روز ۲۰ نوامبر(۲۹ آبان ماه) مصادف است با سالگرد تصویب حقوق کودکان. به همین دلیل سازمان ملل این روز را به عنوان روز جهانی کودک نامگذاری کرده است.در این روز سازمان ملل از همه دولت ها می خواهد تا برنامه های خود در مورد کودکان را اعلام نمایند. برنامه هایی در زمینه بهداشت، رفاه، عدالت، تغذیه، آموزش و قوانین کودکان.
ما در حالی این روز را جشن می گیریم که بسیاری از کودکان به ویژه در کشورهای فقیر و در حال توسعه از بخش بزرگی از حقوق خود محروم هستند و در دو سال اخیر هم بر اثر کرونا شرایط بسیار سختی را نیز بر اثر فقر و نابرابری حاصل از بیماری کرونا تجربه می کنند.
کووید ۱۹، بی شک یکی از پدیده های منحصربه فردی اسـت کـه تـأثیر شـگرفی بـر زنـدگی انسانها در کره خاکی گذاشته است. شیوع و گستردگی و همچنین سرعت بالای انتقال آن سبب شده است تا این ویروس به سرعت از وضعیت اپیدمی به وضعیت پاندمی برسد و سبب مرگ و میر افراد زیادی در سراسر جهان شود در این بین کودکان به دلیل الگوهای تغذیه و رفتاری ویـژه و همچنـین وابسـتگی شـدید بـه والـدین و مراقبـان در معـرض بیشترین آسیبها قرار دارند. بسیاری از حقوق کودکـان ماننـد حـق بـر حیـات، بقـا و سـلامت، آموزش، مراقبت و نظارت، بازی و تفریح، امنیت، حضور در کنار خانواده و… نیـز مخـدوش شـده است. گرچه این بیماری به خلاف بسیاری از بیماریهای عفونی دیگـر کمتـر کودکـان را تحـت تأثیر قرار داده است، کودکان همچنان می توانند نقش ناقلان این بیماری را بازی کنند. همچنین، آثار روانی ناشی از وضعیت حاکم ممکـن اسـت تـأثیرات بلندمـدتی بـر کـودک حتـی در دوران پساکرونا داشته باشد.
کرونا و کودکان ایران
روز کودک فرصتی است برای حمایت از کودکان و نیز یادآوری تعهد دولت ها به احقاق حقوق کودکان. لازم است به بهانه این روز به مشکلات آنان توجه کنیم و یادآور شویم که این گروه تاثیر گذار در آینده میهنمان، در شرایط کنونی با چه معضلاتی روبرو هستند.
با فراگیری بیماری کرونا در دو سال گذشته، خانواده های ایرانی به ویژه در مناطق محروم دچار فقر فزاینده شده اند. بیماری کووید -۱۹ کسب و کار های کوچک و اقشار کم در آمد و متوسط جامعه را نشانه گرفته و این به صورت مستقیم بر نحوه زندگی کودکان تاثیر گذار بوده است. شرایط سخت و بیکاری سرپرست خانوار ها، تورم، گرانی و … که تاثیرات جدی بر حوزه های سلامت، بهداشت، آموزش و تغذیه خانواده ها گذاشته است، به ویژه کودکان و نوجوانان را هدف قرار داده است.
طبق اخبار منتشر شده در رسانه ها نیز خشونت علیه کودکان در سال های اخیر رشد محسوسی داشت هاست که لازم هست ضمن بررسی دلایل آن، راهکار ها و اقدامات عملی نیز برای کنترل آن صورت گیرد.
همزمان با تاثیر بیماری کرونا بر سیستم آموزشی جهان، طبق اعلام مسئولین آموزشی کشور، ایران نیز در این زمینه به ویژه در استان های محروم آسیب جدی دیده است. عدم دسترسی کودکان به اینترنت، عدم تهیه گوشی های هوشمند یا تبلت توسط خانواده ها، و … افت تحصیل یا ترک تحصیل بخشی از کودکان را باعث شده است که به نظر می رسد باز گرداندن آن ها به فرآیند آموزش کاری سخت و دشوار خواهد بود و جامعه ایران را با چالش روبرو وآینده کشور نیز با مخاطره روبرو خواهد کرد. بنابراین لازم هست تمهیدات لازم هر چه سریعتر برای حل این معضل اندیشیده شود. در روزهای اخیر مقدمات بازگشایی مدارس و بازگرداندن کودکان به چرخه آموزش حضوری در حال انجام است که امید است با فراهم آوردن امکانات و زیر ساخت های لازم، کلاس ها سالم و بدون نگرانی خانواده ها از درگیری کودکان به کرونا برگزار شود.
سیمناد ضمن تبریک روز جهانی کودک آرزومند است تمام دست اندرکاران مسائل کودک، مادران، پدران، مربیان فرصت یایند تا در باره کودکان و دنیای زیبای آن ها بیندیشند و افق های زیباتری را برای آینده ی کودکان ترسیم نمایند. این حق کودکان و نوجوانان کشورمان هست که بتوانند مراحل رشد و بالندگی خود را در شرایطی ایمن سپری کنند.
به امید روزی که لبخند کودکان در همه جای جهان فقط یک آرزوی دوست داشتنی نباشد.