بررسی نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون برای تمامی کودکان مبتلا به این بیماری ژنتیکی بسیار اهمیت دارد. تنها در این صورت است که می توان روش های نوین یادگیری و آموزش را برایشان ارائه داد. کودکان مبتلا به سندرم داون معمولاً کندتر از سایر کودکان یاد می گیرند و پیشرفت می کنند. با این حال، همه حوزه های توسعه به یک اندازه، تحت تأثیر قرار نمی گیرند. با درک چگونگی رشد و یادگیری برای کودکان مبتلا به سندرم داون، می‌توانیم رویکردها و درمان‌های آموزشی مؤثرتری را ابداع کنیم.

افراد مبتلا به سندرم داون بسیاری مشکلات یادگیری را تجربه می کنند؛ عواملی که منجر به تاخیر در بسیاری از فرصت های رشد و پیشرفت آنها خواهد شد. با این حال، همه فرصت های پیشرفت به طور یکسان تحت تأثیر قرار نمی گیرند – الگوهای خاصی برای مشکلات یادگیری این مبتلایان وجود دارد. این الگوها می‌توانند رویکردها و درمان‌های آموزشی مؤثرتری را ارائه دهند.

کودکان مبتلا به سندرم داون معمولاً کندتر از سایر کودکان یاد می گیرند و پیشرفت می کنند. با این حال، همه حوزه های توسعه به یک اندازه تحت تأثیر فرآیندهای یادگیری آنها قرار نمی گیرند. الگوی خاصی از ویژگی‌های شناختی و رفتاری وجود دارد که در بین کودکان مبتلا به سندرم داون مشاهده می‌شود؛ نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون، با آنچه که در کودکان معمولی در حال رشد وجود دارد، و همچنین نسبت به کودکان مبتلا به سایر اختلالات ناتوانی ذهنی مشاهده می‌شود، متفاوت است. به همین دلیل، تصمیم داریم به یک الگویی از نقاط قوت و ضعف، به عنوان “بهترین راهکار توسعه” اشاره کنیم.

با درک اینکه چگونه رشد و یادگیری کودکان مبتلا به سندرم داون، متفاوت است، می‌توانیم رویکردها و درمان‌های آموزشی مؤثرتری را ابداع کنیم. بیایید با همدیگر به این موضوع مهم بپردازیم.

نقاط قوت یادگیری در کودکان سندرم داون

  • عملکرد و روابط اجتماعی

عملکرد اجتماعی نوزادان و کودکان مبتلا به سندرم داون نسبتاً کمتر بوده و معمولاً با تأخیر همراه است. نوزادان مبتلا به سندرم داون تنها یک یا دو هفته دیرتر از سایر کودکان به چهره ها نگاه می کنند و لبخند می زنند و معمولاً نوزادان اجتماعی هستند. نوزادان مبتلا به سندروم داون از برقراری ارتباط لذت می برند و از مهارت های غیرکلامی از جمله زمزمه کردن و یا اشاره کردن در موقعیت های اجتماعی به خوبی استفاده می کنند.

اکثر کودکان و بزرگسالان مبتلا به سندرم داون همچنان دارای مهارت های اجتماعی خوب و رفتار اجتماعی مناسب هستند، اگرچه اقلیت قابل توجه آنها ممکن است رفتارهای ناهنجار را از خود بروز دهند، به ویژه آنهایی که بیشترین تاخیر را در رشد توانایی گفتاری و زبانی داشته اند. اینجاست که محققان با بررسی نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون می توانند روش ها و راهکارهای درمانی را به خانواده ها ارائه دهند.

  • یادگیری با پشتیبانی حس بصری

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به سندرم داون، زمانی بهتر یاد می‌گیرند که بتوانند گزینه ها را به صورت مصور ببینند. این نوع یادگیری می تواند برای برخی فرصت های رشد از جمله کسب مهارت های زبانی، مهارت‌ های حرکتی و آموزش خواندن و نوشتن، بروز کند. این شرایط نشان می دهد که آموزش، زمانی موثرتر خواهد بود که اطلاعات داده شده به این کودکان، همیشه با پشتیبانی از تصاویر، حرکات یا اشیاء ارائه شود.

  • خواندن کلمه

بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم داون قادر هستند توانایی های خواندن خود را پیش از زمان موعد، یعنی زمانی که انتظار آن نمی رود، شکوفا سازند و توسعه دهند. خواندن نقش مهمی در رشد واژگان و زبان برای همه کودکان دارد و این ممکن است با توجه به تاخیرهای زبانی خاص برای کودکان مبتلا به سندرم داون، یک مزیت ویژه باشد. اگر بتوانید نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون را به موقع شناسایی کنید، احتمالاً این امکان وجود خواهد داشت که بتوانید راهکارهای نوین را ارائه دهید.

مشکلات متداول برای یادگیری کودکان سندرم داون

  • توسعه مهارت های حرکتی

مهارت های حرکتی در کودکان مبتلا به سندرم داون نسبت به کودکان معمولی، با سرعت کمتری رشد می کند. این تأخیر در رشد حرکتی، فرصت های نوزادان را برای کاوشگری و یادگیری در مورد دنیای اطراف کاهش می دهد و بنابراین بر رشد شناختی او تأثیر می گذارد. کنترل ضعیف حرکتی دهان، ممکن است بر رشد مهارت های زبانی کودک سندرم داون تأثیر بگذارد.

  • زبان بیانی، قوانین گرامری و وضوح گفتاری

یکی از مهم ترین نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون، اختلالات بیانی و زبانی است. کودکان مبتلا به سندرم داون نسبت به درک غیرکلامی خود، در یادگیری و استفاده از زبان گفتاری، تأخیر دارند. تقریباً هر کودک، زبانی رسا خواهد داشت که نسبت به درک زبانی آنها تاخیر دارد. کودکان به طور معمول، دو نوع مشکل بیانی را تجربه می کنند – تاخیر در تسلط بر ساختار جمله و دستور زبان، و مشکلات خاص در توسعه گفتارها به شکل کاملاً واضح.

یک شکاف بین درک کودکان و توانایی آنها در بیان منظور خود، باعث ناامیدی آنها می شود و گاهی اوقات می تواند منجر به مشکلات رفتاری شود. همچنین این امکان وجود دارد که منجر به نادیده گرفتن توانایی های شناختی کودکان شود. تأخیر زبانی همچنین منجر به تأخیر شناختی آنها می شود، زیرا یادگیری انسان از طریق زبان است و زبان برای تفکر، به خاطر سپردن و سازماندهی درونی ضرورت دارد.

  • ناتوانی در مهارت کار با اعداد

یکی دیگر از نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون، ناتوانی آنها در کار کردن با اعداد و ارقام است. اکثر کودکان مبتلا به سندرم داون با مهارت های اولیه با اعداد دست و پنجه نرم می کنند و مهارت های آنها معمولاً حدود ۲ سال از مهارت خوانداری شان عقب تر است. البته به تحقیقات بیشتری در مورد دلایل این امر نیاز است. در حال حاضر، بهترین توصیه این است که از آنچه در مورد نقاط قوت یادگیری کودکان شناخته شده است، استفاده کنید. از سیستم های جدید در تدریس ریاضی استفاده کنید که از جلوه های بصری برای آموزش مفاهیم اعداد، بهره می گیرد.

  • حافظه کوتاه مدت کلامی

حافظه کوتاه مدت، یک حافظه فوری است که اطلاعات را برای مدت کوتاهی در ذهن نگه می دارد و از تمام فعالیت های یادگیری و شناختی پشتیبانی می کند. این حافظه در هر فرد، دارای اجزای جداگانه ای است که برای پردازش اطلاعات بصری یا کلامی، بسیار ویژه است.

توانایی کودکان مبتلا به سندرم داون در نگهداری و پردازش اطلاعات کلامی، به خوبی توانایی آنها در نگهداری و پردازش اطلاعات بصری نیست. این مشکلات حافظه کوتاه مدت کلامی، یادگیری کلمات و جملات جدید را دشوارتر می سازد. این نیز یکی از نشانه های اختلال یادگیری سندرم داون محسوب می شود. همچنین پردازش زبان گفتاری برای آنها دشوارتر است و این می تواند بر یادگیری در کلاس تأثیر منفی بگذارد.

جمع بندی

مطالعات نشان می‌دهد که پردازش و یادآوری اطلاعات گفتاری، زمانی بهبود می‌یابد که توسط جلوه های تصویری مرتبط پشتیبانی شود. این اطلاعات باعث شده است که مربیان بر اهمیت استفاده از عوامل بصری از جمله تصاویر، علائم و گرافیک چاپی، هنگام آموزش به کودکان مبتلا به سندرم داون تأکید کنند،. این رویکرد بر اساس مهارت های حافظه دیداری قوی تر آنها طراحی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *