مطالعه دروس سخت، یک چالش بزرگ برای اکثر دانش آموزان است. اگر دقت کرده باشید، خود ما به عنوان والدین، اگر بخواهیم موضوعات دشوار و سخت را یاد بگیریم، مشکلاتی داریم و نمی دانیم چطور حافظه خود را تقویت کنیم تا مطالب در ذهنمان بمانند! این مسئله برای دانش آموزان هم وجود دارد. مشاوران آموزشی و کارشناسان، مطالعات زیادی انجام داده اند و تقریباً همه آنها بر این باور هستند که با استفاده از یک سری راهکارهای عملی می توان دروس سخت و مفاهیم دشوار را به آسانی یاد گرفت! اگر شما هم مانند ما مشتاق یادگیری اینچنین روش های کاربردی هستید، این مطلب را تا انتها بخوانید. نکات بسیار جذابی را توضیح می دهیم که شاید تا کنون نمی دانستید!

آیا تا به حال دقت کرده اید وقتی فرزندتان می خواهد دروس سخت، مانند ریاضیات یا فیزیکی و شیمی را بخواند، چقدر با مشکل روبرو می شود؟ شما در این باره به او چه گفته اید و چه راهنمایی هایی داده اید؟ آیا خودتان به عنوان والدین می دانید دروس سخت را باید چطور خواند تا بهتر یاد گرفت؟….

چنانچه در وضعیت مشابه با مورد فوق قرار دارید، از شما دعوت می کنیم تا انتهای این مطلب را با ما همراه باشید….

چطور عمیق تر و مؤثرتر مطالعه کنیم؟

آشنایی با تکنیک هایی که باعث می شوند دانش آموزان، دروس سخت و دشوارتر را بهتر و سریع تر یاد بگیرند، به آنها کمک می کند موفق تر باشند و امتحانات را با سربلندی پشت سر بگذارند. اگر فرزندان شما در مطالعه دروس سخت مدرسه، مشکلات زیادی دارند، نگران نباشید. ترفندهای زیادی وجود دارد که دانش آموزان می توانند با کمک گرفتن از آنها، تمرکز و حافظه بلند مدت خود را تقویت کنند.

در این زمینه باید گفت، هر فرد، روش متفاوتی برای یادگیری دارد؛ چرا که توانایی ها و استعدادهای او در آموختن، متمایز است. بهترین روش برای خواندن دروس سخت، همان روشی است باعث می شود ذهن، فعال تر شود و فرد، ارتباط نزدیک تری با آن موضوع پیدا کند.

موفقیت در مطالعه دروس دشوار باعث می شود دانش آموزان، اعتماد به نفس بالاتری داشته باشند، به توانایی های تحصیلی خود تکیه کنند و مهارت های مطالعه خود را بهبود ببخشند. این به معنای بهره گیری از حداکثر پتانسیل، جهت پیشرفت های درسی است.

در ادامه، با مهم ترین و کاربردی ترین تکنیک های خواندن دروس سخت و ساده سازی آنها آشنا می شوید:

۱- ابتدا سرفصل ها را مرور کنید، سپس زیرعنوان ها و تصاویر را نگاهی بیاندازید!

یک روش عالی برای ساده تر کردن موضوعات سخت برای مطالعه این است که ابتدا نگاه کلی به سرفصل های اصلی داشته باشید؛ و سپس به سراغ خواندن تیترهای فرعی و تصاویر داخل متن بروید. اگر از همان ابتدای مطالعه، جزئیات را بخوانید، قطعاً گیج خواهید شد و شاید هم دلزده و پشیمان شوید که چرا باید این درس سخت را بخوانید!

به عنوان یک راهکار عملی، بهتر است دانش آموزان، تیترهای اصلی که بیانگر کلیات موضوع مورد نظر هستند را به دقت مطالعه کنند؛ این کمک می کند مطلب اصلی در ذهن آنها نقش ببندد، پس مغز، خیلی راحت تر با روند و ساختار مطالب کنار می آید. مطالعات تحقیقاتی نیز ثابت کرده اند اگر یک موضوع را به تدریج به مغز معرفی کنید، مسیرهای عصبی به آرامی شکل می گیرند و به یادگیری بهتر آن مطلب سخت، کمک زیادی می کنند.

۲- مطالب سخت را به تکه های کوچک تر تبدیل کنید!

مغز به طور طبیعی نمی تواند حجم زیادی از اطلاعات را یکجا دریافت و تحلیل کند؛ بنابراین، یکی از روش های کاربردی برای مطالعه دروس سخت این است که مفاهیم را به تکه ها و بخش های کوچک تر تبدیل کنید تا برای تحلیل، ساده تر شوند.

هر دانش آموز باید ابتدا بخش های ساده تر یک موضوع بزرگ را درک کند و آن اطلاعات را در مغز خود ثبت نماید؛ سپس، در مراحل بعدی، وقتی مطالعه همه قسمت ها کامل شد، با کنار هم قرار دادن مفاهیم در مغز، می تواند مطالب را تحلیل نموده و به همدیگر ارتباط دهد. این روش را گاهی “ساده سازی” می نامیم که برای خواندن درس ریاضیات یا فیزیک، یا دروسی که با حل مسئله در ارتباط هستند، کاملاً عملی است!

۳- تکنیک “مکث”، “به خاطر آوردن” و “تفکر” را اجرا کنید!

برای اینکه دانش آموزان بتوانند دروس سخت را ساده تر یاد بگیرند، یک روش خوب این است که از تکنیک “مکث”، “به خاطر آوردن” و “تفکر” استفاده کنند. در این شیوه مطالعه، دانش آموزان باید یک مطلب را بخوانند، سپس کتاب را ببندند و سعی کنند آنچه را مطالعه کردند، به خاطر بیاورند؛ و در ادامه، باید درباره اش فکر کنند، راه حل ارائه دهند یا مسئله ای را حل کنند!

به خاطر آوردن و تفکر، دو روش برای ایجاد الگوی مغزی جهت یادگیری دروس سخت است. این فرآیند به همان اندازه که به ذهن وابسته است، به توانایی جسمانی نیز مربوط می شود. شاید به همین دلیل است که کارشناسان آموزشی گاهی درباره تغذیه مناسب دانش آموزان در ایام امتحانات تأکید دارند!

۴- از مقایسه های ساده برای به خاطر سپردن مفاهیم سخت کمک بگیرید!

گاهی یک مقایسه ساده می تواند یاد گرفتن دروس سخت را بسیار آسان تر کند! این نه تنها یک توصیه است، بلکه به اثبات نیز رسیده است، به همین دلیل برای مطالعه دروس سخت مدرسه پیشنهاد می شود. وقتی دانش آموزان، موضوعات را با هم مقایسه می کنند یا نمونه هایی برای یک مفهوم پیدا می کنند، در واقع در حال ایجاد نوعی کدگذاری در مغز خود هستند تا آن را عمیق تر درک کنند! اثربخشی این روش، زمانی قوی تر می شود که دانش آموزان از روش “نوشتن نکات مهم”، در کنار “قیاس”، کمک بگیرند.

۵- بین زمان مطالعه دروس سخت و پیچیده، فاصله ای برای استراحت در نظر بگیرید!

مطالعه کردن دروس سخت با مفاهیم پیچیده، کار واقعاً دشواری است! مغز، مانند یک عضله است که برای ترکیب و تحلیل اطلاعات، به ریکاوری و تمرین نیاز دارد. بنابراین اگر دانش آموزان می خواهند در این مسیر موفق شوند و دروس سخت خود را بهتر یاد بگیرند، باید بین هر زمان مطالعه، فرصتی برای استراحت تنظیم کنند.

وقتی قرار است مطالب فشرده و سخت را بخوانید، باید ذهنتان آماده تحلیل اطلاعات، به خاطر سپردن و ارائه مجدد آنها در زمان آزمون باشد؛ بنابراین، بین هر ۶۰ تا ۹۰ یا ۱۲۰ دقیقه مطالعه، باید حدود ۲۰ دقیقه استراحت داشته باشید. ذهن به سرگرمی و رهاسازی نیاز دارد تا نیروی تحلیل رفته خود را مجدداً به دست بیاورد.

نکات تکمیلی و کاربردی برای ساده سازی مطالعه دروس سخت

  • در برنامه ریزی کردن و درس خواندن، منظم باشید.
  • جدول زمانی معینی برای هر درس تنظیم کنید و حتماً زمان هایی برای استراحت نیز در نظر بگیرید.
  • ساعات مطالعه هر درس را با توجه به مفاهیمی که سخت یا آسان تر هستند، معین کنید.
  • در صورت امکان در کلاس های جبرانی یا تکمیلی و تقویتی دروس سخت شرکت کنید.
  • به جای مطالعه یک فصل کامل در یک هفته، سعی کنید آن فصل سخت را به تکه های کوچک تر تقسیم کرده و هر هفته، یکی از آنها را بخوانید.
  • حتماً به غیر از ساعات مطالعه، زمانی را برای ارتباط با خانواده، دوستان و معاشرت های اجتماعی اختصاص دهید. ذهن به آزادی و رهاسازی نیاز دارد تا نیروی خود را تجدید کند.
  • نکته برداری و یادداشت برداری کنید. برای این کار می توانید یک دفترچه جداگانه داشته باشید.
  • در طول کلاس درس، یک شنونده فعال باشید و خوب به معلم گوش دهید.
  • خلاصه نویسی فصل یا بخش در کتاب درسی را یاد بگیرید. این کار به تمرین ذهنی و تحلیل داده ها کمک زیادی می کند.
  • از نقشه های تصویری و ذهنی برای ساده سازی مفاهیم سخت استفاده کنید. این روش، درک اطلاعات پیچیده تر و به خاطر سپردن آنها را ساده تر می سازد.
  • در طول ساعات مطالعه، خیال پردازی نکنید. عوامل حواس پرتی را از خودتان دور کنید.
  • در پرسش و پاسخ های کلاسی شرکت کنید. یک “سوال کننده” در کلاس درس باشید.
  • به برنامه ریزی که برای مطالعه دروس سخت تنظیم کردید، پایبند باشید.
  • برای مطالعه کردن باید یک فضای آرام داشته باشید.
  • همراه با دوستان و همکلاسی های خود، دروس سخت را بخوانید. یاد گرفتن در جمع، کمک زیادی به درک مفاهیم و انتقال به حافظه بلند مدت می کند.
  • هرگز در رختخواب، مطالعه نکنید. این کار فقط جسم شما را خسته می کند، و باعث می شود ذهنتان نیز به سرعت خسته شود!

جمع بندی

یادگیری اینکه چطور موضوعات و دروس سخت را راحت تر و ساده تر بخوانیم، یک چالش بزرگ برای همه دانش آموزان به حساب می آید. درست است که خواندن موضوعات دشوار، سخت و زمان بر است و باید با مفاهیم جدید، دست و پنجه نرم کنید، اما با به کارگیری ترفندهایی که در این بحث به شما معرفی کردیم، خیلی آسان و ساده قادر خواهید بود موفق شوید!

مجموعه مدارس علوی تبریز (سیمناد) با تکیه بر تکنیک های نوین آموزشی، اداره می شوند و بهترین برنامه ریزی ها را برای موفقیت فرزندان شما تنظیم می کنند. با ثبت نام دانش آموزان در مقاطع دبستان و دبیرستان می توانید مطمئن باشید که مراحل تحصیل خود را در یک محیط آموزشی مجهز و آرام سپری می کنند و برای موفقیت های بعدی خود، چه در زندگی و یا شغل، آماده تر خواهند شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *