بازی کردن یکی از مهم ترین روش ها برای یادگیری کودکان است. ابزارها و وسایل زیادی برای بازی کردن وجود دارند اما نوع بازی های آموزشی، نقش کلیدی در تقویت و پرورش مهارت های کودکان ایفا می کند. برخی از بازی ها در رشد شناختی کودک مؤثر هستند و برخی دیگر، مهارت حل مسئله و قدرت تصمیم گیری را در آنها تقویت می کنند. والدین می توانند بازی های آموزشی را در خانه، با فرزندشان انجام دهند و از آن طریق، مفاهیم مورد نظر را آموزش دهند. در این مطلب، برخی از مهم ترین بازی های جذاب آموزشی در خانه را به شما معرفی کرده ایم.
بازی های آموزشی، فعالیت های سرگرم کننده برای بچه ها در خانه هستند که می توانند بسیاری از مفاهیم و مهارت ها را در آنها پرورش دهند. اهمیت به کارگیری برخی از بازی های آموزشی به اندازه ای است که می تواند فرزند خردسال شما را برای ورود به مدرسه و داشتن آینده ای موفق تربیت کند!
اگر به عنوان والدین، فرزندی دارید که هنوز در سن قبل از دبستان است، همین حالا برای تقویت مهارت های ضروری و ارائه برخی از مهم ترین آموزش های پیش از دبستان، اقدام کنید.
بازی ها و فعالیت هایی که هم جنبه سرگرمی و هم آموزشی دارند، تأثیر بسزایی در فرآیند یاددهی – یادگیری کودکان خواهند داشت. وقتی فرزند خردسال شما مشغول بازی می شود، در حال ارتقای رشد شناختی خود و یادگیری برخی مهارت های حرکتی و آگاهی است. از انجام آزمایش های علمی ساده و بی خطر گرفته تا نقاشی کردن، ساخت کاردستی با لوازم مختلف، حل کردن بازی های معمایی و …، همگی در این اهداف، دخالت دارند.
آنچه مسلم است اینکه، انواع بازی های آموزشی در بازار وجود دارند که باید متناسب با سنین کودکان انتخاب شوند. بازی های مناسب برای سنین ۱ تا ۴ سال، با بازی های مربوط به سنین ۷ تا ۱۰ سال، قطعاً متفاوت است. سعی کنید بهترین بازی ها را برای آموزش کودک خود در منزل خریداری کنید تا از مزایای آن بهره مند شوید.
در ادامه می خواهیم به مهم ترین بازی های آموزشی برای یادگیری کودکان در منزل اشاره ای داشته باشیم. برخی از این فعالیت ها به واسطه اسباب بازی های آموزشی انجام می گیرند و برخی دیگر به خلاقیت و ابتکار کودکان وابسته هستند.
۱- بازی های هنری و نقاشی خلاقانه
بهترین و جذاب ترین فعالیت سرگرم کننده برای همه کودکان، نقاشی کردن است. پس چه بهتر که ما از این ابزار برای آموزش دادن بسیاری از مفاهیم و مطالب به بچه ها استفاده کنیم. والدین می توانند این کارها را در خانه با فرزند خردسال خود انجام دهند.
نقاشی کردن می تواند ذهن کودکان را بازتر نگه دارد و آنها آزادانه می توانند خلاقیت خود را به کار بگیرند. استفاده از مدادرنگی، مدادشمعی، آبرنگ، کاغذ، ماژیک، قلم مو و …، به کودک می آموزد که از هر وسیله چطور و در کجا استفاده کند؛ این یعنی پرورش مهارت تصمیم گیری در کودکان برای انجام یک سری کارها و توالی ها.
در پایان کار، والدین باید فرزند خود را برای اجرای یک نقاشی خلاقانه یا ساخت یک کار هنری، تشویق کنند. این نوع عملکرد می تواند اعتماد به نفس کودک را افزایش دهد و او را برای یادگیری بیشتر، تشویق نماید.
۲- بازی های علمی – آزمایش های ساده در خانه
دومین فعالیت سرگرم کننده که اکثر بچه ها آن را دوست دارند، کارهای علمی و انجام آزمایش های ساده در منزل است. این روش نیز می تواند بسیاری از مهارت های کودک را تقویت کند؛ از جمله، پرورش مهارت حل مسئله، رشد شناختی و مهارت های حرکتی، تقویت تصمیم گیری و کارهای گروهی.
سعی کنید آزمایش هایی را انجام دهید که با وسایل و مواد بسیار ساده و بی خطر در خانه قابل اجرا باشد. فعالیت های علمی می تواند مفاهیم را به آسانی به کودکان آموزش دهد. آنها سرگرم کشف کردن می شوند و این باعث می شود که پرسش گری، خلاقیت و کنجکاوی، روحیه کاوشگری و ایده پردازی در آنها رشد پیدا کند.
آزمایش های ساخت کوه آتشفشان با استفاده از جوش شیرین و سرکه، ساخت تراریوم خانگی و پرورش گیاهان، ساخت اسلایم خانگی با مواد ابتدایی، برخی از این فعالیت های علمی سرگرم کننده و آموزشی در خانه هستند.
۳- بازی شمردن اعداد و کامل کردن توالی ها
در میان انواع بازی های آموزشی برای یادگیری کودکان در خانه، فعالیت های مرتبط با ریاضیات، ضروری هستند. بازی های ریاضی، شمارش اعداد، تشخیص و تکمیل توالی ها، مزایای زیادی برای رشد فکری و مهارتی بچه ها دارند. از طریق این نوع بازی ها، کودکان یاد می گیرند چطور محاسبات ساده را انجام دهند؛ مسائل را حل کنند؛ سوال بپرسند؛ جزئیات را با دقت بررسی کنند؛ و … .
۴- بازی ایفای نقش و داستان خوانی
بازی های مرتبط با ایفای نقش و قصه خوانی همیشه می تواند کودکان را جذب خود کند. سعی کنید از این ابزار به بهترین شیوه برای یادگیری کودکان در خانه کمک بگیرید. کافیست یک مکان دنج در خانه پیدا کنید و با کودک خود آنجا بنشینید؛ کتاب داستان جدید و مناسب سن او را برایش بخوانید؛ سعی کنید ذهن او را به این سمت هدایت کنید که حدس بزند ماجرای داستان چیست و آیا می تواند پایان قصه را پیش بینی کند؛ در حین داستان خواندن می توانید از روش ایفای نقش هم کمک بگیرید. از عروسک های انگشتی یا عروسک های کودک خود استفاده کنید. این فعالیت ها آنقدر سرگرم کننده می شوند که تا پایان عمر در ذهن فرزندتان باقی خواهند ماند!
۵- بازی های موزیکال – فیزیکی – ورزشی
بازی های آموزشی ریتیمک و ورزشی می توانند مفاهیم زیادی را به کودکان بیاموزند و بسیاری از مهارت های حرکتی ظریف و درشت را در آنها تقویت کنند. دست زدن، پای کوبیدن، حرکات موزون و هماهنگ با ملودی ها، پرتاب توپ در سبد، بولینگ خانگی، پرتاب حلقه در تیرک، نمونه هایی از این بازی ها هستند. لازم نیست هنگام بازی و ورزش در خانه، سروصدا کنید یا فوتبال بازی کنید؛ همینکه از روش فعالیت های بدنی برای سرگرم کردن کودک استفاده می کنید، برایش جذاب است.
این نوع بازی ها می توانند مهارت های حرکتی را در کودک شما تقویت کنند؛ به علاوه، باعث هماهنگی ذهن و اندام های بدن خواهد شد.
۶- ساخت و ساز با لگو
بازی با بلوک های ساختمانی، یا همان لگوسازی یکی از مهم ترین بازی های آموزشی در خانه است و همه کودکان جهان، آن را می شناسند. از طریق این نوع فعالیت ها، کودکان می توانند مفاهیم ریاضیات، مهندسی، علوم و فناوری را بشناسند.
وقتی کودک سعی می کند بلوک ها را روی هم را در کنار یکدیگر قرار دهد، باعث تقویت خلاقیت او می شود؛ ذهن او را چالش ها روبرو می شود، پس تلاش می کند تا مسائل را حل کند و راه حل خوبی برایش پیدا کند. لگوبازی، الهام بخش و پرورش دهنده است. این یکی از بهترین بازی های آموزشی برای یادگیری کودکان در خانه به شمار می رود.
۷- پخت و پز – باغبانی – نظافت خانه
غذا پختن یا نظافت خانه شاید در نگاه اول، بازی های آموزشی به نظر نرسند اما تأثیراتی که بر یادگیری کودکان دارند، غیر قابل توصیف است!
برای تبدیل کردن این فعالیت ها به بازی، می توانید به کودک خود بگویید که او امروز یک سرآشپز است، یا یک باغبان است و باید مشغول یک سری کارها شود. همراه او باشید و نکات کار را آموزش دهید.
پخت و پز و باغبانی یا نظافت منزل، کارهایی هستند که وقتی کودکان در آنها درگیر می شوند، بسیاری از مهارت ها و توانایی های خود را می شناسند و برایشان جالب است که بیشتر و بیشتر یاد بگیرند. از طریق کارهای خانه و فعالیت های تمیزکاری و نظافت، بچه ها می آموزند که چطور هدف ها را دنبال کنند، با همدیگر همکاری داشته باشند، از دستورات تبعیت کنند، کارها را اولویت بندی کرده و مهارت مدیریت زمان را نیز یاد می گیرند.
اینها همگی از مهارت های ضروری زندگی هستند که باید از سنین کودکی آموزش داده شوند. وقتی فرزند خردسال شما می تواند مسئولیت های خود را به پایان برساند، اعتماد به نفس پیدا می کند و تشویق می شود که باز هم در این نوع فعالیت ها شرکت کند.
۸- بازی های معمایی و حافظه ای
بازی های حافظه ای، به تقویت ذهن و پرورش تفکر خلاقانه و نقادانه در کودکان کمک زیادی می کند. وقتی بچه ها در حال حل بازی های پازل و معمایی هستند، مهارت تطبیق دادن را یاد می گیرند، گزینه ها را حدس می زنند، تمرکز می کنند و مهارت مشاهده نیز در آنها تقویت می شود. بازی های پازل و معمایی، بهترین ابزار برای تقویت مهارت حل مسئله در کودکان است.
جمع بندی
یادگیری از طریق بازی های آموزشی در خانه می تواند برای کودکان، جذاب و دوست داشتنی باشد. برترین بازی های آموزشی و فعالیت های سرگرم کننده را در این مطلب برایتان فهرست کردیم و امیدواریم بتوانید یک یا چند مورد از آنها را در خانه امتحان کنید.
اگر آموزش مفاهیم پایه را در سنین قبل از دبستان برای کودک خود شروع کنید، وقتی وارد مدرسه می شود، بهتر می تواند با محیط جدید، سازگاری پیدا کند. انواع آزمایش های ساده علمی در خانه، حل پازل، داستان خوانی، ورزش و بازی، به رشد مهارت های فردی، شناختی، تقویت حافظه، تمرکز و توجه آنها کمک زیادی می کند.
مجموعه مدارس علوی تبریز (سیمناد)، رویکردهای نوین آموزشی را در دستور کار خود دارد و آماده است تا خدمات متنوع آموزشی و پرورشی را برای دانش آموزان هم مقاطع تحصیلی ارائه دهد. آینده ای درخشان در انتظار فرزندان شما است، به شرطی که از همین حالا برای آن برنامه ریزی کنید.