تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان، یک چالش مهم در این حوزه است که در سه سال اخیر به ویژه با شیوع ویروس کرونا پر رنگ تر شده است. همانند بسیاری از روش های تدریس، یادگیری آنلاین نیز مجموعه ‌ای از مزایا و معایب، نکات مثبت و منفی را دارد. رمزگشایی و درک این نکات مثبت و منفی به مدارس و موسسات آموزشی کمک می کند استراتژی های بهتری را برای ارائه کارآمد تمام دروس تنظیم کنند. بنابراین، بهبود فرایندهای یاددهی- یادگیری بر اساس همین مطالعات و تحقیقات میسر خواهد بود.

تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان در فرایند تدریس آنلاین، یکی از مهمترین موضوعاتی است که در چند سال اخیر به چالش کشیده شده است. یکی از اصطلاحاتی که در تدریس آنلاین با آن برخورد می‌کنیم، ایجاد انگیزه و تشویق دانش آموزان برای شرکت در کلاس های مجازی است.

همه گیری ویروس کرونا، راهکارهای جدیدی را برای برگزاری کلاس های آنلاین و آموزش ایجاد کرده است. در سراسر جهان شاهد آن هستیم که موسسات و مدارس به دنبال پلتفرم های جدید یادگیری آنلاین هستند تا روند آموزش به دانش ‌آموزان راحت‌تر و سریع‌ تر باشد.

اکنون می دانیم که مفهوم آموزش، بسیار دگرگون شده است. از جهتی، آموزش ها با یادگیری آنلاین ادغام شده ‌اند و تقریباً یک فضای یادگیری دیجیتال را به وجود آورده اند. اینها مواردی هستند که به عنوان یک منبع ضروری برای دانش آموزان در سراسر جهان پدیدار گشته است.

یادگیری در فضای آنلاین نه تنها برای مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم بلکه برای دانشجویان هم ارائه می ‌شود که چالش های خاص خود را دارد. حتی بسیاری از فعالیت های فوق برنامه هم از طریق پلتفرم های آنلاین در مدارس اجرا می شوند.

در ماه‌ های اخیر، تقاضا برای آموزش ‌های آنلاین به طور قابل توجهی افزایش داشته است و پیش بینی می شود این روند در ادامه هم مشاهده شود. تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان می تواند یکی از مهمترین نکات منفی در روش های تدریس آنلاین باشد. درک بهتر نکات مثبت و منفی و تحقیقاتی که انجام شده به مدیران مدرسه کمک می ‌کند استراتژی ‌های اصولی را برای بهبود عملکرد معلمان و دانش آموزان ارائه دهند.

قبل از آنکه وارد بحث تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان شویم، ابتدا به مزایا و معایب آموزش آنلاین اشاره می ‌کنیم.

مهمترین مزایای آموزش آنلاین چیست؟

۱-کارایی بهتر

آموزش آنلاین به معلمان، راهکارهای کارآمد ارائه می ‌دهد تا تدریس خود را بهتر انجام دهند. آموزش آنلاین با ابزارهای ویدیو، فایل های pdf و پادکست ها انجام می شود و معلمان می توانند از تمام این ابزارها به عنوان بخشی از طرح درس خود استفاده کنند. با گسترش و توسعه طرح درس، فراتر از کتاب های درسی، با استناد بر منابع آنلاین، همه معلمان به مربیان کارآمد و حرفه ‌ای تبلیغ خواهند شد.

۲-قابل دسترسی در هر زمان و هر مکان

یکی دیگر از مهم ‌ترین مزایای آموزش آنلاین دسترسی به پلتفرم های مجازی در هر زمان و هر مکان است. این ویژگی به دانش ‌آموزان اجازه می‌ دهد در کلاس مجازی در هر مکانی که هستند، شرکت کنند. همچنین برای مدارس این فرصت را فراهم می کند تا به جای محدود شدن توسط مرز جغرافیایی یا موقعیت مکانی، تعداد بیشتری دانش آموزان را تحت پوشش قرار دهند.

از طرف دیگر، معلمان و مدیران می ‌توانند بر اساس سخنرانی آنلاین، مفاهیم و مسائل را در پلتفرم به اشتراک بگذارند و قابلیت ضبط کردن، آرشیو و ذخیره کردن آن وجود دارد. تدریس آنلاین را از طریق پلتفرم ها می توان به راحتی به اشتراک گذاشت. این ویژگی به دانش آموزان اجازه می دهد در زمانی که تمایل دارند، مطالب آموزشی را استفاده کنند.

۳-مقرون به صرفه بودن

یکی دیگر از مزایای آموزش آنلاین، کاهش هزینه های مالی است. آموزش آنلاین در مقایسه با یادگیری فیزیکی بسیار مقرون به صرفه تر است. این هم به آن دلیل است که آموزش آنلاین، هزینه های رفت و آمد دانش آموزان، غذای مدرسه، و مهمتر از همه، اجاره املاک را حذف می کند. علاوه بر این، تمام دوره ها یا مواد آموزشی به صورت آنلاین در دسترس هستند، بنابراین یک محیط آموزشی بدون کاغذ ایجاد می شود که مقرون به صرفه تر است، در حالی که برای محیط زیست نیز مفید است.

۴-بهبود حضور دانش آموزان

از آنجایی که کلاس ‌های آنلاین را می ‌توان از خانه یا محل انتخابی برگزار کرد، شانس کمتری برای از دست دادن دروس وجود دارد.

۵-مناسب برای انواع سبک یادگیری

هر دانش آموز، مسیر و سبک یادگیری متفاوتی دارد. برخی از دانش آموزان، یادگیرنده دیداری هستند، در حالی که برخی از دانش آموزان ترجیح می دهند از طریق صوت یاد بگیرند. به طور مشابه، برخی از دانش‌آموزان در کلاس درس پیشرفت می‌ کنند و سایر دانش‌آموزان، افرادی انفرادی هستند که از گروه ‌های بزرگ دوری می جویند.

سیستم آموزش آنلاین، با طیف وسیعی از گزینه ها و منابع می تواند به طرق مختلف، شخصی سازی شود. این بهترین راه برای ایجاد یک محیط آموزشی کامل و متناسب با نیازهای هر دانش آموز است.

معایب آموزش آنلاین چیست؟

۱- عدم توانایی در تمرکز روی صفحه نمایش

برای بسیاری از دانش‌آموزان، یکی از بزرگترین چالش‌های یادگیری آنلاین، عدم تمرکز بر روی صفحه نمایش برای مدت زمان طولانی است. با یادگیری آنلاین، احتمال بیشتری برای دانش آموزان وجود دارد که به راحتی توسط رسانه های اجتماعی یا سایت های دیگر منحرف شوند. بنابراین، برای معلمان ضروری است که کلاس های آنلاین خود را واضح تر، جذاب تر و تعاملی نگه دارند تا به دانش آموزان کمک کنند تا روی درس متمرکز شوند. این موضوع یکی از مهمترین تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان است.

۲- مسائل فناوری و اینترنت

یکی دیگر از چالش های کلیدی کلاس های آنلاین، اتصال به اینترنت است. در حالی که ضریب نفوذ اینترنت در چند سال گذشته رشد چشمگیری داشته است، در شهرها و شهرک ‌های کوچک تر، یک اتصال ثابت با سرعت مناسب، یک مشکل است. این هم می تواند تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان باشد. بدون اتصال ثابت به اینترنت برای دانش آموزان یا معلمان، ممکن است عدم تداوم یادگیری وجود داشته باشد. این برای روند آموزش مضر است.

۳- احساس انزوا و دوری از اجتماع

یکی از بدترین موارد تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان، دوری جستن از اجتماع است. دانش آموزان می توانند از حضور در جمع همسالان خود چیزهای زیادی بیاموزند. با این حال، در یک کلاس آنلاین، کمترین تعامل فیزیکی بین دانش آموزان و معلمان وجود دارد.

این شرایط اغلب منجر به احساس انزوا برای دانش آموزان می شود. در این شرایط، ضروری است که مدرسه به اَشکال دیگر، ارتباط بین دانش‌آموزان، همسالان و معلمان را برقرار سازد. بهترین راهکارها می تواند شامل پیام های آنلاین، ایمیل ها و کنفرانس های ویدئویی باشد که امکان تعامل چهره به چهره را فراهم می کند؛ پس احساس انزوا به تدریج از بین خواهد رفت.

۴- امکانات معلمان

یادگیری آنلاین مستلزم آن است که معلمان، درک اولیه ای از استفاده روش های دیجیتالی یادگیری داشته باشند. با این حال، همیشه هم اینطور نیست. اغلب، معلمان، درک بسیار ابتدایی از فناوری دارند. گاهی اوقات، حتی منابع و ابزار لازم برای برگزاری کلاس های آنلاین را ندارند.

برای مبارزه با این مشکل، برای مدارس مهم است که روی آموزش معلمان با آخرین به روز رسانی های فناوری سرمایه گذاری کنند تا بتوانند کلاس های آنلاین خود را یکپارچه و منظم برگزار کنند.

۵- مدیریت زمان برای صفحه نمایش موبایل یا تبلت

بسیاری از والدین، نگران خطرات استفاده بیش از حد موبایل یا تبلت برای سلامتی فرزندان خود هستند. آنها از اینکه فرزندانشان ساعت های زیادی را به صفحه نمایش خیره هستند، احساس نگرانی دارند. این افزایش زمان کار کردن با صفحه نمایش، یکی از بزرگترین نگرانی ها و معایب یادگیری آنلاین است. گاهی اوقات دانش آموزان به دلیل خم شدن در مقابل یا روی صفحه نمایش، وضعیت بدنی بد و سایر مشکلات جسمانی پیدا می کنند.

یک راه حل خوب برای این کار این است که به دانش آموزان، استراحت های بیشتری داده شود تا ذهن و بدنشان تازه تر شود.

تحلیلی بر تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان

اکنون که با مهمترین مزایا و معایب کلاس های آنلاین و آموزش مجازی آشنا شدید، به راحتی می توان بر اهمیت تحلیل و بررسی تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان اشاره کرد.

کارشناسان بر این عقیده هستند که یادگیری از طریق فضای مجازی، چالش های زیادی را ایجاد کرده است. مهمترین و اصلی‌ترین مشکلی که در این پلتفرم ها به وجود می ‌آید کاهش ارتباط فیزیکی بین همسالان است. تدریس آنلاین، دانش‌آموزان را از یکدیگر دور نگه می‌ دارد، بنابراین امکان ارتباط و تعاملات به صورت حضوری حذف خواهد شد. این یک چالش بزرگ است و باعث می شود مهارت های ارتباطی در دانش آموزان به شدت افت پیدا کند.

آموزش مجازی به نوعی یک بی انگیزگی را در دانش آموزان به وجود آورده است؛ اگر چه فضای مجازی می ‌تواند در برخی موارد جذاب و هیجان آور باشد، اما مهارت های لازم برای زندگی و آینده را به دانش ‌آموزان آموزش نمی دهد؛ بنابراین تمام گروه های سنی در مقاطع ابتدایی و متوسطه اول و دوم، انگیزه ‌ای برای تلاش و کوشش و رسیدن به جایگاه موفقیت را ندارند.

از آنجایی که دانش آموزان دوره دبیرستان با حجم زیادی از کتاب ها روبرو می ‌شوند و این کتب به جای اینکه در کلاس درس تدریس شود، در پلتفرم های مجازی ارائه می ‌شود، آنها را خسته و بی حوصله می کند.

نشاط و شادابی دانش آموزان در کلاس حضوری هرگز در فضای آنلاین دیده نمی شود و این خود یکی از عوامل بی انگیزگی دانش آموزان در آموزش‌ های مجازی خواهد بود. فضای آموزش مجازی به شدت و بحرانی است که درصد زیادی از دانش ‌آموزان، علاقه ‌ای به تحصیل تحقیق و پژوهش ندارند. تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان، بسیار شدیدتر از آن چیزی است که اکنون شاهد آن هستیم.

از دیدگاه کارشناسان، راهکارهایی برای برطرف کردن تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان ارائه شده است که تمام آنها نیاز به برنامه‌ریزی و بسترسازی مناسب دارد.

معلمان والدین و مدیران مدارس همه باید در راستای هم تلاش کنند؛ در غیر این صورت، یک حلقه از این زنجیر، همیشه  مفقود خواهد بود و نتیجه لازم به دست نخواهد آمد.

جمع بندی

جوانب مثبت و منفی بسیاری درباره تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان ثبت شده است. از نقاط مثبت آموزش آنلاین می توان به در دسترس بودن سیستم آموزش مجازی در هر زمان و هر مکان اشاره کرد.

تدریس آنلاین، بازدهی بالایی دارد و به راحتی با ابزارهای مختلف قابل مدیریت و کنترل است. آموزش های مجازی دارای معایبی هستند؛ به طور مثال، تجهیزات و تکنولوژی ها در اختیار همه دانش آموزان به طور یکسان قرار ندارد. در آموزش های مجازی، دانش آموزان از یکدیگر دور هستند و مهارت ‌های ارتباطی و شخصیتی آنها به شدت کاهش پیدا می کند.

برای برطرف کردن مشکلاتی که تاثیر آموزش مجازی در بی ‌انگیزگی دانش آموزان دارد، نیاز به برنامه ریزی ها و توجه بسیار از سوی مسئولین و مدیران است. برای اینکه سیستم آموزشی از این بحران خارج شود، همه اعضای مدرسه، آموزش و پرورش و والدین دانش‌آموزان باید با هم همکاری کنند.

موسسه سیمناد، در طی دو سال اخیر، جزو بهترین مراکز برگزاری کلاس های مجازی و آموزش های آنلاین معرفی شده است. این مجموعه، بهترین پلتفرم های آنلاین را برای آموزش دانش آموزان در تمام مقاطع تحصیلی ارائه داده است. جدیدترین روش های آموزشی را می توانید در این گروه حرفه ای دریافت کنید. موفقیت هرچه بیشتر فرزندان خود را می توانید در راستای برنامه ریزی های این موسسه تضمین نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *