کودکانی که بیشتر وقت خود را با پدر خود در خانواده سپری میکنند، از نظر ویژگیهای شخصیتی و عاطفی در وضعیت بهتری قرار دارند. حضور پدر در خانواده و نقش او در فرایندهای تربیتی، تاثیر خاصی بر فرزندان دارد و این موضوع بارها در طول تحقیقات ثابت شده است. رابطه صحیح و صمیمانه بین پدر و فرزندان، تاثیر عمیقی بر رشد کلی آنها در دراز مدت دارد. کودکانی که پدرانشان، بیشتر درگیر غذا دادن یا بازی کردن با آنها هستند، اعتماد به نفس بیشتری دارند و همچنان که بزرگتر میشوند می توانند ارتباطات اجتماعی قویتری با همسالان خود برقرار سازند. این دسته از کودکان، احساس امنیت بیشتری دارند و از نظر تحصیلی بهتر عمل میکنند. در این مطلب درباره نقش مهم پدران در تربیت فرزندان صحبت میکنیم.
پدرانی که از نوزادان خود مراقبت میکنند، وقت کافی به بازی کردن با کودکانشان اختصاص میدهند و با آنها ارتباط صحیح برقرار میسازند میتوانند فرزندانی با بهره گوشی بالاتر، مهارتهای زبانی و شناختی بهتری تربیت کنند. بازی کردن پدران با فرزندانشان مزایای زیادی دارد و تاثیر قابل توجهی بر مهارتهای ارتباطی آنها میگذارد. به اشتراک گذاری تجربیات در حین بازی، پرورش مهارت حل مسئله در کودکان، تقویت قوه تخیل و خلاقیت، توانایی داستان سرایی، تمام آن چیزی است که فرزندان با وقت گذرانی با پدران خود کسب کنند.
چند نمونه از مهمترین نقشهای کلیدی پدران در تربیت فرزندان
۱- توانایی ریسک پذیری
کودکانی که با پدران خود مشغول بازی و کاوشگری میشوند، مهارتهای زیادی را در خود تقویت میکنند که مهمترین آنها توانایی ریسک پذیری و کنترل احساسات و رفتار است.
در طول بازی کردن، طبیعت گردی یا وقت گذرانی برای کنجکاوی و کشف دنیای پیرامون، کودکان یاد میگیرند که چطور با اتفاقات سخت روبرو شوند و آنها را بپذیرند. همچنین میآموزند که ارتباطات اجتماعی درست با افراد مختلف باید چگونه باشد.
پدران، نقش مهمی در ایجاد حس امنیت در کودکان به هنگام اضطراب، استرس یا نگرانی دارند. همچنین پدر و مادر هر دو میتوانند نظم و انضباط را به فرزندان خود یاد بدهند. نقش پدر در آموزش مهارت ریسک پذیری به کودکان، پررنگتر از مادر است؛ و این نوع مهارت میتواند در جلوگیری از رفتارهای پرخاشگرانه یا خشونتها در آینده جلوگیری کند.
پدران به راحتی و به بهترین نحو کودکان خود را از منطقه امن خارج میکنند و به آنها یاد میدهند که باید تمامی جوانب را بسنجند و ریسک پذیری داشته باشند.
به طور مثال، صحبت کردن با یک فرد جدید، شناسایی مشکل و پیدا کردن راه حل مناسب، شنا کردن در عمق بیشتر در استخر، ماهیگیری کنار رودخانه یا مسیریابی در خیابانهای شهر، نمونهای از فعالیتهایی است که ریسکپذیری در آن وجود دارد و پدران، این مهارت را به خوبی به فرزندان خود یاد میدهند.
۲- آموزش مدیریت احساسات
کودکانی که پدرانشان مشغله کاری بیشتری دارند، معمولاً صبورتر هستند و زمانی که بزرگتر میشوند بهتر میتوانند استرسها و موقعیتهای ناامید کننده در دوران تحصیلی خود را تحمل کنند. پدرانی که مشکلات شغلی زیادی دارندی ا بیکاری را تجربه میکنند، به احتمال زیاد، روحیه افسردگی دارند و این موضوع میتواند سلامت روانی کودکان را نیز به خطر بیندازد.
کودکان در دوره پیش دبستانی، رفتارهای پرخاشگرانه و لجبازی بیشتری نشان میدهند؛ این موضوع برای پسرها بیشتر نمایان میشود. در این شرایط، پدران میتوانند با برنامهریزی درست و کمک گرفتن از یک مشاور تربیتی کودکان، آموزشهای صحیح را درباره مدیریت و کنترل احساسات به فرزندان خود بدهند.
از دیدگاه دیگر میتوان گفت پدرانی که در دوره نوزادی فرزندشان، به همسر خود در مراقبت از کودک کمک میکنند، این شرایط میتواند احساس خوشایندی که وجود دارد را به نوزاد منتقل کند و مزایای مهمی در طولانی مدت خواهد داشت.
۳- تضمین سلامت روانی کودکان
سومین نقش مهم پدران در تربیت فرزندان، تضمین سلامت روانی کودکان است که از هر نظر اهمیت زیادی دارد. این موضوع را از دیدگاههای مختلف میتوان بررسی کرد.
پدرانی که وقت کافی برای صحبت کردن و ارتباط صمیمانه با فرزندان خود اختصاص میدهند و به عبارتی، مشکلات شغلی را با مسائل خانوادگی دخالت نمیدهند، در حقیقت، یک اقدام مهم در راستای تضمین سلامت روانی فرزندانشان انجام دادهاند. این دسته از پدران سعی میکنند محیط شاد و پر انرژی را در خانه به وجود بیاورند، رفتار درستی با همسر خود دارند و از کلام صمیمانه و عاشقانه استفاده میکنند. کودکانی که در این نوع خانوادهها بزرگ میشوند، ابخند زدن و شاد بودن را یاد میگیرند و بنابراین روحیه بهتری دارند. تحقیقات نیز این موضوع را ثابت کرده است.
چند نکته کوتاه و مهم درباره اهمیت نقش پدران در تربیت کودکان
- کیفیت ارتباط پدران و فرزندان، بیشتر از کمیت، یعنی ساعاتی که با هم وقت میگذرانند اهمیت دارد.
- پرمشغله بودن پدران در جامعه، ارتباط نزدیک با اعتماد به نفس و مهارت خود کنترلگری کودکان دارد. این دسته از بچهها معمولاً کمتر با گروه همسالان درگیر میشوند یا در نوجوانی، خیلی کمتر رفتارهای پرخطر دارند.
- کودکانی که پدران آنها فعال هستند، مهارتهای ارتباطی بالاتری دارند، و به احتمال زیاد در تحصیل خود موفقتر هستند.
- مشارکت پدر در تربیت فرزندان پسر، به طور قطع باعث کاهش مشکلات رفتاری،بزهکاری، مشکلات اقتصادی و آسیبهای خانوادگی میشود.
- مشارکت پدران در تربیت فرزندان و کمک به همسران خود، به حد قابل توجهی میتواند مشکلات روانی و افسردگیها را در خانواده کاهش دهد.
- پدرانی کهدر تربیت کودکان خود مشارکت دارند، فرزندانی تربیت میکنند که از نظر اجتماعی، عاطفی و تحصیلی نسبت به سایرین موفقتر هستند و اعتماد به نفس بالاتری دارند.
- پدران میتوانند عادت های سالم و مهارت های فردی بسیار مهم و ضروری را به فرزندان خود آموزش دهند و آنها را برای ورود به اجتماع آماده سازند.
- پدران و مادران میتوانند درباره همه مسائل با فرزندان خود صحبت کنند. این یک ارتباط صمیمانه را برقرار میسازد که منجر به حفظ امنیت و عزت نفس کودکان خواهد شد.
- پدران میتوانند مسئولیتهای منطقی را در حد توان کودک خود به آنها بدهند، بنابراین نقش مهمی در آموزش مهارت مسئولیت پذیری بهفرزندان خود دارند.
جمع بندی
اهمیت نقش پدران در تربیت فرزندان بر کسی پوشیده نیست. پدرانی که از دوره نوزادی فرزند خود به همراه همسر، در تربیت کودک مشارکت میکنند، موفقتر هستند و میتوانند نقش حمایت کنندگی بهتری داشته باشند. پدرها معمولاً ارتباط نزدیکتری با فرزندان پسر خود دارند، پس به طور قطع مرجعی برای کسب شایستگیهای اجتماعی، آموزش مهارتهای ضروری زندگی، عملکرد تحصیلی در مدرسه، آموزش مهارت مدیریت احساسات و ارتباطات با گروه همسالان محسوب میشوند.
پدران به طور غیر مستقیم، نقش اساسی در سلامت روانی کودکان دارند. رابطه حمایت کنندگی والدین، ارتباط مستقیم با ویژگیهای شخصیتی فرزندان دارد. بنابراین پدران و مادرانی که مشغله کاری زیادی دارند باید زمان روزانه خود را مدیریت کرده تا بتوانند وقت کافی را برای فرزندانشان اختصاص دهند.
گروه آموزشی علوی تبریز (سیمناد)، مرجعی برای آموزشهای تحصیلی در تمامی مقاطع دبستان و دبیرستان است و خدمات متنوعی را درباره آموزش درسی، آموزش زبان خارجی به کودکان، مشاوره تحصیلی و تربیتی، مشاوره خانواده و تامین امکانات آموزشی پیشرفته ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با شرایط تحصیل در این مجموعه میتوانید با کارشناسان تماس بگیرید.