راه های تقویت همکاری در کودکان، شامل اقداماتی است که والدین و مربیان باید انجام دهند تا حس همکاری را در کودکان خردسال و حتی کودکان نوپا، پرورش دهند. والدین باید به کودکان کمک کنند تا بفهمند که چگونه درخواست‌ها و قوانین، برای همه خوب و مثبت است.

همکاری، به معنای توانایی ایجاد تعادل بین نیازهای خود با نیازهای دیگری است. همه ما اغلب به همکاری فکر می کنیم و می خواهیم که بچه هایمان، آنچه را که بزرگسالان می خواهند، انجام می دهند. این یک انطباق پذیری در زندگی است. همکاری واقعی به معنای تلاش مشترک است؛ این همکاری برای هر دو طرف، رضایت بخش است. برای ایجاد روحیه همکاری در کودکان، باید به آنها کمک کنیم تا بفهمند که چگونه قوانین موجود برای همه خوب است. به همین دلیل است که اکثر روانشناسان و کارشناسان، بررسی و ارائه بهترین راه های تقویت همکاری در کودکان، را ضروری می دانند.

نمونه هایی از همکاری کودکان در کارهای خانه

مثال های زیر به عنوان نمونه هایی از همکاری های کودکان است و می تواند برای ارائه راه های تقویت همکاری در کودکان، برای همه والدین، ایده های خوبی را ایجاد کند.

مثال اول:

یک کودک ۳ ماهه از خواب بیدار می شود و گریه می کند تا مادرش به او شیر بدهد. مادر که سرگرم کارهای خانه است، با کودک خود حرف می زند و می گوید که چند لحظه دیگر، کنار او خواهد بود. کودک کمی ساکت می شود و انگشتانش را می مکد. این نوزاد، در حال یادگیری این موضوع است که اگرچه گاهی اوقات نیاز به کمی صبر دارد، اما نیازهای او مهم هستند و در نهایت، برآورده خواهند شد.

مثال دوم:

یک کودک ۱۴ ماهه با خوشحالی و بازیگوشی، جوراب و تی شرت را از یک سبد به سبد دیگر می اندازد. مادرش به او می‌گوید: «از اینکه به من کمک کردی لباس‌ها را مرتب کنم متشکرم. اگر خواستیم لباس ها را در ماشین لباسشویی بریزیم، من تو را بغل می کنم تا بتوانی دکمه ماشین را فشار دهی». این کودک، نوپا در حال یادگیری است؛ این می تواند یکی از بهترین راه های تقویت همکاری در کودکان باشد و به او می آموزد که میتواند در کارهای خانه همکاری داشته باشد.

نکات مهم درباره راه های تقویت همکاری در کودکان

راه های تقویت همکاری در کودکان

در بخش زیر، بهترین راه های تقویت همکاری در کودکان وجود دارد که می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا تجربه های جدید و مهارت های نو بیاموزد و مهارت همکاری را در او توسعه دهد.

۱-بازی با قطعات و حل پازل ها

شاید تعجب کنید اما برای کودکان ۶ تا ۹ ماهگی، زمانی که در حال بازی کردن و درست کردن پازل هستند، این یعنی یاد می گیرند که همکاری داشته باشند. همانطور که او بزرگ و بزرگ تر می شود، بهتر یاد می گیرد که پازل ها و قطعات را صحیح تر در جای خود بگذارد. رعایت نوبت، یکی از مهارت های لازم برای تقویت حس همکاری در کودکان است. این تجربیات، فرصت هایی برای او هستند تا از انجام کارها به عنوان عضوی از یک تیم لذت ببرند.

۲- دلایل محدودیت ها و درخواست های خود را برای کودک توضیح دهید

اکثر کودکان در سه سالگی، به اندازه کافی از مهارت های زبانی خود استفاده می کنند و آن را به خوبی درک می کنند تا بتوانند توضیحات ساده را منتقل کنند. این می تواند به ارائه بهترین راه های تقویت همکاری در کودکان کمک کند. در این روش ها، هنگام صحبت کردن با کودک خود، به این نکته اشاره کنید که قوانین چگونه به نفع کل خانواده است. مثلاً به کودکتان بگویید که چگونه با جمع آوری کردن اسباب بازی هایش می تواند به نظم خانه کمک کند.

۳- برای حل مسئله، وقت کافی بگذارید

یکی از مهم ترین راه های تقویت همکاری در کودکان این است که والدین باید به کودکان دو و حتی سه ساله خود کمک کنند تا راه حل هایی برای مشکلات و چالش های روزمره بیابند و در عین حال، همکاری را در آنها تشویق کنند. در قسمت زیر، اصلی ترین مراحلی وجود دارد که به شما کمک می کند تا مهارت های حل مسئله را به فرزند خود آموزش دهید:

  • مشکل را برای کودکتان مطرح کنید.
  • سوال بپرسید
  • یک راه حل خوب را امتحان کنید: دو گزینه برای حل مشکل موجود ارائه دهید که هر دوی آنها برای شما قابل قبول است؛ مثلاً کودک می خواهد روی دیوار نقاشی بکشد و شما باید ذهن او را به سمت استفاده از مقوا یا جعبه ها یا کاغذها سوق دهید. اگر کودک اصرار دارد که می‌خواهد روی درب یخچال نقاشی بکشد، باید یک محدودیت تعیین کنید.
  • ذهن کودک را به سمت پیدا کردن راه حل های منطقی هدایت کنید.

۴- کارهای خانه را با همدیگر، از سنین پایین با کودکتان انجام دهید

اجازه دهید فرزندتان با کسب تجربه های خوب از مزایای همکاری، بزرگ شود. مثلاً با هم می توانید میز غذا را بچینید، اسباب بازی ها را جمع آوری کنید یا ماشین تان را بشویید.

یکی از راه های تقویت همکاری در کودکان این است که به مزایای همکاری کردن اشاره کنید. به طور مثال، « عزیزم، ببین چقدر سریع میز را چیدیم. حالا وقت داریم قبل از شام، کتاب بخوانیم.» یا «پسرم، شستن ماشین با تو برایم خیلی جالب بود. تو یک حرفه ای هستی! ببین ماشین مان چقدر روشن و براق شده!»

۵- از تلاش های مشارکتی کودکتان، قدردانی ویژه انجام دهید

یکی از راه های تقویت همکاری در کودکان، این است که در برنامه های خود به چرایی و چگونگی مشارکت کودکان اشاره کنید. این عامل به آنها کمک می کند تا مهارت های خود را بشناسند و برایش ارزش قائل شوند.

به طور مثال، «تو تمام جوراب‌ های سفید را انتخاب کردی و کنار هم گذاشتی. این به من کمک کرد تا شستن لباس ها را سریع تر تمام کنم. اکنون زمان بیشتری برای بازی کردن داریم.» یا “تو کتاب ها را در قفسه اتاقت مرتب کردی. اکنون انتخاب یکی از آنها آسان تر است. دوست داری برایت بخوانم؟»

۶- پیشنهادات بدهید نه دستور؛ پیشنهاد دادن، باعث تقویت حس همکاری می شود

فرمان دادن، اغلب حس مقاومت کردن را در کودک برمی انگیزد. به طور مثال، “هوا سرد است، بنابراین باید کلاه به سر بگذاری.” این جمله، حالت فرمان دادن و دستور دادن دارد. اما جمله دیگر که جنبه پیشنهادی دارد به این صورت است: “برای پوشیدن آن کمک لازم داری یا می‌خواهی این کار را خودت انجام دهی؟» این، احتمالاً پاسخ بهتری نسبت به گفتن «کلاهت را بر سر بگذار» می باشد.

۷- با رعایت قوانین، به فرزندتان حق انتخاب بدهید

“دندان هایمان را باید قبل از خواب مسواک بزنیم. آیا می‌خواهی این کار را قبل از خواندن کتاب انجام دهیم یا بعد از آن؟»؛ دادن حق انتخاب به کودک، یکی از مهم ترین راه های تقویت همکاری در کودکان محسوب می شود. در این مثال، البته، بچه ها تقریباً همیشه تصمیم می‌گیرند این کار را بعد از کتاب خواندن انجام دهند، اما احتمالاً اعتراض کمتری دارند و این قانون، همچنان رعایت می‌شود. پیشنهاد انتخاب، نشان دهنده احترام گذاشتن به فرزندتان است و احترام، باعث ایجاد حس همکاری در او می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *