکان و نوجوانان خود باشید.

راهکارهای کاربردی برای تربیت فرزندان خودآگاه

۱- آموزش کنترل احساسات: به فرزندان خود یاد بدهید چطور می توانند احساسات خود را کنترل کنند. ابزار محبت و عشق، دوستی، همدلی، غم، شادی، تأسف و …، باید در زمان و مکان درست انجام شود. تقویت هوش هیجانی در کودکان باعث می شود آنها در این مورد، توسعه پیدا کنند. همچنین به تقویت هوش عاطفی و تفکر آنها کمک می کند. محیط آموزشی باید کاملاً بدون قضاوت باشد و فرزندان، راحت و بدون استرس باشند.

۲- آموزش یادداشت خاطرات و روزمرگی: یکی از کارهای خوب که والدین باید به فرزندان شان یاد بدهند این است که دفترچه یادداشت کوچک بردارند و سعی کنند خاطرات خوب و تجربه های خود را در آن بنویسند. یادداشت کردن روزمرگی ها و اتفاقات مهم در یک دفترچه، مزایای زیادی دارد؛ که شامل تقویت مهارت نویسندگی، رشد خودآگاهی، بیان احساسات در قالب کلمات، کشف خلقیات درون و آشنایی با تکنیک های ژورنال نویسی است.

۳- تقویت روحیه پرسشگری: تربیت فرزندان خودآگاه و موفق در راستای آموزش و تقویت روحیه پرسشگری، محقق خواهد شد. والدین می توانند هم خودشان از فرزندان سوالاتی را بپرسند و هم به آنها یاد بدهند که خودشان از خود، سوالاتی را بپرسند؛ مثلاً، “چه چیزهایی من را خوشحال می کند؟”؛ “چه اتفاقاتی باعث ناراحتی من می شوند؟”؛ “چطور می توانم تصمیم بهتری بگیرم؟” و …

۴- شناسایی نقاط قوت و ضعف: والدین وظیفه دارند به فرزندان خود کمک کنند تا نقاط قوت و ضعف خودشان را بشناسند. همچنین آگاهی از استعدادها و توانایی ها می تواند آنها را راهنمایی کند تا بهترین انتخاب ها را داشته باشند. این شرایط باعث افزایش اعتماد به نفس و خودآگاهی در کودکان و نوجوانان می شود.

۵- آموزش مهارت های ارتباطی و اجتماعی: یک راهکار کاربردی خوب برای پرورش فرزندان خودآگاه و موفق این است که مهارت های ارتباطی و اجتماعی را به آنها بیاموزید. مهارت خوب گوش دادن، همدلی، خوب صحبت کردن، شفقت و مهربانی، احترام به دیگران، استفاده از کلمات مثبت و ارزشمند، تعیین اهداف، قدردانی، نمونه هایی از این آموزه ها هستند. والدین، اولین کسانی در زندگی کودکان هستند که باید آموزش های لازم را به فرزندان خود ارائه دهند.

۶- آموزش خود مراقبتی: اهمیت مراقبت از خود، یکی از مهم ترین آموزش های فردی در رابطه با مهارت خودآگاهی است. فعالیت هایی مانند اهمیت دادن به ورزش و تفریح، خوب غذا خوردن، خواب خوابیدن، حمام و نظافت شخصی، کتاب خواندن، برنامه های سرگرمی، هنر آموزی و …، به فرزندان یاد می دهند که چطور انتخاب های زندگی خود را اولویت بندی کنند و این می تواند بر هر لحظه از زندگی آنها تأثیر بگذارد.

۷- تشویق برای شرکت در فعالیت های فوق برنامه: یکی از راهکارهای خوب برای تربیت فرزندان خودآگاه و موفق، تشویق آنها برای مشارکت در فعالیت های فوق برنامه و گروهی است. انجام مسئولیت هایی که به همکاری نیاز دارند، مانند مسابقات ورزشی و هنری، به فرزندان ما کمک می کند تا نقش خود را در یک تیم، بشناسند و وظایف را به خوبی انجام دهند؛ این یعنی توسعه مهارت های ارتباطی و اجتماعی که به درک خود و سایرین نیز کمک می کند.

۸- آموزش مهارت حل مسئله: آموزش مهارت های حل مسئله به کودکان می تواند راه های ارتباط مؤثر و حل مشکلات را به آنها نشان دهد. این مهارت مهم برای فعالیت های گروهی و کار تیمی، ضروری است. یادگیری مدیریت اختلافات، خودآگاهی نسبت به احساسات و توانایی همدردی با دیگران نیز در این مورد توسعه پیدا می کند.

اهمیت پرورش و تربیت فرزندان خودآگاه و موفق

با تربیت فرزندان خودآگاه و موفق، افرادی را تحویل جامعه می دهید که اینچنین خصوصیاتی را دارند:

  • کودکان خودآگاه، بهتر می توانند احساسات خود را مدیریت کنند؛ که منجر به روابط سالم و کاهش استرس می شود.
  • فرزندان خودآگاه و موفق، نقاط قوت و ضعف خود را می شناسند و انتخاب های آگاهانه تری دارند.
  • مهارت خودآگاهی به فرد می آموزد تا احساسات خود را کنترل کند، به موقع بروز دهد و با سایرین، همدل و مهربان باشد.
  • فرزندان خودآگاه، اعتماد به نفس بالاتری دارند و بهتر می توانند با چالش ها روبرو شوند.
  • این فرزندان می توانند موفقیت های درسی بهتری کسب کنند و روحیه انعطاف پذیر دارند.
  • کودکان و نوجوانان خودآگاه و موفق، افرادی کاوشگر و پرسشگر هستند و همواره تمایل دارند چیزهای جدید یاد بگیرند.

جمع آوری

تربیت فرزندانی خودآگاه و موفق می تواند خیلی ساده تر از آن باشد که تصورش را می کنید! خودآگاهی یک مهارت فردی ضروری است و به معنای توانایی شناخت و درک افکار و احساسات است. کودکانی که این مهارت ها را از دوران اولیه آموزش، یاد گرفته اند، در موقعیت های مختلف زندگی خود، موفق تر عمل می کنند. تربیت کودکان و نوجوانان خودآگاه می تواند اعتماد به نفس آنها را بالاتر ببرد و باعث شود که تصمیمات آگاهانه تری بگیرند.

با توجه به اهمیت تربیت صحیح فرزندان در هر دوره از زندگی، گروه آموزشی علوی تبریز، زیر مجموعه مدارس علوی تهران، بهترین امکانات را در همه مقاطع تحصیلی برای دانش آموزان فرآهم ساخته است. والدین می توانند از هر دوره برای ثبت نام در مدارس سیمناد اقدام نمایند. خدمات مشاوره درسی و تحصیلی، مشاوره تربیتی و آموزشی نیز هم برای دانش آموزان و هم برای والدین در این مجموعه ارائه می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *