آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی، یک امر مهم و ضروری است. دوره پیش دبستانی یعنی ورود به دوره آموزشی خاص که کودکان را از محیط خانه جدا می کند، پس باید با انجام یک سری از کارها، فرزند خود را از نظر روحی و جسمی آماده کنید.

شروع دوره پیش دبستانی، گام بزرگی برای کودک است و والدین می توانند نقش اساسی در آماده سازی فرزند خردسال خود برای این تجربه جدید داشته باشند. در این مطلب می خواهیم به چند استراتژی ساده برای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی اشاره کنیم. با ما همراه باشید تا بهترین راهکارها را بیاموزید.

ترفندهای کاربردی برای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی

راهکار اول: بیش از حد و زودتر از زمان موعد، کودک خود را آماده نکنید

تجربه ثابت کرده است که: «نیازی نیست که کودک خود را زودتر از موعد برای دوره های پیش دبستانی آماده کنید». “برخی از والدین با نیت صحیح، شروع به صحبت در مورد دوره پیش دبستانی می کنند و خیلی زودتر از موعد، آن را به کودک خود توضیح می دهند؛ با شروع مدرسه، کودک احساس می کند که این یک اتفاق بزرگ در زندگی است که می تواند برای او طاقت فرسا باشد.”

پس بهترین راهکار چیست؟….

حدود دو تا سه هفته قبل از شروع کلاس های پیش دبستانی، در مورد این دوره، به شیوه ای معمولی و شاد صحبت کنید. به عنوان مثال، اگر در کنار یک زمین بازی رانندگی می کنید، می توانید به فرزندتان بگویید: “وقتی به پیش دبستانی می روی، سرسره ای مانند آن را خواهی داشت” یا “اینجا مانند مدرسه ات است. می توانی بازی های زیادی با دوستانت انجام دهی” و …؛ این صحبت ها به کودک شما اجازه می دهد تا درک کند که چه انتظاری از دوره پیش دبستانی دارد و به او چه چیزهایی قرار است بدهد؛ چیزهایی که مشتاقانه منتظر آن باشد. این یکی از بهترین راهکارهای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی است.

راهکار دوم: یک برنامه زمانبندی تنظیم کنید

پیروی از یک روال مستمر، فرصت هایی را برای تصمیم گیری فراهم می کند؛ داشتن یک برنامه روزانه می تواند به ورود آسان تر فرزند شما به ساختار محیط پیش دبستانی کمک کند. تحقیقات نشان داده که “کودکان، زمانی که از برنامه‌های روزانه پیروی کنند، به بهترین شکل یاد می‌گیرند.”

این برنامه ها می توانند کودکان را از نظر ذهنی و روحی برای ورود به دوره پیش دبستانی آماده سازند. به این ترتیب، چهارچوب ذهنیشان برای یادگیری بهتر، آماده است. “اگر برنامه منظمی در خانه نداشته باشید، احتمالاً فرزندتان در سازگاری با مدرسه مشکل خواهد داشت.” برای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی، می توانید عادت های زیر را در خانه ایجاد کنید:

  • زمان های خوابیدن در شب و بیدار شدن در صبح را تنظیم کنید

اگر برنامه ها به طور مداوم انجام شوند، به کودک پیش دبستانی اطمینان بیشتری می دهد و فرصت های مکرری را برای والدین فراهم می کند تا با فرزندشان ارتباط برقرار کنند. یک برنامه معمول برای صبح زود تنظیم کنید که می تواند شامل کمک به کودک برای مرتب کردن رختخواب، لباس پوشیدن، خوردن صبحانه، مسواک زدن دندان ها و شانه زدن موها و جمع آوری وسایل شخصی باشد. برخی از کلاس های پیش دبستانی برنامه های روزانه مشابهی دارند که به آماده سازی و سازماندهی کودک شما کمک می کند.

یک برنامه معمولی و روتین آرامش بخش قبل از خواب می تواند شامل: حمام کردن، پوشیدن لباس خواب، خواندن کتاب، مسواک زدن، دعا خواندن، بحث در مورد رویدادهای روز، خواندن یک آهنگ، در آغوش گرفتن و بوسیدن، و … باشد. این کارها می توانند کودک بی قرارتان را آرام کنند. این کارها را حتماً در برنامه های خود جهت آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی ثبت کنید.

راهکار سوم: از هر لحظه برای آموزش دادن بهره ببرید

کودکان به طور طبیعی در مورد مسائل و اتفاقات اطراف خود، کنجکاو هستند و این، زندگی را پر از لحظات آموزش پذیر می کند. در میان یک روز پرمشغله، فرصت های کوتاهی را پیدا کنید تا درس های ساده زندگی را به کودکتان بیاموزید. لحظات آموزش، می تواند به کودک کمک کند همدلی را بیاموزد و سایرین را بهتر درک کند.

به طور مثال، وقتی خواهر یا برادر یا دوست کودکتان، دوران سختی را سپری می کند، از آن به عنوان یک لحظه آموزشی به فرزند خود استفاده کنید. در مورد موقعیت یا ان اتفاق صحبت کنید. و اینکه چرا خواهر یا برادر یا همسال کودکتان، این احساسات را تجربه می کند. از فرزند خود بپرسید که آیا او نیز چنین احساسی دارد و چگونه می تواند کمک کند.”

برخی از محققان در این زمینه، والدین را تشویق می کنند که “به کودکان در مورد تغییرات آب و هوا، ریزش برگ ها یا برف روی زمین اشاره کرده و از آنها سوال بپرسند. لحظات قابل آموزش می تواند زمانی رخ دهد که پرنده ای از کنار کودکتان پرواز می کند، سگی پارس می کند یا گربه ای جست و خیز می کند. و … . یادگیری به طور طبیعی اتفاق می افتد، اما والدین نیز می توانند به آن کمک کنند.”

راهکار چهارم: مهارت های حرکتی ظریف را تنظیم و کنترل کنید

یکی از راهکارهای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی، تقویت مهارت های حرکتی است. قبل از پیش دبستانی، از طریق یک کاردستی سرگرم کننده که شامل بریدن کاغذ، رنگ آمیزی و چسباندن است، به کودک خود کمک کنید تا مهارت های حرکتی ظریف خود را در طول بازی توسعه دهد.

می توانید از فرزندتان بخواهید خاک رس مدل ‌سازی را با دست، ورز دهد تا شکل‌های مختلفی بسازد. مهره ها یا سکه های کوچک را در داخل خمیر رسی، پنهان کنید و از فرزندتان بخواهید آنها را پیدا کند. این فعالیت به مهارت دست ورزی اشاره می کند و قدرت دست کودک را بهبود می بخشد. می توانید به کودکتان مدل های نقاشی بدهید و از او بخواهید با قیچی، شکل ها را برش بزند.

راهکار پنجم: کارهای روزانه را تنظیم کنید

کودک شما می‌تواند بشقاب خود را از روی میز بردارد، اسباب‌بازی‌ها را جمع کند، خودش لباس بپوشد، به حیوان خانگی غذا بدهد، و کمک‌ های کوچک دیگری برای خانواده انجام دهد. همیشه وقتی کارها به پایان رسید، او را حمایت و تشویق کنید. این نیز بهترین روش برای آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی است.

راهکار ششم: برای مطالعه، وقت بگذارید

هر روز برای فرزندتان کتاب بخوانید تا عشق به خواندن را در او تقویت کنید و دایره لغات او را گسترش دهید. زمانی که به کودکان، کتاب هدیه می دهید، فرصت تخیل و رویاپردازی را در اختیار آنها قرار داده اید که در ایجاد افرادی متفکر، خلاق و مبتکر مفید هستند. همیشه مطالب خواندنی را در ماشین، آشپزخانه، اتاق خواب فرزندتان و حتی در دسترس خودتان داشته باشید.

راهکار هفتم: یک نگاه کوتاه به برنامه ریزی مدرسه بیندازید

این ایده خوبی است که قبل از موعد مدرسه، در حین برگزاری جلسه، از روش های تدریس پیش دبستانی بازدید کنید. فرزند خود را به معلم این دوره معرفی کنید و به او فرصت دهید تا کلاس درس را مشاهده و بررسی کند. اگر امکان بازدید از کلاس در طول روز وجود ندارد، در تعطیلات آخر هفته یا عصر به مدرسه مراجعه کنید. درباره همه چیزهای خوب و فعالیت های شادی بخش در مدرسه با فرزندتان صحبت کنید تا آماده شود.

راهکار هشتم: مراقب اضطراب جدایی باشید

این کاملاً طبیعی است که کودکان در چند هفته اول که وارد مدرسه می شوند، اضطراب جدایی را تجربه کنند. برای گریه کردن زیاد، آماده باشید، اما باید مثبت رفتار کنید تا فرزندتان احساسات نگران کننده ای را که ممکن است در مورد جدایی از او داشته باشید، حس نکند. در حین رانندگی به مدرسه، به کودکتان بگویید که روزش چگونه پیش خواهد رفت تا آرامش بیشتری پیدا کند. وقتی او را پیاده کردید، با آرامش به او اطمینان دهید که در پایان روز، نزد او برمی گردید. لحظات خداحافظی خود را کوتاه و شیرین انجام دهید.

زیاد معطل نکنید، زیرا این کار، جدایی را برای شما و فرزندتان سخت تر می کند. هنگامی که فرزند شما با محیط جدید مدرسه سازگار شود، خداحافظی بسیار آسان تر خواهد بود.

جمع بندی

روش های آماده کردن کودکان برای ورود به پیش دبستانی شامل انجام یک سری راهکارها و برنامه ریزی ها است که والدین می توانند به راحتی آن ها را رعایت کنند. اگر تمامی نکاتی که در این زمینه معرفی کردیم را به نحو احسن انجام دهید، نه تنها بهترین نتیجه را می گیرد، بلکه کودکتان با شادی و اشتیاق بیشتری به مدرسه می رود و موفق تر خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *