آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان یک چالش بزرگ برای اکثر خانواده ها است؛ بخصوص آنهایی که تک فرزند دارند و وابستگی هر دو طرف به هم، بسیار قابل توجه است. با چند روش ساده می توانید به راحتی فرزندان خود را برای ورود به سال اول مدرسه آماده کنید.

اگر کودک شما در آستانه ورود به دبستان است، احتمالاً فقط یک سوال در ذهن شما مطرح می شود؛ “چگونه فرزند خود را برای مدرسه ابتدایی آماده کنیم؟” این تغییر می‌تواند هم برای والدین و هم برای بچه‌ها سخت باشد، زیرا این یک نقطه عطف بزرگ است و هر اشتباهی که مرتکب ‌شوید، می‌تواند بر تحصیلات آینده فرزندتان تأثیر بگذارد.

اگر به شهر یا کشور دیگری نقل مکان کنید، این فرآیند حتی می تواند سخت تر باشد. تغییر مکان زندگی برای بزرگسالان به اندازه کافی استرس زا است، اما برای بچه ها، می تواند یک تجربه متحول کننده باشد. بیایید با هم نگاهی به مهم ترین راهکارهایی بیاندازیم که می توانید برای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان انجام دهید.

۱۱ روش آسان و مؤثر برای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان که خانواده ها باید بدانند

بزرگ شدن به خودی خود، یک مرحله سخت در زندگی است و اقامت در یک شهر یا کشور جدید و یک مدرسه جدید می تواند اوضاع را بدتر کند. حتی اگر به مکانی جدید مهاجرت نکنید، باز هم این چالش وجود دارد. برنامه ریزی خوب و پشتیبانی مناسب می تواند معجزه کند، به ورود کودکان به مدرسه، بدون سختی و ناراحتی کمک کند و شروع موفقیت آمیز دبستان را برای دانش آموز کوچک شما تضمین نماید.

در این قسمت، فهرستی از ۱۱ نکته برای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان تهیه کرده ایم. کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد، بنابراین بیایید بلافاصله بررسی این راهکارها را شروع کنیم!

نکته ۱: آمادگی عاطفی، اساس موفقیت است

هم شما و هم فرزندتان باید قبل از شروع مدرسه با محیط جدید آشنا شوید. قبل از اینکه فرزندتان را به مدرسه معرفی کنید به او زمان بدهید تا با موقعیت جدید سازگار شود. مکان های جدید و افراد جدید می توانند یک کودک را ناامید کنند. بنابراین در مورد جنبه های سرگرم کننده مدرسه جدید صحبت کنید – پیدا کردن دوستان جدید، فعالیت های ورزشی، فعالیت های هنری و … .

با فرزند کوچک خود صحبت کنید و مطمئن شوید که تمام اطلاعات مهم را به او گفته اید. کودک شما ممکن است همه چیز را به یکباره درک نکند، اما از اینکه به عنوان یک بزرگسال با او رفتار می شود قدردانی می کند و شرایط جدید را راحت تر می پذیرد. اعتماد به نفس خود را به فرزندتان نشان دهید و این به او کمک می کند تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهد. این را می توانیم مقدمات آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان بدانیم.

نکته ۲: با همدیگر مدرسه جدید را بشناسید

در مرحله دوم، زمان آن رسیده است که هم شما و هم فرزندتان با مدرسه آشنا شوید. بهتر است با فرزندتان از مدرسه بازدید کنید. می توانید با مدیر مدرسه هماهنگ شوید تا این زمان را در اختیارتان قرار دهد.

برخی از مدارس پیشرفته تر، به نوعی یک تور مدرسه ارائه می دهد که به دانش آموزان کمک می کند تا با محیط جدید، بیشتر آشنا شوند. ملاقات با افرادی که در مدرسه کار می کنند یا حتی معلمان آینده، می تواند برای شما و فرزندتان بسیار مفید باشد. در اولین روز مدرسه، دانش آموز احساس می کند که وارد یک محیط آشنا و دلپذیر می شود و نه اینکه مکان برای او ناشناخته و ترسناک باشد.

نکته ۳: به فرزندتان کمک کنید دوستان جدیدی پیدا کند

بچه هایی که قبل از شروع دبستان، در دوره پیش دبستانی حضور داشته اند، احتمالاً چند دوست خوب در این راه پیدا کرده اند. ورود به یک مدرسه جدید، آنها را در موقعیت نامطلوبی قرار می دهد. آنها نه تنها باید محیط را تغییر دهند، بلکه دوباره دوستان جدیدی پیدا خواهند کرد.

با برقراری ارتباط با والدین دیگر، در اولین فرصت و ترتیب دادن قرارهای بازی و گردش، فرزندتان را تشویق می‌کند تا روابط دوستانه جدیدی را آغاز نماید. این روش یکی از بهترین راهکارهای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان خواهد بود.

نکته ۴: مهارت های اجتماعی مهم را به کودک خود آموزش دهید

اگر فرزند شما هنوز برای سال اول در مهد کودک آماده نشده است، به احتمال زیاد او فاقد مهارت های اجتماعی خاص برای حضور موفق مدرسه است. خبر خوب این است که برخی از این مهارت ها را می توان از طریق معاشرت روزمره نیز به دست آورد.

به عنوان مثال، کودکی که برای مدرسه آماده است، اهمیت نوبت گرفتن، دعوت از دیگران برای پیوستن به یک رویداد و گوش دادن به صحبت های دیگران را درک می کند. کودکان خردسال اغلب احساس مالکیت قوی دارند، اما در مدرسه، باید یاد بگیرند که نظریات خود را به اشتراک بگذارند. با فرزندتان صحبت کنید و او را تشویق کنید که با دیگران همدلی کند.

ایفای نقش برای آموزش دادن به کودکتان بسیار مفید واقع می شود؛ مثلاً هنگام پرسیدن سوال یا اجازه گرفتن برای رفتن به توالت، دستان خود را بالا ببرد. وانمود کنید که یک گارسون در رستوران هستید تا کودکتان بتواند غذا سفارش دهد و پول دادن را تمرین کند.

نکته ۵: به کودک خود کمک کنید تا تمام مراحل رشد در سنین مدرسه را پشت سر بگذارد

نقاط عطف رشد، مجموعه‌ای از معیارها است که شامل توانایی‌ها یا مهارت‌های مختلفی است که کودک شما باید در سن خاصی داشته باشد. حتی اگر بچه‌ها با سرعت متوسط رشد ‌کنند، عاقلانه است که حداقل بررسی کنید که آیا فرزندتان در گروه سنی ‌اش به خوبی رشد می‌ کند یا خیر؛ و بهتر است روی برخی از مهارت‌ها کار کنید که ممکن است کودکتان هنوز آنها را کسب نکرده است.

این راهکارها باید به عنوان مراحل کسب موفقیت در آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان، همواره مورد توجه شما باشند.

نکته ۶: یک شروع موفق و قوی را برای ورود به سال تحصیلی، تأمین کنید

شما می توانید با مطالعه همراه با فرزندتان، رشد تحصیلی کودک را آغاز نمایید. قرار دادن کودک کنجکاو در معرض کتاب ها و داستان ها به او می آموزد که خوب گوش کند، و فعالانه در داستان گویی شرکت نماید. کودک شما نیازی به خواندن ندارد، اما می توانید چند تا از حروف را به او معرفی کنید. به کودک خود بیاموزید که نام خود را بنویسد، این شروع خوبی است!

بچه ها معمولاً تا شروع دبستان به شمارش ساده، تسلط دارند. مطمئن شوید که کودک شما می داند چگونه تا شماره “بیست” بشمرد و زمان را نیز تشخیص دهد. این کارهای ساده را برای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان انجام دهید.

نکته ۷: کیف مدرسه را با وسایل مورد نیاز دانش آموزتان کامل کنید

فرزندتان را زودتر برای سال تحصیلی جدید آماده کنید. خرید لوازم مدرسه یک تجربه سرگرم کننده و یک اتفاق هیجان انگیز خواهد بود.

بهترین کار این است که برای دریافت لیست تجهیزات خاص با مدرسه تماس بگیرید و از خرج کردن پول برای چیزهایی که فرزندتان به آن نیاز ندارد اجتناب کنید. به فرزندتان اجازه دهید یک کیف مدرسه، ظرف خوراکی و ناهار و لوازم التحریر جدید انتخاب کند؛ بنابراین، او مشتاقانه منتظر اولین روز مدرسه و فرصتی برای استفاده از وسایل جدید خواهد بود.

نکته ۸: به وسایلی که فرزندتان قرار است به مدرسه ببرد، برچسب بزنید

یکی از بهترین کارهای آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان، این است که به تمامی وسایل و لوازمی که فرزندتان به مدرسه می‌برد برچسب بزنید! روی برچسب حتماً نام و نام خانوادگی و نام کلاس کودک خود را بنویسید که اگر وسایلش را گم کرد، به راحتی بتوانید پیدا کنید.

نکته ۹: با برنامه درسی که در مدرسه تدریس می شود، آشنا شوید

مدارس، برنامه های درسی مختلفی ارائه می دهند و بنابراین ضروری است که والدین، خود را با برنامه ای که در مدرسه فرزندشان تدریس می شود آشنا کنند. در مدارسی که تعداد دانش آموزان هر کلاس، تعداد کمتری دارند، توجه معلم به شاگردان بیشتر است. بهتر است در این باره قبل از ثبت نام تحقیق کنید و مطمئن شوید که محیط کلاس برای توانایی های فرزندتان مناسب است.

نکته ۱۰: کودک خود را با مسیر رفتن به مدرسه و بازگشت آشنا کنید

فرزند شما ممکن است برای رفتن به مدرسه به تنهایی، هنوز خیلی کوچک باشد، اما همچنان باید او را با مسیر رسیدن به مدرسه و بازگشت آشنا کنید. اگر قرار است کودک برای اولین بار در زندگی از اتوبوس مدرسه استفاده کند، یک تمرین انجام دهید و او را سوار اتوبوس عمومی کنید که از نزدیکترین فاصله به مدرسه می گذرد. همه این کارها به ایجاد احساس امنیت در او کمک می کند. این نیز می تواند در آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان بسیار مفید واقع شود.

نکته ۱۱: در خانه، محیطی شبیه به مدرسه ایجاد کنید

دبستان، همان آغاز آموزش کودک شما است، حتی اگر معلمان بتوانند در مورد یادگیری مطالب درسی، معجزه کنند، شما باید نقش خود را در خانه به خوبی انجام دهید. با ایجاد یک فضای کاری در خانه شروع کنید تا فرزندتان بتواند تکالیف را بدون هیچ مزاحمتی به پایان برساند.

زمانی که کودک شما از مدرسه به خانه می‌آید باید استراحت کند، پس انتظار زیادی از او نداشته باشید. فعالیت های فوق برنامه را محدود کنید تا فرزند شما بتواند زمانی برای تکمیل تکالیف و بازی با دوستان جدید داشته باشد. یک جدول زمانی و برنامه (شامل زمان انجام تکالیف، استراحت و زمان بازی) ایجاد کنید تا با این برنامه، سازگار باشد.

جمع بندی

برای خانواده هایی که فرزندان دانش آموز دارند، ورود به دبستان، یک چالش بزرگ است. به تبع، کودکان به سختی از والدین خود جدا می شوند و به دشواری با محیط مدرسه سازگار خواهند بود. بنابراین با این چند نکته مهم که در مورد آماده کردن کودکان برای ورود به دبستان مطرح کردیم، والدین به راحتی می توانند از این مرحله سخت با موفقیت عبور کنند.

فراموش نکنید که رفتار با هر کودک، به تناسب توانایی ها و روحیه و شرایط زندگی در خانواده، بسیار متفاوت خواهد بود. اگر نیاز به کمک دارید از مشاوران و روانشناسان کودک حتماً مشورت بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *