تأثیر کرونا در فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان بر تمام جوانب زندگی خانواده ها و دانش آموزان مشاهده می شود. آسیب های جسمی و روانی بسیاری در این دوران مشاهده می شوند که باید برای آنها چاره ای اندیشید.

همان‌ طور که می دانید مدارس و سایر مراکز آموزشی بعد از شیوع ویروس کرونا در کشورمان از ابتدای اسفندماه سال ۹۸ تاکنون به ‌صورت تعطیل یا نیمه تعطیل به فعالیت غیرحضوری خود در فضای مجازی، ادامه داده ‌اند. همه‌گیری این بیماری باعث شد دانش آموزان از وجود نعمت همسالان و تأثیرات مثبت آن بر فعالیت ‌های اجتماعی و افزایش مهارت ‌های مختلف محروم بمانند.

وجود آموزش‌های مجازی تأثیر بسزایی در کاهش فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان و نحوه انجام آن داشته است. به دلیل تعطیلی اجباری مدارس، بسیاری از جنبه ‌های آموزشی و یادگیری دانش آموزان و حتی سلامت روحی آن‌ ها در این ایام خانه ‌نشینی به ‌شدت تحت تأثیر قرار گرفته است.

در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر به بررسی موضوع تأثیر کرونا بر فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان بپردازیم.

کرونا و پیامدهای مخرب آن بر فعالیت‌ های اجتماعی دانش آموزان

آن ‌طور که از سخنان کارشناسان برمی‌آید، بعد از تعطیلی طولانی ‌مدت مدارس در دوران کرونا مشخص شد که مزایای باز نگه ‌داشتن مدارس نسبت به کاهش هزینه‌ های ناشی از تعطیلی مدارس بسیار بیشتر بوده است.

این تعطیلی طولانی ‌مدت، تأثیر منفی زیادی بر فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان داشته است. زیرا وجود همسالان و انجام آموزش‌ های حضوری می ‌توانند مهارت ‌های فوق ‌العاده ‌ای را به دانش آموزان یاد دهد و انگیزه آن ‌ها را برای یادگیری بیشتر می ‌کنند.

به همین دلیل بسیاری از کارشناسان معتقدند برای محافظت از دانش آموزان باید هرچه زودتر شرایطی را فراهم کرد که مجدداً بتوانیم آموزش ‌های حضوری را با رعایت پروتکل ‌های بهداشتی لازم در برابر ویروس همه ‌گیر کرونا داشته باشیم. یکی از مهم ‌ترین این تدابیر نیز انجام واکسیناسیون همگانی بوده است.

متأسفانه پس از تعطیلی مدارس به دلیل کرونا، به جهت استفاده از روش ‌های غیرحضوری و عدم وجود امکانات مناسب در بسیاری از مناطق محروم، امکان آموزش برای همه دانش آموزان از این طریق وجود نداشته است و همین امر نیز ضربه بزرگی از نظر تحصیلی و فعالیت ‌های اجتماعی بر دانش آموزان وارد نموده است.

به همین دلیل، بسیاری از دانش آموزان در حال حاضر، کمتر یاد می ‌گیرند و دیرتر مهارت ‌ها و توانایی ‌های لازم را کسب می‌ نمایند. در نتیجه، در آینده با معلومات کمتری وارد جامعه خواهند شد که تأثیر بسزایی بر فعالیت اجتماعی این دانش آموزان خواهد داشت.

تعطیلی مدارس در دوران و کرونا حتی باعث شده است که بسیاری از دانش آموزان به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانند به مدرسه بازگردند. زیرا کار کردن آن ‌ها برای گذراندن معیشت خانواده جزو کارهای ضروری برایشان شده است. دانش آموزان پایه‌ های اول و دوم ابتدایی نیز ضربه بزرگی از این آموزش ‌های مجازی خوردند و قطعاً در آینده دچار افت تحصیلی خواهند شد.

از جمله مهم ‌ترین پیامدهای منفی تعطیلی مدارس و تأثیر کرونا بر فعالیت‌های اجتماعی دانش آموزان می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم تحرک کافی دانش آموزان

یکی از بهترین مزایای آموزش ‌های حضوری، وجود شور و هیجان دانش آموزان در میان دوستانشان می ‌باشد که آن‌ ها را به فعالیت ‌های کافی در طول روز وا ‌می‌دارد. متأسفانه در دوران کرونا، تحرک دانش آموزان و انجام فعالیت ‌های اجتماعی آن‌ ها از هر نظر به شدت کاهش پیدا کرده است.

افزایش کم ‌تحرکی علاوه بر کاهش فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان باعث شده است که بسیاری از دانش ‌آموزان دچار چاقی شوند و چاقی خود یکی از دلایل پایه برخی از آسیب ‌های روحی مانند افسردگی است.

بر اساس یک طرح ملی که در بین دانش آموزان در سال تحصیلی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ اجرا شده است، مشخص شد که بسیاری از دانش‌آموزان در این ۲ سال که آموزش ‌ها به ‌صورت مجازی برگزار شدند، دچار عارضه اضافه ‌وزن گشتند.

به ‌طورکلی، شیوع ویروس کرونا تغییرات بسیار زیادی در سبک زندگی دانش آموزان و خانواده‌ ها ایجاد کرده است و تا حد زیادی فعالیت ‌های اجتماعی را هم در خانواده و هم در سطح آموزشی کاهش داده است.

  • پایین آمدن سطح کیفیت آموزشی

بسیاری از فعالیت ‌های اجتماعی دانش آموزان به دلیل آموزش ‌های مناسب در سطح کیفی بالا در مدارس اتفاق می ‌افتادند. اما در حال حاضر کیفیت آموزش و یادگیری دانش آموزان در کلاس ‌های غیرحضوری تا حد زیادی دچار افت شده است.

اگرچه وجود آموزش‌های غیرحضوری بسیار بهتر از این است که هیچ آموزشی انجام نشود، اما قطعاً کیفیت آن به اندازه کیفیت آموزش ‌های حضوری نخواهد بود. در واقع عدم حضور در گروه ‌های همسالان تأثیر منفی زیادی در فعالیت‌ های اجتماعی دانش آموزان و میزان عملکرد و یادگیری آن‌ ها داشته است.

  • کاهش میزان یادگیری و دغدغه بازگشت دانش آموزان به کلاس ‌های بالاتر

متأسفانه در دوران کرونا آموزش ‌های مجازی آموزش بسیاری از شایستگی‌ های مورد نیاز و پایه مانند نوشتن، خواندن و محاسبه کردن به ‌خصوص برای دانش آموزان ابتدایی به‌ خوبی انجام نشده است و باید بعد از بازگشت آن ‌ها به آموزش‌ های حضوری این مهارت ‌ها مجدداً تقویت شوند. زیرا در دوران آموزش ‌های آنلاین، به دلیل عدم تعامل کافی بین معلمان و دانش آموزان، این دروس به‌ درستی در دانش آموزان نهادینه نشده ‌اند و باعث ایجاد مشکلات زیادی برای ورود آن ‌ها به کلاس ‌های بالاتر می ‌شوند.

اگر این نوع یادگیری به همین سبک ادامه پیدا کند، آن‌ ها در سال ‌های آینده به ‌شدت دچار افت آموزش شده و کل سواد کشور را تحت تأثیر قرار می ‌دهند که تأثیر زیادی در نوع فعالیت ‌های اجتماعی آن ‌ها خواهد داشت. این امر در طولانی ‌مدت می ‌تواند منجر به ترک تحصیل بسیاری از دانش آموزان نیز بشود.

  • آسیب ‌های خانه ‌نشینی بر دانش آموزان

تعطیلی مدارس در دوران کرونا و خانه‌ نشینی دانش آموزان باعث ایجاد مشکلات عدیده ‌ای در کانون خانواده و آسیب به بنیان خانواده شده است.

از اسفندماه سال ۹۸ تاکنون والدین مجبور بوده‌اند در خانه در کنار سایر وظایف روزانه خود، نقش معلم و آموزش ‌دهنده اصلی فرزندان را نیز در کنار معلمان عهده ‌دار شوند. این موضوع دردسرهای زیادی را برای والدین در فرآیند یاددهی و همچنین اختلالات رفتاری زیادی را برای دانش آموزان به دنبال داشته است.

از جمله مهم ‌ترین آسیب ‌هایی که بسیاری از کودکان سرزمین ما را در این دوران درگیر کرده است، می‌ توان به بی‌ انگیزه بودن، کم ‌تحرکی و نبود فعالیت بدنی و اجتماعی کافی اشاره کرد.

ادامه ‌دار شدن این روند حتی می ‌تواند مشکلات بیشتری مانند اضطراب شدید و افسردگی را برای فرزندان ما ایجاد کند. در واقع، عدم ارتباط با همسالان، پیامدها و مشکلات روان‌ شناختی و اجتماعی بسیاری به دنبال داشته و باعث پرخاشگری در دانش ‌آموزان و کاهش اثربخشی آموزش ‌ها شده است.

در این شرایط، تنها والدین و معلمان می ‌توانند با افزایش آگاهی خود نسبت به رفتار درست و پیدا کردن راه ‌های دیگری برای افزایش فعالیت اجتماعی دانش آموزان و حضور آن ‌ها در کنار همسالانشان حتی به ‌طور مجازی تا حدی این آسیب‌ ها را کاهش دهند.

خانه‌ نشینی فرزندان ما در دوران تحصیلی دو سال اخیر موجب تغییر در ساعات خواب و به‌ هم ‌ریختگی در نظم و انضباط روزانه آن ‌ها و به‌ طور کلی، تغییر سبک زندگی آنان شده است. همین امر تا حد زیادی منجر به افت تحصیلی دانش آموزان نیز گشته است.

جمع بندی

هر چند تاکنون برنامه ‌ریزی ‌هایی صورت گرفته است تا از طریق فضای مجازی در خصوص مهارت‌ های زندگی و اجتماعی و چگونگی ارتباط مؤثر بین دانش آموزان محتوای مناسب تولید شده و در بستر شاد بارگذاری شود.

با این ‌حال هنوز جای کار بسیار زیاد است و کاستی ‌هایی وجود دارد. در حال حاضر نظام آموزش ‌و پرورش در تلاش است با آماده کردن محتواهای مختلف اتفاقات مثبتی در فعالیت ‌های اجتماعی، رفتار و کیفیت یادگیری دانش ‌آموزان رخ دهد.

هر چند امیدواریم هرچه زودتر شر ویروس کرونا از جامعه کم شده و آموزش ‌های حضوری با کیفیتی بالاتر از قبل جهت تقویت دانش آموزان انجام شود. مؤسسه آموزشی سیمناد نیز به بهترین شکل، تمام توان خود را در این راستا به کار گرفته است. بهترین سیستم آموزشی، جامع و همه جانبه در این مؤسسه برای تمام مقاطع تحصیلی ارائه می شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *