آشپزی کردن کودکان، نه تنها یک سرگرمی است بلکه می تواند مهارت های زیادی را در آنها تقویت کنند. بچه ها دوست دارند با والدینشان وقت بگذرانند، پس چه بهتر که این زمان صرف انجام کارهایی شود که بیشتری و بهترین نتیجه را برای رشد فردی کودک داشته باشد.
اجازه دهید با شما صادقانه صحبت کنیم. آشپزی، مخصوصاً زمانی که بچههای کوچک در خانه دارید، در اکثر روزها میتواند یک کار سخت و وقت گیر به نظر برسد. اما آیا میدانستید وقتی کودکان تان را درگیر کارهای آشپزی میکنید فرصتهای یادگیری زیادی برایشان وجود دارد؟
کودکان نوپا و یا بچه ها در سنین پیش دبستانی از آشپزی کردن چه چیزهایی می آموزند؟
بیایید در این مطلب ویژه، با هم نگاهی به برخی از مزایای مهم آشپزی کردن در اوایل سنین کودکی بیندازیم؛ می خواهیم ببینیم چرا ممکن است آشپزی ارزش آن را داشته باشد که هر چند وقت یکبار تلویزیون را خاموش کنید و فرزندانتان را برای این کار، تشویق نمایید.
۱۶ مزیت آشپزی در دوران کودکی
۱- آشنایی با مفهوم اندازه گیری
کودکان در سنین پایین تر و در دوره پیش دبستانی باید مهارت های ریاضی اولیه خود را توسعه دهند و یکی از این مهارت ها اندازه گیری است. آشپزی کردن، فعالیتی است که مملو از فرصت هایی برای یادگیری نحوه اندازه گیری می باشد.
بچه ها با اندازه گیری آب سبزیجات، ریختن چند قاشق روغن، اندازه فنجان آرد و برنج و …، در مورد ظرفیت و حجم، مطالبی را یاد می گیرند. آنها می آموزند که چطور مواد خوراکی را روی ترازو وزن کنند. آنها در مورد طول، اندازه و زمان از طریق دستورالعمل ها و عباراتی مانند مثال های زیر، بسیاری چیزها را یاد می گیرند:
- برای پخت اسپاگتی به یک قابلمه بزرگ نیاز داریم.
- ۳ عدد سیب زمینی بزرگ، بردارید.
- سیب ها را به مکعب های کوچک، خرد کنید.
- مواد را به مدت ۱ دقیقه مخلوط کنید.
- مواد را باید در قالبی به طول ۲۰ سانتی متر بپزیم.
تقریباً هر فعالیت پخت و پز و آشپزی، نیاز به نوعی اندازه گیری دارد.
۲- آشنایی با مفهوم اعداد
یکی از مزایای آشپزی با کودکان پیش دبستانی و خردسالان این است که فرصت های زیادی برای تمرین شمارش عددها و توسعه درک آنها از اعداد وجود دارد. بهترین راه برای آموزش ریاضی به کودکان خردسال از طریق تجربیات عملی و عملی است.
به بچه ها اجازه دهید مواد مورد نیاز آشپزی شما را بشمارند، مطمئن شوید که شماره ها را به ترتیب و بدون نقص بیان می کنند. آنها می توانند بشمارند که به چند کاسه نیاز دارند، چند بیسکویت درست کرده اند یا برای تهیه بزرگ تر، به چند عدد تخم مرغ نیاز دارند. چیدن میز نیز روش خوبی برای تمرین شمارش اعداد است. از آنها بخواهید برای هر نفر، یک بشقاب بگذارد.
۳- مهارت دنبال کردن دستورالعمل ها
یادگیری، گوش دادن و پیروی از دستورالعمل ها از مهارت های مهم زندگی هستند. بچهها باید دستورالعملهای شفاهی را که هنگام درست کردن غذا بیان می کنید، دنبال کنند. یکی دیگر از فرصتهای عالی برای آموزش پیروی از دستورالعملها به بچهها، استفاده از یک دستور اولیه در هنگام آشپزی است. از هر طریق که بخواهید آشپزی کنید، کودکان می آموزند که اگر می خواهند نتیجه موفقیت آمیز داشته باشند، باید روند معینی را دنبال کنند.
برای بچههای خردسال در سنین قبل از دبستان، کافی است دستورالعملها را یکی یکی بیان کنید، اما هنگام آشپزی با کودکان ۶ ساله یا ۷ ساله، نگاه کردن به تصاویر انجام کار می تواند راهنمای خوبی برای آشپزی باشد.
۴-پایه گذاری سواد اولیه
آشپزی کردن، بستری برای ایجاد مهارت های سواد پایه است. بین لیستی از مواد تشکیل دهنده، مراحل دستور پخت و برچسب هایی که روی غذاها (روغن، آرد، نمک و غیره) وجود دارد، کودکان یاد می گیرند که چاپ، چه معنی دارد و چه پیامی را منتقل می کند. با دیدن برچسب بسته بندی مواد اولیه، کودکان، کلمات رایج را تشخیص می دهند، به ویژه اگر در فروشگاه مواد غذایی با این خوراکی ها روبرو شوند.
۵-آشنایی و درک یک سری توالی
یکی از مهارت هایی که کودکان از طریق آشپزی یاد می گیرند، ترتیب و توالی است. این به معنای درک این است که رویدادها باید به ترتیب خاصی اتفاق بیوفتند.
در آشپزی کردن باید روند خاصی رعایت شود وگرنه نتیجه رضایت بخش نخواهد بود. بچه ها یاد می گیرند که قبل از اینکه مواد را در سینی فر بریزید، باید آنها را مخلوط کنید. و قبل از اینکه آنها را مخلوط کنید، سبزیجات را باید آبپز نمایید.
۶- یادگیری مفاهیم علمی
ممکن است تصور کنید که آموزش مفاهیم علمی به کودکان در آزمایشگاه شروع میشود، اما در سالهای اولیه، علم در طول تجربیات واقعی در مراحل زندگی و از محیط خانه به کودک آموخته میشود.
در حین پخت و پز، کودکان مشاهده می کنند که انواع مواد غذایی با گرم شدن، خرد شدن، منجمد شدن و یخ زدایی، تغییر شکل می دهند. آنها می بینند که چگونه دو ماده (آرد و نمک) با هم مخلوط می شوند، چگونه برخی از مواد، حل می شوند (نمک در آب) و چگونه آب داخل قابلمه در هنگام جوشیدن، تبخیر می شود.
۷- درک مفاهیم بهداشت و سلامت
بهترین زمان برای گپ زدن با بچه ها در مورد غذا و نقش آن در زندگی، هنگام تهیه غذا است. می توانید به آنها بیاموزید که غذاها انواع مختلفی از مواد مغذی را برای سلامتی ما فراهم می کنند و برخی از انواع غذاها بدن را سالم تر نگه می دارند، در حالی که برخی دیگر را باید کمتر مصرف کرد.
با آشپزی کردن، کودکان در مورد رعایت بهداشت، چیزهایی یاد میگیرند زیرا باید برخی از مواد غذایی را بشویند و پس از اتمام پخت و پز، وسایل را تمیز کنند. آشپزی، زمان خوبی است تا به بچه ها آموزش دهید که دست های خود را قبل، حین و بعد از تهیه غذا به درستی بشویند. برای این کار می توانید از آهنگ های سرگرم کننده برای شستن دست استفاده کنید.
۸- توسعه مهارت های حرکتی ظریف
فعالیت های آشپزی مملو از فرصت هایی برای توسعه مهارت های حرکتی ظریف است. کودکان با یادگیری کارهایی مثل پوست کندن، تکه کردن، هم زدن، پخش کردن، شکستن و برش دادن، انگشتان خود را تقویت می کنند و هماهنگی و کنترل اعضای بدن خود را توسعه می دهند.
سعی کنید بچه ها را تا حد امکان درگیر آشپزی کنید. بچههای خردسال میتوانند به شما کمک کنند تا سبزیجات را با یک چاقوی کوچک خرد کنید، یا سوپ را به آرامی هم بزنید.
۹- یادگیری برقراری تعادل
یکی از مزایای آشپزی کردن کودکان این است که فرصت هایی را برای برقراری تعادل فراهم می کند؛ این، مهارت مهمی است که به کودکان در یادگیری خواندن و نوشتن در سال های بعد کمک می کند.
۱۰- افزایش تمرکز
هر فعالیتی که برای بچه ها جالب باشد و توجه آنها را جلب کند، باعث تقویت تمرکز آنها نیز می شود. با گذشت زمان، همانطور که آنها را درگیر و متمرکز بر فعالیت های آشپزی نگه می دارید، توجه آنها شروع به بهبود یافتن می کند. هرگز آنها را مجبور به آشپزی نکنید؛ کودکان باید خودشان مشتاق برای این کارها باشند.
۱۱- تقویت خلاقیت
مانند آتلیه هنری، آشپزخانه نیز یکی از مکان هایی است که خلاقیت در آن زنده می شود. بسیاری از مردم به آشپزی علاقه زیادی دارند و حتی در آشپزخانه به یک فرد بسیار خلاق تبدیل می شوند.
اجازه دهید کودکانتان هنگام آشپزی، خلاقیت خود را توسعه دهند. به آنها آزادی عمل بدهید تا برخی از مواد را انتخاب کنند، به فکر تهیه یک غذا باشند، یا دستور غذا را مطابق با ذائقه شخصی خود تغییر دهند.
۱۲- یادگیری کار تیمی
آشپزی همراه با فرزندتان، به عنوان یک خانواده به منزله یک کار گروهی است. هر فردی باید نقش خود را داشته باشد، در غیر این صورت، غذا، چیزی تحمل ناپذیر از آب در خواهد آمد!!
در آشپزی، به بچه ها وظایفی را بدهید که می توانند به خوبی انجامشان دهند و مطمئن شوید که این وظایف برای سنشان مناسب است. این مسئولیت ها می تواند شامل شستن میوه ها، جمع آوری مواد اولیه، چیدن میز یا به هم زدن مخلوط در قابلمه روی حرارت کم باشد.
۱۳- تقویت حس مسئولیت پذیری
مسئولیت دادن به کودکان در آشپزخانه، احساس مسئولیت و استقلال را در او ایجاد می کند. مثلاً او باید آنقدر مخلوط را به هم بزند که مطمئن شود، مواد حاصل، گلوله ای نشده اند؛ یا باید مطمئن شود که به اندازه کافی، سر میز شام برای همه جا گذاشته است.
بچه ها اغلب انتظارات ما را برآورده می کنند. اگر به آنها وظیفه ای بدهیم و کاری کنیم که احساس کنند مسئول آن هستند، معمولاً از پس این چالش برمی آیند.
۱۴- رشد عاطفی خوب
آشپزی کردن کودکان، فواید عاطفی نیز برایشان دارد. آنها یاد می گیرند که بخشی از یک خانواده هستند و باید به خانواده خود کمک کنند. همچنین ممکن است به عنوان یک فرد مستقل، احساس غرور داشته باشند.
۱۵- یادگیری مهارت های آشپزی
جدا از تمام مهارت ها و فواید آشپزی برای کودکان که در بالا ذکر شد، در مورد این واقعیت که بچه های شما واقعاً آشپزی را یاد می گیرند، نظرتان چیست؟ شما در حال انتقال دستور العمل های خود به آنها هستید، پس ممکن است فرزندان تان برای همیشه از آنها استفاده کنند.
آنها با تماشای کارهای شما در آشپزی، مهارتهای ارزشمند زیادی را یاد میگیرند؛ مثلا، نحوه شستن و خشک کردن کاهو، اینکه کدام سبزیجات باید پوست کنده یا شسته شوند، یا نحوه اندازهگیری مقدار برنج خشک برای هر نفر چقدر است. آشپزی یک مهارت ارزشمند در زندگی است.
۱۶- با هم بودن در خانواده
برای همه کودکان لذت بخش است که بتوانند زمانی از روز را با خانواده خود مشغول انجام یک کار یا یک سرگرمی باشند. آشپزی می تواند یکی از این کارها باشد. فرزندانتان دوست دارند با شما وقت بگذرانند، با هم خوش بگذرانید و خاطره بسازید.
جمع بندی
اهمیت آشپزی با کودکان را نباید نادیده گرفت. چرا سعی نمی کنید بچه هایتان را بیشتر درگیر آشپزخانه کنید؟ فعالیت های آشپزی را امتحان کنید. به کودکان یاد بدهید که چطور از وسایل استفاده کنند، چطور مواد را با هم مخلوط کنند و مدیریت زمان را نیز آموزش بدهید. با یک سری راهکارهای ساده در خانه می توان کودکان را برای ورود به دبستان و اجتماع بزرگ تر آماده کرد.