استفاده از تکنیک ها و روش های تدریس جدید و مدرن برای همه مربیان و معلمان، امتیاز بزرگ است و باعث می شود بتوانند محیط کلاس درس خود را شاد و پویا نگه دارند. در این شرایط، دانش آموزان خیلی بهتر مفاهیم درس را یاد می گیرند و می توانند با همکلاسی های خود نیز روابط خوبی برقرار کنند. اجرای شیوه های تدریس مؤثر باعث انتقال عمیق تر مطالب درسی به دانش آموزان شود. رویکردهای فناورانه، ترکیبی از روش های معلم محور و دانش آموز محور، مدیریت کلاس های درس را مبتنی بر پرسشگری فرآهم می آورند. این موضوع یکی از مهم ترین بحث های موجود در روش های تدریس است و ما در این مطلب می خواهیم به طور کامل درباره اش صحبت کنیم.

استراتژی های تدریس متنوعی وجود دارد که با توجه به توانایی های دانش آموزان و موضوع مورد بحث در هر کلاس درس می توان آنها را اجرا کرد. زمانی که معلمان، ترکیبی از تکنیک های تدریس مؤثر را ایجاد می کنند، این فرصت را دارند که مفاهیم را از دیدگاه های مختلف به دانش آموزان انتقال دهند، پس به درک جامع تری از آن موضوعات خواهند رسید.

۱- آموزش دادن همراه با الگوسازی

یکی از جدیدترین روش های تدریس مفاهیم در کلاس های درسی، اجرای آموزش ها همراه با الگوسازی است. به عنوان یک معلم، وقتی می خواهید یک موضوع تدریس را به دانش آموزان ارائه دهید، از یک الگو یا مدل استفاده کنید. این نوع نمایش ها می تواند برای دانش آموزانی که از طریق مشاهده، یاد می گیرند، بسیار مفید باشد؛ این در حالی است که برخی از دانش آموزان ممکن است از طریق شنیدن، مطالب را یاد بگیرند.

به علاوه، برای تدریس برخی از مفاهیم مانند علوم ریاضیات، مدل سازی و الگوسازی یا نمایش، الزامی است؛ چون همراه با درک بهتر خواهد بود.

۲- تدریس از طریق اشتباهات

یکی از روش های تدریس که جذاب است و باعث می شود مهارت های حل مسئله در دانش آموزان تقویت شود، تدریس از طریق اشتباهات است. این گزینه را با ذکر یک مثال برایتان توضیح می دهیم:

یک مسئله ریاضی را برای دانش آموزان بیان کنید اما در ارائه آن، اشتباهی را انجام دهید؛ سپس از آنها بخواهید که آن اشتباه را پیدا کنند. یا اینکه در تدریس فارسی، جملاتی را روی تخته بنویسید در حالی که برخی از کلمات، اشتباه هستند. سپس از دانش آموزان بخواهید که آن واژه های غلط را پیدا کنند و متن را به درستی بازنویسی کنند.

این روش تدریس، دانش آموزان را ملزم می سازد تا مطالب درسی که یاد گرفته اند را به خاطر آورند و در حل مسائل به کار بگیرند. همچنین این فرصت را به معلمان می دهند تا بر تک تک دانش آموزان با هر توانایی و مهارت، مسلط باشند و پیشرفت های درسی آنها را ارزیابی کنند.

۳- تدریس به شکل کار گروهی

تقسیم بندی دانش آموزان به گروه های کوچک در کلاس درس برای تکمیل تکالیف کلاسی یکی از بهترین استراتژی های آموزشی است که اثرات معجزه آسا در یادگیری دارد. این شیوه را اکثر معلمان در کلاس های درسی خود انجام می دهند.

انجام تکالیف در قالب گروه ها، نقش کلیدی در تقویت برخی از مهارت های مهم در دانش آموزان دارد؛ از جمله، تقویت مهارت های حل مسئله، تصمیم گیری، تقویت مهارت ارتباطی، پذیرش نظریات، انعطاف پذیری، احترام به عقاید دیگران و یادگیری شیوه درست تبادل نظر.

۴- تدریس از طریق تجربه

بهترین شیوه یادگیری عموماً مواردی است که دانش آموزان، مفاهیم را در خارج از کلاس درس یاد می گیرند. ورود به دنیای واقعی می تواند دیدگاه جدیدی را ارائه دهد و به دانش آموزان کمک می کند تا درک عمیق تری از درس های کلاس به دست آورند.

به طور مثال، مشاهده ماهی ها در حوض، حیوانات در باغ وحش، صحبت کردن درباره نحوه زندگی و غذای آنها، یکی از روش های تدریس علوم به دانش آموزان است. وقتی دانش آموزان بتوانند هر مطلب جدید را در دنیای واقعی و از طریق ارتباط با محیط اطراف، یاد بگیرند، مؤثرتر خواهد بود.

۵- تدریس توسط دانش آموزان

یکی دیگر از شیوه ها و تکنیک های تدریس مؤثر این است که به دانش آموزان اجازه دهید تدریس را انجام دهند. این کار، روشی قدرتمند برای افزایش عمق یادگیری و مشارکت آنها است. دانش آموزان می توانند به شکل انفرادی یا گروهی این تدریس را انجام دهند. تدریس گروهی این مزیت را دارند که چند نفر از دانش آموزان به صورت هماهنگ، با همکاری روی یک موضوع تدریس کار می کنند.

تدریس توسط دانش آموزان یکی از اثربخش ترین شیوه ها است چرا که فرآیندهای یادگیری را پویا و تعاملی می سازد. در این راه، معلمان باید دانش آموزان خود را تشویق کنند که در تدریس خود، از ابزارهای دیجیتال، ویدیوها یا پادکست ها استفاده کنند.

۶- استفاده از ابزارهای بصری کمک آموزشی

استفاده از وسایل کمک آموزشی در کلاس درس می تواند محیط یادگیری را جذاب تر کند. برخی از دانش آموزان از طریق دیدن یاد می گیرند و برخی دیگر، از طریق شنیدن؛ روش های یادگیری هر دانش آموز، منحصر به فرد است.

معلمان می توانند از ویدیوهای آموزشی، نمودارها، تصاویر جذاب، کارت های آموزشی و …، می توانند یک موضوع را تدریس کنند و آن را به بحث بگذارند. دانش آموزان نیز می توانند آنچه را که یاد می گیرند، به دوستان خود نیز منتقل کنند.

۷- تدریس از طریق طرح پرسش

یادگیری مبتنی بر پرسش، یک تکنیک عالی برای تدریس در کلاس درس است و می تواند به ایجاد روحیه کنجکاوی و کاوشگری در دانش آموزان بسیار کمک کند. این نوع شیوه تدریس مؤثر به معنای آن است که دانش آموزان را تشویق می کنید تا سوالات مورد علاقه شان را درباره موضوع مورد بحث بپرسند.

این تکنیک تدریس، هوشمندانه است چون مهارت های تفکر خلاقانه و حل مسئله را در دانش آموزان تقویت می کند و ذهن آنها را درگیر می سازد.

۸- سایر شیوه های تدریس جذاب در کلاس درس

  • تدریس توسط دانش آموزان به همدیگر در گروه های دو نفره
  • یادگیری از طریق تنظیم جدول و نمودار
  • تدریس از طریق انجام پروژه های تحقیقاتی (یادگیری پروژه محور)
  • تدریس ترکیبی – ادغام دو یا چند موضوع
  • تدریس از طریق بازی
  • تدریس از طریق ایفای نقش در کلاس
  • تدریس از طریق بیان سوالات رازآلود و شگفت انگیز
  • مسئولیت دادن به دانش آموزان برای انتخاب موضوع تدریس
  • تدریس همراه با انجام آزمایش ها
  • تدریس یک موضوع از طریق صحبت پیرامون مباحث مشابه و مرتبط

جمع بندی

روش ها و تکنیک های تدریس مؤثر، پایه و اساس یادگیری در هر کلاس درس است. معلمان می توانند انواع شیوه های آموزشی و استراتژی های مورد نظر خود را اجرا کنند تا محیط کلاس به یک مکان جذاب برای یادگیری تبدیل شود. استفاده از ابزارهای کمک آموزشی، کار گروهی، تدریس همراه با پرسش، تحقیق و پژوهش، یادگیری پروژه محور، برخی از مهم ترین تکنیک های تدریس هستند.

گروه آموزشی علوی تبریز سیمناد با تسلط بر اصول آموزشی، بهترین و برترین تکنیک ها را در روند تدریس خود در همه مقاطع تحصیلی به کار می گیرد تا همه دانش آموزان بتوانند مطالب درسی را یاد بگیرند. اگر به پیشرفت فرزندان خود در همه زمینه های درسی و فوق برنامه فکر می کنید، برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *