اهمیت ارتباط والدین با نوجوانان امروزه بر کسی پوشیده نیست. همه ما می دانیم که نوجوانی، یک دوره بسیار مهم است که آسیب های خاص خودش را دارد. والدین در این دوره باید دوست و همراه نوجوان خود باشند تا از بروز رفتارهای پرخطر یا پرخاشگری و مشکلات جدی جلوگیری نمایند. می خواهیم در این بحث به اهمیت روابط سالم بین والدین و نوجوانان بپردازیم.

سال‌های نوجوانی، دوران گذرا اما بسیار سخت است، زیرا نوجوانان هنوز به ارتباط نزدیک با والدین خود نیاز دارند، اما به دنبال کسب استقلال بیشتر و ایجاد یک هویت برای خود هستند. در ارتباط والدین با نوجوانان یک اثر فشار کششی می تواند وجود داشته باشد. نوجوانان ممکن است از والدین شان راهنمایی بخواهند و سپس هنگامی که آنها پیشنهادی می دهند، از پذیرفتن آن امتناع کنند.

گاهی ممکن است نوجوانان، داستان کاملی را درباره اتفاقی که در مدرسه رخ داده است، تعریف کنند اما زمانی که شما سعی می کنید مکالمه ای را با آنها شروع کنید، با پاسخ های یک کلمه ای، با حالت خشم، کنار بکشند.

علیرغم رفتار «بیش از حد، سرد»، نوجوانان حقیقتاً به روابط سالم با والدین خود نیاز دارند، و این چیزی است که می تواند تأثیر مثبت پایداری بر زندگی آنها داشته باشد.

تحقیقات زیادی در مورد ارتباط والدین با نوجوانان انجام شده است. یک رابطه سالم بین بزرگسال و نوجوان، یک دوستی عادی نیست، بلکه بیشتر شبیه یک مربیگری است. به جای اینکه به نوجوانان بگوییم چه کاری انجام دهند، نقش والدین، بیشتر به یک مربی تبدیل می‌شود و راهنمایی شان می‌کند تا آنها را برای موفقیت در دوره بزرگسالی آماده سازد. بنابراین، چه چیزی یک رابطه “سالم” را تشکیل می دهد؟

ارتباط مثبت، به اشتراک گذاری آزاد نظریات و عقاید، احترام و اعتماد، همه عناصر یک رابطه سالم هستند. در این مقاله، شما را از یافته‌ ها، نتایج و مهم ترین تحقیقات اخیر در مورد این موضوع مطلع می‌ کنیم و پیشنهاداتی در مورد اینکه چگونه والدین می‌توانند یک رابطه سالم با یک نوجوان ایجاد کنند، ارائه می دهیم.

 تحقیقات در مورد ارتباط والدین با نوجوانان

نوجوانانی که روابط مثبتی با والدین خود دارند، نتایج تحصیلی بهتری را کسب می کنند. مطالعه ای بر روی بیش از ۱۲۰۰۰ نوجوان نشان داده که نوجوانانی که روابط باکیفیت تری با والدین خود دارند، در مقایسه با همسالان خود که روابط مثبت کمتری با والدین خود دارند، بیشتر احتمال دارد نمرات خوبی کسب کنند و کمتر در مدرسه دچار مشکل شوند.

اکثر تحقیقات نشان می دهد که یک رابطه سالم با یک بزرگسال، بهترین پیشگیری برای هر رفتار خطرآفرین در یک نوجوان است. چندین مطالعه نشان داده اند که روابط مثبت یا ارتباط بین والدین و نوجوانان، می تواند منجر به اجتناب از مصرف الکل، تنباکو و مواد مخدر شود.

مطالعه ای که روی بیش از ۱۲۰۰۰ نوجوان انجام شد، نشان داده که ارتباط والدین با نوجوانان به روش های مثبت، رفتارهای خشونت آمیز را بسیار کاهش می دهد. روابط خوب والدین و نوجوانان با سلامت روانی، اجتماعی و عاطفی در جوانی نیز مرتبط است.

به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که روابط باکیفیت بین والدین و نوجوانان در اوایل نوجوانی، حتی پس از در نظر گرفتن ویژگی های اجتماعی و جمعیت شناختی خانواده و جوانان، با رفاه روانی بهتر و بزهکاری کمتر برای جوانان در سه سال بعد، مرتبط است.

شواهد و تحقیقات در حال توسعه نشان می دهند که تأثیر قوی رابطه والد-کودک تا بزرگسالی گسترش می یابد. برای مثال، مطالعات مبتنی بر داده‌های نظرسنجی نشان داده‌اند که کیفیت بهتر روابط بزرگسالان، کودک و والدین با ناراحتی روانی کمتری در بزرگسالان همراه است؛ این نتایج می تواند منجر به ایجاد عزت نفس بالاتر، شادی و رضایت بیشتر از زندگی را به دنبال داشته باشد.

پیشنهاداتی برای ایجاد یک رابطه سالم

نوجوانان به روابط مثبت، پایدار و معنادار با والدین شان و همچنین سایر بزرگسالان، مانند اعضای خانواده، معلمان، مربیان و مشاوران خود نیاز دارند. مهم است که بزرگسالان، به نوجوانان خود این تصور را بدهند که واقعاً آنها را درک می کنند. بنابراین نوجوانان متوجه می شوند که والدینشان آنها را درک می کنند، به حرف هایشان گوش می دهند، قابل اعتماد هستند، و می توانند اوقات خوبی را با آنها داشته باشند. حتی والدین می توانند وقت خود را صرف ورزش یا انجام فعالیت های هنری با آنها کنند.

نکات مهم در سلامت ارتباط والدین با نوجوانان

  • ارزش های مهم را شناسایی کنید

بسیاری از رویدادهای مهم زندگی در دوران نوجوانی رخ می دهد، مانند جشن تولد، به دست آوردن اولین شغل، به دست آوردن رتبه اول در یک کلاس درسی، برنده شدن در مسابقات ورزشی و گرفتن گواهینامه رانندگی. با این حال، اینکه کدام یک از این رویدادهای زندگی برای یک نوجوان مهم است، ممکن است برای نوجوان دیگر، چندان مهم نباشد. بنابراین، مشخص کنید که کدام نقاط عطف زندگی یا دستاوردها برای نوجوان شما مهم است؛ مطمئن شوید که شما با همان اتفاقی که مهم‌تر است، درست رفتار می کنید و حتماً این رویدادهای مهم زندگی را با آنها جشن بگیرید.

  • اول، گوش کنید؛ دوم، حرف بزنید

گوش دادن، کلید ایجاد و حفظ یک رابطه سالم، آزاد و محترمانه با نوجوانان است. هنگامی که نوجوانتان با شما صحبت می کند، کاملاً به او توجه کنید، حرف او را قطع نکنید، از قضاوت کردن خودداری کنید و سؤالاتی را بپرسید که برای درک دیدگاه او نیاز به پاسخی بیش از «بله» یا «نه» دارند. نظرات آنها را در مورد رویدادهای جاری بپرسید، و به جای تغییر ایده ها، به دنبال درک دیدگاه آنها باشید. اگر به جای سخنرانی کردن، با کنجکاوی پاسخش را بدهید، نوجوان شما احساس حمایت و درک شدن می کند. این یکی از اصول اولیه ارتباط والدین با نوجوانان می باشد.

  • در مورد علایق آنها اطلاعات کسب کنید

وقت بگذارید و از آنها در مورد فعالیت هایی که دوست دارند بپرسید؛ یا در رویدادهایی که در آنها شرکت می کنند، شما هم شرکت کنید. برای انجام کارهایی که دوست دارند با آنها وقت بگذرانید.

  • حد و حدود و قوانین را برایشان مشخص کنید

قوانین بیش از حد می تواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین چند قانون معین داشته باشید و به آنها پایبند باشید. اگر یک قانون نقض شود، باید عواقبی هم برای آن تعیین کنید. احترام گذاشتن به والدین، رفت و آمد در ساعات مشخص در هنگام شب، نوع تفریحات در بیرون از خانه، نمونه ای از این موارد و قوانین هستند.

  • رفتار صحیح و سالم داشته باشید

یکی از اصول ارتباط والدین با نوجوانان، داشتن رفتار وبرخورد درست است. با نوجوان خود همانطور رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود. وقتی یک نوجوان احساس می کند مورد احترام است، نوعی احترام به خود را در او ایجاد می کند که به نوبه خود، رفتار مثبت را پرورش می دهد. با نشان دادن احترام در تمام روابط بزرگسالان، خودتان برای او الگو باشید.

  • یک “منطقه امن” برای پرسیدن سوال ها ایجاد کنید

اگر نوجوانان نتوانند پاسخ سؤالات خود را از بزرگسالان مورد اعتمادشان دریافت کنند، به همسالان خود مراجعه می کنند که ممکن است به آنها توصیه های نادرست ارائه بدهند. برخی از سؤالات آنها فقط یک کنجکاوی ساده است و برخی ممکن است مسائل یا مشکلات عمیق تری باشند، اما اغلب آنها بسیار خجالت می کشند یا از پرسیدن سوالات خود می ترسند.

وظیفه شما است که یک «منطقه امن» ایجاد کنید. مثلاً یک دفترچه به آنها بدهید که سؤالات خود را برای شما بنویسند و شما می توانید آن را با پاسخ های کتبی به او برگردانید. پاسخ دادن به سوالات سخت نوجوانان اغلب برای والدین، بسیار ترسناک و چالش برانگیز است اما در عمل، بسیار تأثیر مثبتی دارد.

  • فرصت های رشد را فرآهم کنید

از مشارکت نوجوان خود در برخی فعالیت های مهم حمایت کنید. وقتی می خواهند چیز جدیدی را امتحان کنند، آنها را تشویق کنید. این کار به آنها احساس موفقیت می دهد. مثلاً اگر می خواهند در یک مسابقه مهم شرکت کنند، فرصت تمرین یا آمادگی ذهنی را برایشان فرآهم کنید.

جمع بندی

ارتباط والدین با نوجوانان تأثیر زیادی در رشد نوجوان، بلوغ ذهنی و آماده شدن برای ورود به دوره جوانی دارد. والدین باید آگاهی خود را از تمامی تغییراتی که در این دوره در نوجوان شان ایجاد می شود، افزایش دهند. تغییرات جسمی و روحی و خلقیات که نوجوانان را احاطه می کند و ممکن است منجر به بروز برخی رفتارهای خاص شود. والدین آگاه، همراه و دوست نوجوان شان هستند و در هر موقعیت، فرزند خود را یاری و حمایت می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *