آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان یکی از ضروری ترین مباحث مورد نیاز در این گروه سنی است. کار تیمی می تواند همدلی را به کودکان آموزش دهد و توانایی یادگیری را در آنها افزایش دهد. این کودکان از روحیه قوی تری برخوردارند و در آینده مشکلات خود را بهتر حل می کنند.

چرا آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان اهمیت دارد و فواید آن چیست؟

کار تیمی که در اصطلاح انگلیسی “Teamworking” نامیده می شود، یک مهارت مهم است که در محل کار مدرسه و فعالیت های اجتماعی کاربرد دارند. کار گروهی یا کار تیمی همدلی را آموزش می دهد و توانایی های یادگیری را در افراد افزایش می‌دهد. دنیای امروزی، دنیای تکنولوژی و پیشرفت است، پس کودکان علاوه بر یاد گرفتن علم و دانش باید بر ارتقای مهارت های فردی خود هم تمرکز داشته باشند. در واقع آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان یکی از مهمترین مهارت هایی است که برای پیشرفت در جهان امروزی نیاز می باشد.

چند تکنیک ساده وجود دارد که والدین مربیان و معلمان می توانند بر اساس آن ها، مهارت های کار تیمی را به کودکان دانش آموزان و خردسالان آموزش دهند. بیایید با هم نگاهی به چند راهکار کاربردی در این زمینه داشته باشیم.

راهکارهای قابل اجرا در آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان

راهکار اول: کودکان خود را برای فعالیت های گروهی در اجتماع ثبت نام کنید

یکی از اولین و موثرترین راهکارهایی که می‌تواند در آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان مفید واقع شود این است که فرزندان خود را در فعالیت هایی شرکت دهید که شامل همکاری با یک یا چند گروه است.

با شرکت در این فعالیت ها بچه ها می توانند ارزش کار گروهی را درک کنند و روحیه خود را تقویت نمایند؛ به خصوص برای خانواده هایی که تک فرزند هستند، این فعالیت ها اهمیت دو چندان دارد. نمونه هایی از برنامه های گروهی می تواند شامل مسابقات ورزشی، باشگاه شطرنج، کارهای داوطلبانه، شرکت در برگزاری نمایشگاه های کتاب و غیره باشد.

راهکار دوم: کودکان را از دوره پیش دبستانی به کار گروهی تشویق کنید

دومین راهکار که یک توصیه عملی و بسیار مهم است، این است که کودکان را از همان دوران پیش دبستانی به کار تیمی و گروهی عادت دهید. آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان پیش دبستانی به زمان و انرژی زیادی نیاز دارد. کودکان به طور مستقیم از خانه وارد پیش دبستانی می‌شوند و سازگاری با این محیط کمی دشوار است. مربیان پیش دبستانی می توانند با انجام بازی های سرگرم کننده، نقاشی یا فعالیت های هنری، بچه ها را به شرکت در کارهای گروهی تشویق نمایند.

راهکار سوم: بچه ها را در بحث و تبادل نظر شرکت دهید

یکی دیگر از راهکارهای کاربردی در آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان این است که آنها را در میان گروه همسالان خود در بحث های گروهی شرکت دهید. مثلاً می توانید برای آنها برنامه های تلویزیونی پخش کنید و از کودکان بخواهید که درباره برنامه با یکدیگر صحبت کنند. حتی می توانید به آنها آموزش دهید که چطور نقاط ضعف و قوت شخصیت های برنامه تلویزیونی را تجزیه و تحلیل کنند.

اقدام دیگر این است که کودکان را به بازدید از نمایشگاه های مختلف ببرید و از آنها بخواهید که درباره آنچه که می بیند با یکدیگر صحبت کنند. حرف زدن درباره بازی های مورد علاقه، غذاهای مورد علاقه، یا انتخاب هایی که پیش رو دارند می توانند کار گروهی را در آنها تقویت نماید و برای ورود به دوران تحصیلی در آینده آماده می شوند.

راهکار چهارم: به کودکان بیاموزید که دیگران را تشویق کنند

در این مرحله از آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان، لازم است به بچه ها بیاموزید که دیگران را تشویق کنند. این جمله به معنای آن است که بچه ها یاد بگیرند به نیازهای دیگران توجه داشته باشند و در کار گروهی آن را به کار گیرند.

مثلاً اگر فرزندان خود را در رویدادهای ورزشی یا ورزش های تیمی شرکت می دهید، می تواند هم تیمی های خود را تشویق کنند. به این ترتیب، روحیه بچه‌ها تقویت می‌شود. این موضوع در کلاس درس هم وجود دارد. مثلاً بچه ها در گروه های درسی قرار می‌گیرند و یکدیگر را تشویق می‌کنند تا به اهداف خود برسند.

راهکار پنجم: در محیط خانه با یکدیگر همکاری داشته باشید

اگر می خواهید مهارت های کار تیمی را به کودکانتان آموزش دهید، بهترین کار این است که در مراحل ابتدایی مقدمات را در داخل خانه فراهم کنید. همه والدین می دانند که بهترین تجربه های آموزشی، زیر سقف منزل اتفاق می افتد، بنابراین تاکید مثبت شده است که کار گروهی، همفکری و تبادل نظر در خانه باعث پرورش فرزندان موفق خواهد شد.

می توانید برخی از کارهای خانه را به فرزندان واگذار کنید و از آنها بخواهید که به خواهر و برادران بزرگتر یا پدربزرگ و مادربزرگ خود کمک کنند. از فرزندان تان بخواهید برای همکاری در کارهای یا کمک های درسی به همدیگر تلاش کند.

ارزش انجام کار تیمی را برای کودکان توضیح دهید

یکی از مهم‌ترین رویکردهای آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان، ارزش گذاری است. از نظر اصول تدریس و روانشناختی، وقتی افراد ارزش یک کار یا مهارت را بدانند، نسبت به آن تشویق خواهند شد. شما هم می‌توانید از این اصول استفاده کنید و کار گروهی را به فرزندانتان بیاموزید.

با آموزش کار گروهی به کودکان، مهارت های اجتماعی مثبت را در آنها تقویت می کنید. نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل خواهید کرد و آن ها آماده می شوند تا در گروه های کلاس درسی و مدرسه موفق تر عمل کنند.

کار کردن با دیگران توانایی های زیادی را در کودکان بروز می دهد. مثلاً با هم همکاری و همفکری دارند، تعاملات مثبت دارند، بهتر صحبت می‌کنند و حس مسئولیت پذیری در آنها رشد پیدا می کند. کار گروهی یک مهارت ضروری در زندگی است و نشانه های آن به طور منظم در طول زندگی رشد کودکان  ظاهر می شود.

جمع بندی

آموزش مهارت های کار تیمی به کودکان مزایای زیادی دارد و اهداف مثبتی را دنبال می کند. وقتی که بچه ها کار با دیگران را بیاموزند، فرصتی برای به اشتراک گذاشتن آن چه که مفید است، پیدا می‌کنند، بنابراین ذهنیت آنها رشد می یابد و بهتر می توانند در فعالیت های مدرسه شرکت کنند.

از مهم ترین مزایای کار گروهی در کودکان می توان به مهارت های رهبری، تقویت مهارت های ارتباطی، افزایش اعتماد به نفس، افزایش آستانه تحمل در برابر مشکلات، افزایش توانایی صبر کردن و تقویت مهارت حل مسئله اشاره کرد.

با توجه به راهکارهایی که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم می توانید مهارت های کار تیمی را به کودکان آموزش دهید. منابع زیادی برای استفاده والدین و مربیان وجود دارد. می توانید از مشاوران کمک بگیرید یا از کتاب ها و وب سایت های آموزشی استفاده کنید.

گروه آموزشی سیمناد، یک مرجع تخصصی آموزش است که اهداف خود را بر مبنای ارتقای سطح آموزش و افزایش کیفیت فرآیندهای یادگیری و یاددهی قرار داده است. می توانید با اطمینان خاطر از تمام خدمات آموزشی و مشاوره ای در این مجموعه بهره ببرید. کافیست با کارشناسان گروه سیمناد تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *