بی شک یکی از شاخص های پیشرفته و توسعه یافتگی کشورها و جوامع انسانی، نرخ سرانه کتابخوانی در بین افراد
آن جامعه می باشد. مطالعه جز نیازهای اساسی و اجتماعی افراد می باشد. انسان با مطالعه و کتابخوانی با اندیشه های دیگران ارتباط برقرار می کند و از تجربیات علمی و ادبی و … آن ها استفاده می کند. طبق یافته های پژوهشگران اجتماعی رابطه مستقیمی بین میزان مطالعه افراد و موفقیت جوامع وجود دارد. هر چقدر سطح آگاهی و شعور عمومی بیشتر باشد افراد در آن جامعه زندگی با کیفیتی را خواهند داشت.

فرهنگ سازی در مدارس


مدرسه بعد از خانواده دومین محل تربیتی انسان است که در آن کودک اصول و قواعد خواندن و نوشتن را یاد می گیرد و به مرور می آموزد که بدون کمک والدین ، خود مطالعه نماید. در این میان نقش معلمان و مدیران مدارس در گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

آنها می توانند ضمن علاقمند کردن کودکان با روش های مختلف مطالعه حضور در کتابخانه های عمومی، خرید کتاب، فرهنگ هدیه دادن و گرفتن کتاب برای یکدیگر را ترویج نمایند. بی تردید حضور معلمان علاقمند به کتاب در کتابخانه های مدرسه و سوق دادن دانش آموزان در این راستا نیز تاثیر گذار خواهد بود.

شاخص های مهم کتابخوانی در مدارس

از شاخص های مهمی که می توانند به نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی دردانش آموزان توسط معلمان در مدارس انجام گیرد می توان به قصه گویی و شعر خوانی، جلسات معرفی و نقد کتاب، خواندن گروهی، برگزاری نمایشگاه کتاب ، وجود کتابخانه مدرسه و کلاس ، تلاش برای اطلاع رسانی و آگاه سازی اولیا به اهمیت مطالعه در بین دانش آموزان و همکارری آنها با مدرسه و نمایش فیلم و انیمیشن اشاره کرد که در بهبود کتابخوانی تاثیر زیادی خواهد داشت.


به نظر می رسد نقش آموزگاران مقطع ابتدایی در این مورد نقشی مهم و اساسی باشد چرا که آموزگاران ابتدایی می توانند با تلفیق این شاخص ها با تدریس های خود نتایج ملموس تری را بگیرند و به عادت دادن دانش آموزان از همان کودکی تلاش نمایند.

تاثیر کتابخوانی در بین دانش آموزان

عادت به خواندن کتاب باعث می شود دانش آموزان ضمن اینکه در تحصیل خود پیشرفت نموده به رشد علمی رسیده و دانش خود را افزایش دهند و زمینه‌ی پویایی فکری آن‌ها نیز فراهم می‌شود. اگر در مدارس در این زمینه موفق شوند ، دانش‌آموزان بنیه‌ی علمی قوی‌ای پیدا می‌کنند روابط اجتماعی آنها بهبود پیدا میکند زبان‌آموزی و آموختن واژگان جدید در آن ها تقویت می شود.یکی دیگر از موارد اهمیت کتابخوانی بین دانش آموزان ، تقویت قدرت شنوایی آن هاست. دانش‌آموزان با کتاب خواندن و گوش کردن به شنونده‌ی فعالی تبدیل می‌شود که زود و البته خیلی خوب یاد می‌گیرند.


امیدواریم با فرا رسیدن هفته کتاب و کتابخوانی به اهمیت آن در بین دانش آموزان بیش از پیش پرداخته و تلاش شود در مدارس اقدامات عملی در این زمینه انجام گیرد. مدارس سیمناد در سال های اخیر جز مدارس پیشرو در این رمینه بوده و با برگزاری روز کتاب و کتابخوانی در مدارس خود، اقدام به برگزاری نمایشگاه کتاب، تهیه جوایز به صورت کتاب در مناسبت های مختلف، و راه انداری کانال ویژه کتابخوانی با عنوان” کتابخوان” که در آن کتابخوانی و قصه گویی دانش آموان به صورت پادکست در آمده و در اختیار سایر دانش آموزان قرار می گیرد، نیز کرده که با استقبال دانش آموزان و اولیای آن ها نیز روبرو بوده است. بی تردید ادامه و گسترش آن نیاز به دقت و انگیزه دارد تا دانش آموزان بیشتری به سمت آن سوق پیدا کنند. چرا که ب داشتن جامعه ای سالم، پویا و موفق در گرو افراد توانمند و آگاه هست تا زمینه موفقیت و پیشرفت جامعه را فراهم نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *