کشف استعداد در کودکان و نوجوانان به اندازه ای مهم است که می تواند در سرنوشت او، زندگی فردی و شغلی کودک در آینده تأثیر داشته باشد. تجربیات کودک در سال های اولیه می تواند بر رشد او در بزرگسالی تأثیر زیادی بگذارد. هر کودک در زمینه ای خاص، استعداد دارد. پس شاید می خواهید بدانید که چگونه می توانید استعدادهای ویژه فرزند خود را شناسایی کنید و به رشد استعدادهای او کمک کنید.

تأثیر سال های اولیه شکل گیری شخصیت کودکان بر رشد در بزرگسالی

تجارب کودک در اوایل دوران زندگی تا حد زیادی بر رشد نهایی او در بزرگسالی تأثیر می گذارد. مطالعات نشان می دهد که ۵۰ درصد و کمی بیشتر، هوش کودک تا زمانی که به ۴ سالگی می رسد، رشد می کند. پس جای تعجب نیست که سال های اولیه زندگی کودک را سال های شکل گیری او می نامند.

همه والدین مایلند در سال‌های اولیه شکل ‌گیری شخصیت فرزندشان، تمام مزایای ممکن را برای او فراهم کنند تا موفقیتش را در سال‌های بعد تضمین نمایند. کشف استعداد در کودکان و نوجوانان به این مراحل بسیار کمک می کند.

بدون شک، به عنوان والدین، در مورد آنچه که به عنوان دستاوردها و توانایی های ویژه فرزندانمان می دانیم، به خود می بالیم! اما در این میان، برخی از والدین در مورد استعدادهای فرزندشان شک دارند! همه کودکان استعدادهای متنوعی دارند. آنچه نادر است، شجاعت دنبال کردن آن است و اینکه والدین کمک کنند استعداد کودک در زمان درستی شناسایی شود؛ تنها در این صورت به رشد و موفقیت او کمک خواهد کرد.

سوال مهم اینجا مطرح می شود و آن هم این است که استعداد کودکان، در چه زمانی ظهور می کند؟ بروز نشانه های اولیه استعداد در بزرگسالی چقدر اهمیت دارد؟ مهم است که بدانیم هر کودک، با استعداد است. برخی از موهبت ها، آشکار و برخی دیگر، پنهان هستند. بسیاری از استعدادها هم باید در فرد کشف شوند. پس اهمیت دارد که والدین درباره راه های کشف استعداد در کودکان و نوجوانان اطلاعات بیشتری کسب کنند.

 استعدادهای فرزندتان را شناسایی کنید

راه های کشف استعداد در کودکان و نوجوانان

شناسایی زمینه استعداد فرزندتان می تواند چالش های زیادی به همراه داشته باشد، چون شما در این زمینه تجربه ندارید. تلاش برای تصمیم گیری در مورد اینکه کودک شما به کدام سرگرمی علاقه دارد یا چه استعدادی را باید در او پرورش دهید، همیشه آسان نیست. به عنوان نکات مهم در کشف استعداد در کودکان و نوجوانان، به دنبال نشانه های زیر باشید؛ اینها در تصمیم گیری در مورد استعدادهای فرزندتان به شما کمک می کنند:

  • به علاقه مندی های کودکتان توجه کنید

به کارهایی که فرزندتان در اوقات فراغتش انجام می دهد توجه کنید. گاهی اوقات ممکن است یک کودک سطح بالایی از علاقه را نسبت به یک زمینه خاص نشان دهد. این روش کشف استعداد در کودکان و نوجوانان به شما کمک می کند تا علایق طبیعی آنها را شناسایی کنید.

  • پیشنهادات معلمان را جویا شوید

معلمان و مربیان، اولین گروه در جامعه هستند که با کودکان شما تعامل دارند. این افراد برای شناسایی استعدادهای منحصر به فرد فرزند شما مناسب ترین گزینه محسوب می شوند. پیشنهادات و مشاهدات آنها بر اساس عملکرد فرزند شما در بحث‌های کلاسی، تست‌ها، تکالیف و تعاملات کلی کودک با همسالان خود است و می‌تواند به کشف استعداد در کودکان و نوجوانان کمک کند.

  • عملکرد در مدرسه یا آکادمی

اگر فرزند شما عملکرد تحصیلی عالی در یک درس خاص در مدرسه از خود نشان دهد، استعداد ذاتی او را در این موضوع نشان می دهد.

  • انتخاب فعالیت ها توسط کودک به کشف استعدادها کمک می کند

اگر فرزند شما در یک زمینه خاص، یک هنرمند است، می‌توانید از طریق انواع فعالیت‌هایی که توجه او را جلب می ‌کند، بفهمید که استعداد دارد یا خیر. کودکان با مهارت های هنری، از انجام فعالیت های خلاقانه مانند کاردستی، نقاشی، طراحی و غیره لذت خواهند برد.

  • استعداد در زمینه های غیر معمولی

لازم نیست همیشه استعداد کودکان و نوجوانان فقط در زمینه های معمولی مانند نقاشی یا خوانندگی بروز کند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما در گفت‌وگو کردن، بسیار حرفه ای است و همیشه می‌تواند در حین بحث در مورد موضوعی، نظر خود را محکم بیان کند، پس فرزندتان ویژگی‌هایی دارد که می‌تواند یک وکیل خوب یا مجری تلویزیونی عالی یا حتی خبرنگار باشد.

  • به انتخاب های او در تماشای تلویزیون توجه کنید

یکی از راه های کشف استعداد در کودکان و نوجوانان این است که دقت کنید کودک شما چه نوع برنامه هایی را در تلویزیون تماشا می کند؛ پس به شما کمک خواهد کرد که بدانید به چه مفاهیم و مباحثی علاقه دارد. به عنوان مثال، اگر او همیشه برنامه‌های مربوط به خودروها را نگاه می کند، جزو نشانه‌هایی است که احتمالاً مهندسی خودرو، نظر او را جلب کرده است.

  • به آنچه فرزندتان درباره آن کنجکاو است، توجه کنید

اگر فرزندتان به موضوعی علاقه مند باشد، اغلب به طور خستگی ناپذیر از شما در مورد آن سوال خواهد پرسید. پس اشتیاق زیاد او به آن موضوع آشکار خواهد شد. به عنوان مثال، اگر او اصرار داشته باشد که به یک مرکز نجوم برود یا از طریق تلسکوپ، ستاره‌ها را دقیق تر مشاهده کند، می تواند علاقه بی نهایت او را برای رشته نجوم ثابت کند.

  • اجازه دهید با دوستانش که هم نظر هستند، ارتباط داشته باشند

هنگامی که استعدادهای ویژه فرزندتان شناسایی شد، آنها را تشویق کنید تا با سایر کودکانی که علایق مشابهی دارند، ارتباط برقرار سازند. این کار می تواند به هر دو گروه کمک کند تا استعدادهای خود را بهتر بروز دهند.

  • کودکان خود را قضاوت نکنید

در مورد استعدادهای فرزندتان، قضاوت یا اظهار نظر منفی نکنید، در غیر این صورت، آنها انگیزه خود را از دست می دهند.

  • فرزندتان را تشویق کنید تا فرصت های جدید را کشف کند

هر چه کودک، فرصت های بیشتری به دست آورد و در فعالیت های بیشتری شرکت کند، شناسایی و رشد استعدادهایش برای او ساده تر خواهد بود.

  • شور و اشتیاق را در کودک خود پرورش دهید

بدون اینکه از او خواسته ای داشته باشید، به فرزندتان اجازه دهید از کارهایش لذت ببرد. برنامه ریزی بیش از حد در دروس، یا راهنمایی بیش از حد والدین، ممکن است آنها را ناراضی و بی علاقه کند.

  • فرزند خود را به یک مربی استعدادیابی معرفی کنید

فرزندتان را به دقت زیر نظر بگیرید تا ببینید آیا این علاقه های او، گذرا است یا خیر. یک مربی یا کارشناس استعدادیابی پیدا کنید. مربیان می توانند به رشد و تقویت استعداد فرزندتان کمک کنند. همیشه به یاد داشته باشید که وظیفه شما پرورش علایق فرزندتان است و او را با درس ها و فعالیت هایی که ممکن است از آنها لذت نبرد، تحت فشار قرار ندهید.

  • رضایت درونی او را جلب کنید

برای کودک خود، فضایی راحت و بدون نیاز فراهم کنید تا استعدادهای خود را به طور طبیعی تقویت کند. این باعث می شود که او نه با نیاز به تایید شدن از یک منبع بیرونی، بلکه با اشتیاق و رضایت درونی، که از دنبال کردن استعدادهای خود به دست می آورد، انگیزه داشته باشد.

جمع بندی

والدین باید ارزش سخت کوشی را به عنوان وسیله ای برای حفظ انگیزه و تلاش مداوم، در فرزندان خود القا کنند. داشتن استعداد، هرگز برای موفقیت کافی نیست.

والدین نباید در کشف استعداد در کودکان و نوجوانان، رویاهای خود را دنبال کنند؛ بلکه باید زمینه را برای ابزار علاقه مندی فرزندانشان فرآهم سازند. داشتن اشتیاق به یک رشته خاص، تضمین می کند که فرزند شما سخت تر، سریع تر و بهتر کار می کند تا مهارت های لازم برای موفقیت به دست بیاورد و او را رشد دهد. به یاد داشته باشید، وقتی استعداد خاص یا علاقه در میان نباشد، کارهای سخت، استعدادهای واقعی کودک را شکست می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *