آموزش مهارت سرمایه گذاری به کودکان در زندگی امروز اهمیت زیادی دارد. این مهارت چنانچه در هر کودک از سنین خردسالی تقویت شود، به پرورش ذهن او کمک میکند و یاد می گیرد که چطور وقتی بزرگتر شد بتواند برای خودش یک منبع درآمدزا ایجاد کند. شروع یادگیری در مورد کسب درآمد و سرمایه گذاری در سن کودکی هرگز زود نیست، بلکه فرصتهای بیشتری را در آینده برای فرزندان ایجاد میکند. والدین اولین کسانی هستند که در خانواده میتوانند مهارتهای پس انداز کردن و سرمایهگذاری را به فرزندان خود یاد بدهند. در این مطلب میخواهیم به طور کامل در این باره صحبت کنیم.
برای آموزش سرمایهگذاری به کودکان لازم است اهمیت و ارزش پول را برای آنها توضیح دهید، اما یک مسئله مهم وجود دارد آن هم این است که بچهها در سنین خردسالی کمتر میتوانند ارزش پول را درک کنند یا نمیدانند که منبع کسب درآمد چیست.
به عنوان اولین اقدامات جهت آموزش پس انداز کردن و سرمایهگذاری در سنین کودکی، والدین میتوانند برای فرزندان خود توضیح دهند که پول فقط برای خرید اجناس نیست و میتوان گاهی آن را پسانداز کرد، پس یک ابزار درآمدزایی محسوب میشود. آموزشها باید متناسب با سنین کودکان، تواناییهای ذهنی و تفکر آنها داده شود.
به طور مثال شما در جایگاه والدین میتوانید به کودک خود بگویید یک قلک بردارد و هر روز مقداری پول که شما به او میدهید را داخل قلک بیندازد. در همین روند، از کودکتان بخواهید به این فکر کند یک سال دیگر یا دو سال دیگر، وضعیت پولهای داخل قلک چه تغییری پیدا میکند. برای کودک تان توضیح دهید اگر پولهای خود را نگه دارد و آنها را خرج نکند، پس انداز بیشتری در سالهای آینده خواهد داشت و میتواند کارهای بزرگتری با پول خود انجام دهد.
با شروع یادگیری مفاهیم مرتبط با پول و سرمایهگذاری، بچهها در سنین پایینتر بهتر یاد میگیرند چطور پول تو جیبی خود را خرج کنند یا پس انداز نمایند.
به محض اینکه به کودک خود، پول تو جیبی می دهید، به طور ذاتی علاقه دارد آن را خرج کند و یک خوراکی خوشمزه یا اسباب بازی دلخواه خود را بخرد. این رفتار، اجتناب ناپذیر است اما والدین می توانند با آموزش هایی که به بچه های خود می دهند، ذهنیت پس انداز و سرمایه گذاری را در آنها ایجاد کنند.
نگاهی بر آموزش سرمایه گذاری به کودکان ۳ تا ۵ ساله
یک کودک ۳ ساله به نوعی می تواند درک درستی از پس انداز کردن به دست آورد. برای شروع این آموزش ها، والدین می توانند از روش خرید قلک پول برای فرزند خود استفاده کنند. یا حتی قبل از آن، استفاده از کتاب هایی که در مورد مهارت سرمایه گذاری در کودکان و درست خرج کردن پول تو جیبی است، بسیار مفید واقع می شود.
شیوه مناسب و کاربردی دیگر برای آموزش سرمایه گذاری و پس انداز کردن به کودکان ۳ تا ۵ ساله، تعیین پاداش یا جایزه است. در این ترفند بسیار جذاب، کودک شما ارزش پول را بهتر درک می کند.
برای اجرای این روش می توانید به کودک بگویید که اگر بتواند در طول یک ماه، مقدار معینی پول پس انداز کند، می تواند خوراکی دلخواه خود را همان اسباب بازی که علاقه دارد را خریداری نماید. این کار نه تنها عادات پس انداز خوب را در فرزند خردسال شما تقویت می کند، بلکه درس ارزشمندی در مورد تلاش برای رسیدن به اهداف به او می دهد.
نگاهی بر آموزش سرمایه گذاری به کودکان ۶ تا ۱۲ ساله
بچه های ۶ تا ۱۲ ساله از نظر عقلی، نسبت به کودکان ۳ تا ۵ ساله، کمی بزرگ تر شده اند و درک بهتری در مورد پول و نحوه درست خرج کردن می توانند داشته باشند. برای این دسته از کودکان می توان از شیوه های عملی، تجربه کاری یا مسئولیت دادن برای آموزش های سرمایه گذاری و پس انداز کردن، استفاده نمود.
والدین می توانند مسئولیت هایی را به فرزندان خود بدهند و همچنین در مورد مزایای حفظ پول نیز برایشان توضیحات داشته باشند. این کار می تواند همراه با توضیح رسیدن به اهداف فردی آنها باشد. کودکان در این سنین باید یاد بگیرند که چطور در پول تو جیبی خود صرفه جویی کنند و آن را برای تأمین نیازهای شخصی شان پس انداز نمایند.
مزایای آموزش مهارت های سرمایه گذاری به کودکان چیست؟
- یادگیری ارزش ریسک و پاداش
- تقویت مهارت های تعیین اهداف و ارزیابی موقعیت ها
- توانایی ایجاد ثروت در طول زمان
- تقویت مهارت استقلال مالی و مدیریت پول
- درک درست از وضعیت اقتصادی
- پرورش ذهنیت بلند مدت برای کودکان درباره سرمایه گذاری
- کمک به مهارت مدیریت پول در سنین پایین تر
چند بازی جذاب برای آموزش مهارت سرمایه گذاری به کودکان
۱- بازی خرید از فروشگاه
در این بازی جذاب که بیشتر برای سنین ۶ تا ۸ سال مناسب است، والدین می توانند یک مکان در خانه را، مانند سالن نشیمن یا اتاق کودک، انتخاب کنند و در جاهای مختلف اتاق، اجناسی را قرار دهند که به منزله یک فروشگاه مجزا است. سپس برای هر کالا، قیمتی را معین کنند و از کودک خود بخواهند با توجه به پولی که در کیف دارد، اجناس را بخرد. به او یاد بدهید چطور تصمیم بگیرد و درباره شیوه صحیح خرج کردن پول ها نیز برایش توضیح دهید.
۲- بازی خرید مواد غذایی
این بازی به ویژه برای کودکان بالاتر از ۸ سال، جذابیت دارد. در این بازی می توانید فهرستی از مواد غذایی را معین کنید و از فرزند خود بخواهید با توجه به پولی که در اختیار دارد، مواد اولیه را تهیه کند. در این بازی، کودک یاد می گیرد کدام مواد غذایی، مهمتر هستند و ارزش غذایی بیشتری دارند و باید آنها را بخرد. همچنین می آموزند که چقدر از پول خود را پس انداز کند تا بتواند بعداً چیزهای دیگری بخرد.
۳- بازی بانکداری
ایده خوبی است که از طریق بازی ایفای نقش، مهارت های سرمایه گذاری را به کودک خود یاد بدهید. یکی از بازی های جذاب، بانکداری است. از کودک بخواهید مانند یک مدیر بانک، کارمند یا مدیر حسابداری، درباره منابع پول تصمیم گیری کند. رسیدگی به حساب و کتاب مقدار معینی پول، نحوه پس انداز یا اختصاص دادن به منابع مختلف می تواند مهارت های مختلف مربوط به پول را به کودکان یاد بدهد.
جمع بندی
آموزش مهارت های سرمایه گذاری به کودکان ممکن است در مراحل اولیه برای بچه ها چندان خوشایند نباشد اما اگر این کار را با بازی های سرگرم کننده و جذاب، همراه باشد، لذت بخش می شود. بازی ها کمک می کنند تا کودکان در سنین خردسالی، ارزش پول را سریع تر درک کنند. وقتی مهارت پس انداز کردن و سرمایه گذاری را در کودکان تقویت کنید، سایر مهارت های ضروری نیز در آنها توسعه پیدا می کند؛ از جمله، صبر و بردباری، ریسک پذیری، مدیریت مالی، توانایی تصمیم گیری، بسیار اهمیت دارند.
گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد) با تسلط بر تکنیک های آموزشی و فرآیندهای یاددهی – یادگیری، بهترین خدمات و امکانات را برای تحصیل دانش آموزان عزیز در تمامی مقاطع تحصیلی فرآهم کرده است. برای توسعه مهارت های فرزندان خود می توانید از مشاوران تحصیلی و تربیتی این مجموعه تخصصی نهایت استفاده را ببرید.